3 צפייה בגלריה
שקד, מזוז ובנט
שקד, מזוז ובנט
שקד, מזוז ובנט
(צילום: עמית שאבי, אוהד צויגנברג, יואב דודקביץ')
הממשלה אישרה היום (ראשון) את מינויו של מני מזוז, שופט בית המשפט העליון לשעבר, לתפקיד יו"ר הוועדה המייעצת למינויי בכירים בשירות המדינה. זאת לאחר ששרת הפנים איילת שקד פנתה לראש הממשלה החליפי נפתלי בנט בבקשה להפעיל את זכות הווטו שלו על מינויו של מזוז, אך זה סירב. מבין כלל השרים, רק שקד הצביעה נגד המינוי.
לאחר האישור, נזכיר, יוכל שר הביטחון בני גנץ להגיש את מועמדו לרמטכ"ל ה-23 לאישור הוועדה. לפני כחודש צמצם גנץ את רשימת המועמדים לרמטכ"לות לשניים, וכעת הוועדה תוכל לדון בבקשתו.
"זה יהיה חוסר אחריות לא למנות רמטכ"ל בתקופה ביטחונית רגישה בלבנון ובעזה, ולכן לא אטיל וטו", אמר בנט בחלק הסגור של ישיבת הממשלה. "מדינת ישראל נמצאת במצב ביטחוני רגיש. חיזבאללה ואסדת "כריש", מערכה בין מלחמות בסוריה, מבצע "עלות השחר" שהיה כעת בעזה", אמר בנט. הוא הוסיף כי "אנחנו נכנסים לסבב בחירות, ולא יודעים כמה זמן זה יימשך. יש שני מועמדים, שניהם מצוינים. חייבים להניח את צרכי הביטחון מעל לפוליטיקה".
3 צפייה בגלריה
המכתב של שקד לבנט
המכתב של שקד לבנט
המכתב של שקד לבנט
איילת שקד הסבירה בדיון הסגור של ישיבת הממשלה את התנגדותה למינוי: "הרבה שנים טענתי שהגבלות הייעוץ המשפטי התרחבו במהלך תקופת הבחירות. יש ציבורים רחבים שאני מייצגת שמרגישים כלפיו כל מיני דברים". בשלב זה של הדיון פרץ עימות בין שרת הפנים לבין השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, שענתה לדבריה של שקד: "הציבורים האלה הם ביבי?". זנדברג העלתה לדיון גם את הווטו שהטיל בנט על מינויו של יוסי ביילין ליו"ר רשות הטבע והגנים: "לא יכול להיות שאתם עוצרים לי מינוי של איש כזה ציוני. זה כתם שחוטא לממשלת השינוי".
קודם לכן כתבה שקד במכתב שהפנתה לבנט: "על אף הצורך בוועדה זו לצורך מינוי הרמטכ"ל, יש למנות יושב ראש המוסכם על כלל חברי הגוש. ישנם שופטי עליון נוספים שמינויים לא יעורר כל התנגדות בקרב חברי הממשלה ובקרב הציבור הרחב". היא הוסיפה כי "הגעה להסכמה רחבה הינו חשובה ביותר לאורך כל תקופת הממשלה, ועל אחת כמה וכמה בתקופת בחירות".
הוועדה למינוי בכירים, יש לציין, בודקת רק את נושא טיהור המידות של המועמדים לתפקידים, ומייעצת לממשלה. משך כהונת חברי הוועדה היא ל-8 שנים, על מנת לחזק עצמאיות ואי-תלות כשומרי סף. עד 2018 הוועדה לא עבדה באופן מסודר, והיא לא הייתה צפויה להתכנס ללא מינוי יו"ר. לכן, גורמים בממשלה האיצו למינוי יו"ר, על מנת שיביא למינוי רמטכ"ל חדש שיכנס לתפקיד בינואר.
3 צפייה בגלריה
תמר זנדברג, יוסי ביילין
תמר זנדברג, יוסי ביילין
"לא יכול להיות שאתם עוצרים לי מינוי של איש כזה ציוני, זה כתם לממשלה". ביילין והשרה זנדברג
(צילום: יואב דודקביץ', יובל חן )
לפני כשבועיים פנו חברי הכנסת אמיר אוחנה (הליכוד) וחבר הכנסת שמחה רוטמן (הציונות הדתית) בדרישה מראש הממשלה לפיד להימנע ממינויו של מזוז. במכתב שכתבו ציינו השניים כי תפקידה של הוועדה המייעצת הוא לחוות את דעתה "בנוגע לטוהר המידות במינוי, על מנת להבטיח כי לא ייעשו מינויים לא ראויים". לטענתם, מזוז "לוקה באמינותו" והוא בעל "נטייה פוליטית מובהקת ועמדות שמאל קיצוני", ולכן, לדבריהם, לא יוכל לפעול ללא משוא פנים.
ראש האופוזיציה בנימין נתניהו שלח בחודש שעבר מכתב לשר הביטחון בני גנץ בו ביקש ממנו להאריך את כהונתו של הרמטכ"ל אביב כוכבי. "אל תמנה רמטכ"ל בתקופת בחירות", דרש נתניהו מגנץ, "כל המועמדים הם מפקדים מצוינים, אך ללא קשר לזהותם, הכרחי שמינוי זה ייעשה בדרך ממלכתית והרחק מכל הקשר פוליטי". גנץ השיב לו כעבור זמן קצר והזכיר: "הזמנתי את נתניהו להשמיע את עמדתו ולתרום לתהליך - גם במידה ויבחר שלא לבוא, אמשיך להתקדם בתהליך המקיף והמעמיק, ואמנה רמטכ"ל בשבועות הקרובים".
השרה לשוויון חברתי מירב כהן התייחסה לפני תחילת ישיבת הממשלה לאישור המינוי הצפוי ולבקשתה של שקד: "אני חושבת שמזוז הוא איש מקצוע מוערך מאוד, שמתאים להרבה מאוד תפקידים. נקיים על זה דיון בממשלה, ואם זה עומד בפרמטרים המשפטיים והחוקיים, כפי שמצאו לנכון להביא תפקידים אחרים לאישור בעת הזו, אז אצביע בעד. נשמע את כל הפרטים ונחליט".
פורסם לראשונה: 11:03, 14.08.22