כבישים בעוטף עזה חסומים כבר שלושה ימים מחשש לפיגוע נקמה של הג'יהאד האיסלאמי, תושבים רבים לא הולכים לעבודה ושגרת החיים שובשה - אך הממשלה לא הכריזה על "מצב מיוחד בעורף", מנגנון שמאפשר מתן פיצויים לתושבים. הדבר הכעיס את ראשי הרשויות בעוטף עזה ואת בעלי העסקים, שדורשים לפצות אותם - ויו"ר ועדת חוץ וביטחון רם בן ברק הבטיח באולפן ynet כי הקואליציה פועלת לשם כך.
בינתיים, כל יישובי עוטף עזה נמצאים תחת מגבלות תנועה או מעין עוצר בעקבות "התרעה חמה" על פיגוע של הג'יהאד האיסלאמי, והאזרחים לא יוצאים לעבודה מחשש שבכל רגע נתון הדבר עלול להתרחש. מערכות החינוך הבלתי-פורמליות פועלות באופן רגיל אמנם, אבל בקרבת מרחבים מוגנים. על רקע המתיחות הזו, תושבי כרם שלם יתפנו היום (חמישי) למלון בירושלים, שם ישהו בסוף השבוע.
5 צפייה בגלריה
ילדי העוטף בפעילות במרחבים מוגנים
ילדי העוטף בפעילות במרחבים מוגנים
מימין: הרמטכ"ל באוגדת עזה. משמאל: ילדים במרחב מוגן
5 צפייה בגלריה
מחסומים ליד קיבוץ סעד
מחסומים ליד קיבוץ סעד
"נסיעה של עשר דקות התארכה בשעה". המחסומים ליד קיבוץ סעד
(צילום: רועי עידן)
5 צפייה בגלריה
שובר גלים - לוחמי צה"ל, שב"כ ומג"ב עצרו הלילה 22 מבוקשים ברחבי יהודה ושומרון
שובר גלים - לוחמי צה"ל, שב"כ ומג"ב עצרו הלילה 22 מבוקשים ברחבי יהודה ושומרון
"כמעט כל לילה יש קרבות". חיילי צה"ל ביהודה ושומרון
(צילום: דובר צה"ל)
בשדרות, התושבים זועמים על כך שדווקא בימי חופשת הקיץ העיר נמצאת במעין סגר, כשאחת היציאות ממנה חסומות - וביציאה השנייה נרשמים פקקים ממושכים. האווירה בעוטף עזה מתוחה מאוד מאז מעצרם של ראש הג'יהאד האיסלאמי בג'נין בסאם א-סעדי וחתנו אשרף ג'דע, שבמהלכו נהרג גם חמוש פלסטיני. הילדים בעוטף עזה, שכאמור שוהים במרחבים מוגנים במסגרות החינוכיות, מתוסכלים מהמצב המתוח והמבלבל - שמתרחש בשיאו של החופש הגדול.
מדריכת נוער באחד היישובים בעוטף סיפרה כי "הילדים נורא מבולבלים ולא מבינים מה מתרחש סביבם. הגיעו אלינו אנשי חוסן שמנסים לתווך להם את המציאות, זה לא פשוט. לפעמים השקט, החשש והציפייה שמשהו יקרה יותר גרועים מהדבר עצמו. יש הרבה לחץ, אבל אנחנו מנסים להפיג את המתח".
בצל האווירה המתוחה, ראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ קיימו הבוקר התייעצות ביטחונית שבה דנו בצעדים הבאים שייעשו. השניים סיכמו לקיים חיתוך מצב נוסף בהמשך היום. בינתיים, עשרות כטב"מים של צה"ל חגים באזור הרצועה כדי לאתר חוליות נ"ט, צליפה או שיגור רקטות, והרמטכ"ל אביב כוכבי הגיע לאוגדת עזה כדי לאשר תוכניות התקפיות לאפשרות של יום קרב. אלפי עובדים מעזה שנכנסו לעבודה בישראל ביום ראשון האחרון ואמורים לחזור לרצועה היום יישארו בישראל, מאחר שמעבר ארז נסגר.
יו"ר ועדת חוץ וביטחון, רם בן ברק, אמר הבוקר באולפן ynet כי הוא מזדהה עם התושבים הנצורים, והדגיש כי ישנם ניסיונות לכנס את ועדת הכספים כדי לסייע כלכלית לאלה שלא יכולים ללכת לעבודה. "הסיפור של עזה לא התחיל היום וכנראה גם לא ייגמר היום, זה מאוד מורכב", אמר. "פיתחנו יכולות מודיעיניות שאנחנו מגיעים באמצעותן לכל מחולל טרום בגדה. בחצי שנה האחרונה צה"ל פועל בכל לילה, מנהל קרבות כדי להגיע למחוללי טרור. זו גם העילה למעצר של אותו מפקד הג'יהאד האיסלאמי".

