ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (שני) תקנות חדשות שמטרתן להקל על נשים בתהליך הפסקת ההיריון. שני השינויים העיקריים הם שהפסקת הריון בשבועות הראשונים תבוצע בקופות החולים ולא בבתי החולים, וכן יינתן לנשים פטור מחובת נוכחות בפני הוועדה להפסקת היריון. התקנות ייכנסו לתוקף תוך שלושה חודשים.
בנוסף ישונו הטפסים שנדרשת האישה למלא לקראת הוועדה, וכוללים כיום שאלות פולשניות, וכן יתאפשר מילוי שלהם אונליין ללא צורך בהגעה פיזית. את התקנות קידם בשנה האחרונה שר הבריאות ניצן הורוביץ במסגרת רפורמה שנחשפה ב-ynet ו"ידיעות אחרונות".
רגע אחרי שההצבעה אושרה, נציגי המפלגות החרדיות הגישו בקשה לרוויזיה, הצבעה חוזרת, שנקבעה לשעה 15:30 - אך ההצעה עברה ברוב מוחץ ולכן הסיכוי שתיפול קלוש.
3 צפייה בגלריה
טופס בקשה להפסקת הריון
טופס בקשה להפסקת הריון
השאלות הפולשניות
(צילום: shutterstock)
דבר אחד מרכזי אין בתקנות: הוועדות להפסקת היריון לא יבוטלו, משום שצעד זה מצריך שינוי חקיקה. בשל הרכב הממשלה גם נראה כי אין צפי בשלב זה לקידום החוק. מדי כמה זמן מפורסמות עדויות בדבר ההשפלות, השאלות החודרניות והניסיונות למנוע מנשים לעבור את הפרוצדורה - שנעשו במסגרת הוועדה. בקואליציית ארגוני הנשים, המונה בין היתר את נעמ"ת, שדולת הנשים וגם את עמותת "רופאים לזכויות אדם", בירכו את הורוביץ על ההתקדמות אך הוסיפו: "אנו שואפות לביטול הוועדות להפסקת היריון באמצעות חקיקה".
שר הבריאות ניצן הורוביץ אמר בדיון כי "העניין הזה אמור להיות מובן מאליו, שהזכות על גופה של האישה היא של האישה. כל החלטה לגבי הליך רפואי כמו הפסקת הריון חייבת לכבד את העיקרון הבסיסי הזה. המהלך של בית המשפט העליון בארה"ב לשלול את הזכות מאישה על גופה הוא מהלך חשוך. זה דיכוי האישה והחזרת המצב מאה שנים אחורה. גם אצלנו המצב לא אידיאלי אבל אנחנו במקום אחר לגמרי. אנחנו עושים צעדים בכיוון הנכון, הפוך מארה"ב, כדי לשמור על הזכות הכל כך בסיסית של האישה על גופה".
3 צפייה בגלריה
ניצן הורוביץ
ניצן הורוביץ
ניצן הורוביץ
(צילום: מוטי קמחי)
הורוביץ ציין כי "במשך יותר מ-40 שנה שמשרד הבריאות פעל לפי נוהל ארכאי שמנחה את חברי הוועדות לפעול מתוך גישה שהיא נגד הפסקות הריון והחוזר קרא לחברי הוועדות לנסות ולשכנע שוב ושוב את הפונות כדי לא למלא את רצונן. בנוסף, המצב היום הוא שנשים נאלצות לעבור תשאול משפיל ולספק הסברים מדוע הן צריכות לעשות את התהליך וכשראיתי את נהלי הוועדה זה היה נראה לי משהו שעבר זמנו.
"כשקוראים את הנהלים המיושנים האלו ברור שנכתבו על סמך תפיסה שוביניסטית ומיושנת כאילו אי אפשר לשנות את דעתה", הוסיף השר. "רפורמה שאחרי עשרות שנים תיקח אותנו קדימה. השאלות המשפילות יוסרו והשאלון יצטממם למה שחשוב באמת לוועדה ולא תהיה פה התייחסות לעברה והתנהגותה של האישה. ניתנת לנשים אפשרות לבצע הפלה תרופתית הפלה בבתי החולים. כיום הן נאלצות להגיע לאשפוז יום בבתי החולים, גם כשההפלה תרופתית בשלבים מוקדמים ושאין צורך בכך. ועדות להפסקת הריון לא יוכלו לחייב נשים להגיע פיזית לבתי החולים".
חבר הכנסת משה גפני הצטרף לדיון ושאל אם זה מה שהקואליציה מציעה יום לפני פיזור הכנסת. "מה שהיהדות אומרת לא מעניין? מביאים אותי מדיון על פיזור הכנסת לדיון על זכות האישה על גופה, ואת הדיון הזה עושים ביום האחרון של הכנסת".
יו"ר הוועדה, ח"כ אפרת רייטן, חשפה כי "לי זה הציל חיים כשהייתה את האפשרות. זה הציל חיים. אני יהודייה כשרה, ועדיין העניין הזה הציל לי את החיים לא רק שלי אלא גם של משפחתי. אנחנו לא משנים סדרי עולם אלא מתקנים פה דברים שעושים הלימה למצב הנוכחי וצריך לברך על זה".
3 צפייה בגלריה
ועדת העבודה והרווחה
ועדת העבודה והרווחה
"זה הציל לי את החיים". יו"ר ועדת העבודה והרווחה רייטן
( צילום: יואב דודקביץ')
גפני השיב כי "לגופו של עניין, יש ויכוח גדול שמתנהל בחברה הישראלית והוא לא דבר חדש. יש את העניין שהאישה רוצה להתנהג כמו שהיא רוצה להתנהג ומדובר על עובר שהוא בר חיים והיא רוצה להפיל אותו. זה לא דבר קל ערך. זה דיון שיש לו השלכות גם על התקנות. זה היה צריך להיות תוך כדי דיון על החוק עצמו. את הדיון הזה לא מנהלים כשהכנסת הולכת לבחירות ועושים את הדבר שכחבר כנסת וכיהודי זה נושא שצריך לדבר עליו. צריך לקיים דיון על החוק".
חגי גולדשמידט, יו"ר אגודת אפרת שפועלת נגד הפלות, אמר כי "כשאישה בוחרת לעשות הפלה היום היא לא עושה את זה מדעת. אצלנו טיפלו ב-81 אלף נשים שכנראה חושבות אחרת. משרד הבריאות, שיציג את האופציות. עומדת אישה, תנו לה את האופציות. הנקודה השנייה היא שצריך לתת לה 72 שעות לחשוב על זה. אחרי הוועדה אין לה כלום, היא עוברת לחדר ליד".
על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2021 נרשמו 17,548 פניות לוועדות להפסקת היריון. 74% מהפסקות ההיריון נעשו עד השבוע התשיעי. נושא ההפלות מסעיר את העולם בימים האחרונים מאז החליט בית המשפט העליון האמריקני להפוך את פסק הדין ההיסטורי "רו נגד וייד" מ-1973, ואפשר למדינות השונות לקבוע כי הפלות אינן חוקיות בתחומן.