5 צפייה בגלריה
ועדת הכנסת
ועדת הכנסת
"נבחן את מיגון הכבישים בעוטף". בן ברק
(צילום: יואב דודקביץ')
החסימות בדרום בעקבות פעילויות ארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי
לדברי בן ברק, "חשבנו שזה יהיה נכון לסגור את הכבישים, אתם מבינים שזה לא קורה סתם. אנחנו בעצם אומרים לחמאס - אפשר בקלות לפתוח בימי לחימה ויהיה מאוד קשה, אבל יש לכם אפשרות להשתלט על השטח. לא ניתן לכם את זה הרבה זמן. אם הם רוצים למנוע עימות, עליהם להשתלט על השטח, הם הריבון. אם הם לא יעשו את זה, אנחנו נעשה את זה. כולם מבינים את המשמעות של ימי הקרב האלה, גם מבחינה כלכלית וגם מבחינת אבידות. אם לא נצליח בכך - נפעל בדרך שהיא כואבת פי 7 לחמאס".
"קל מאוד להגיד שאיבדנו את ההרתעה, אבל אנחנו פשוט נותנים להם צ'אנס", הוסיף בן ברק. "לא נסכים לשום איום או פגיעה בתושבי עוטף עזה או באזרחי ישראל בכלל. בשנה האחרונה הגבנו בנחישות עצומה לכל דבר, ולכן הייתה שנה מאוד שקטה. זו המדיניות שלנו. אם הג'יהאד האיסלאמי יממש את איומו ויפגע במישהו, התגובה תהיה מאוד קשה. לא נסכים לפגיעה באזרחי ישראל - זה קרה במשך הרבה שנים, הפעם זה לא יקרה".
בן ברק אמר כי ישראל מעבירה לצד השני מסרים לגבי התגובה שתהיה אם אכן יתרחש פיגוע, והדגיש "אנחנו לא מפחדים מעימות, אנחנו לא רוצים אותו כי זה רע לכולם. אם לא תהיה ברירה, נלך על זה. אנחנו מצד אחד מושיטים יד לשלום, מביאים פלסטינים עזתים לעבוד בישראל ולשפר את הכלכלה העזתית, ומצד שני לא מוכנים לשקוט על שום פגיעה. ליבנו עם התושבים ונבדוק איך אפשר לעזור להם".
5 צפייה בגלריה
כיפת ברזל בדרום
כיפת ברזל בדרום
"מצב מורכב שלא נתקלנו בו בעבר". כיפת ברזל בדרום
(צילום: AFP)
בן ברק הוסיף כי "הגיע הזמן לבדוק איך אפשר למגן את הכבישים האלה בעוטף עזה, כדי שלא נצטרך לחסום אותם כל פעם כשיהיה משהו כזה. אני מציע לבחון מחדש את כל הצירים, מאחר שעזה לא הולכת להיעלם לנו ויהיו עוד מקרים כאלה, צריך לעשות תוכנית כדי לראות איך אפשר לשפר את המצב. נקיים על כך דיון בוועדת חוץ וביטחון". על השאלה כמה זמן עוד יהיו הכבישים חסומים, השיב כי הוא לא יכול לענות, מכיוון שהדבר תלוי במודיעין.

"מה מונע מהם לירות כשהחסימות ייפתחו?"

אביב אלפרן, תושבת שדרות שעובדת בקיבוץ ארז, סיפרה לאולפן ynet כי נסיעה של כעשר דקות לקחה לה היום שעה ועשר דקות. "בשדרות יש שתי כנסיות ויציאות, ואחת מהן חסומה לחלוטין", אמרה. "אפשר לנסוע משם רק לנתיבות, וכולם צריכים לנסוע דרך אזור התעשייה. יש רק שני נתיבים אז אנחנו תקועים בפקקים מטורפים".

"ברור לנו שלא חוסמים את הכבישים סתם", הוסיפה אלפרן. "אני לא חושבת שיש מישהו שאומר שמשחקים איתנו משחקים. אבל בסופו של דבר קורה משהו שאנחנו לא מודעים אליו, ואנחנו צריכים להסביר אותו לילדים ולעצמנו. גם אנחנו מתמודדים עם זה. אנחנו יכולים לסמוך על צה"ל, אבל לא מבינים כלום. איך יכול להיות שמדינה וממשלה מתמגנים ככה בצורה הזו מול ארגון טרור? צריכה להיות הרתעה בסיסית".
"מה מונע מהם לירות עלינו עוד יומיים, כשיפתחו את החסימות?", תהתה אלפרן, תחושה שביטאו תושבים רבים בדרום בימים האחרונים. נציין כי ברקע מצרים מפעילה לחצים על הג'יהאד האיסלאמי וחמאס כדי למנוע הסלמה אפשרית. ההבנה היא שהארגון השני בגודלו ברצועה לא יוציא לפועל פיגוע גדול ללא אישור חמאס, ולכן ישראל פנתה גם לקטארים כדי לנסות להרגיע את השטח. "אנחנו מקווים שזה הולך לרגיעה, המסרים הישראליים הועברו בצורה מאוד ברורה", אמר ל-ynet פקיד ישראלי בכיר. "אנחנו ממשיכים עם ההתרעה, לפי העדכונים שאנו מקבלים בעזה מבינים את המצב". בשיחה עם נציגי הרשויות המקומיות אמרו בצה"ל כי "בזכות החסימות נמנעו פיגועים".
על-מנת להקל מעט על התושבים, כביש 232 נפתח הלילה עד 05:30 מצומת סעד ועד כרם שלום, ותושבי הקיבוץ שנמצא במשולש הגבולות עם מצרים ועזה יצאו להפוגה בירושלים למשך סוף השבוע לאחר שבמועצה האזורית אשכול מצאו לכך מימון.
במהלך הלילה התקיימה הערכת מצב נוספת, אולם לא מסתמן שינוי בהנחיות. ייתכן שמערכת הביטחון תאפשר להקל מעט בהסדרי התנועה כדי לאפשר לתושבים לצאת מבתיהם לסידורים חשובים, אך ראשי הרשויות בעוטף העבירו לגורמי הצבא מסרים כי ביישובים כבר מתחיל להיווצר "סיר לחץ" ומוטב לקבל החלטות כבר היום. "זה מצב מורכב שלא נתקלו בו בעבר", אמר אותו קצין הביטחון. "למעשה אנחנו בכוננות שיא ועובדים במתכונת חירום, אבל בפועל שקט ומתוח. זה מצב לא נעים, אבל צריך כאן הרבה מאוד סבלנות".