3 צפייה בגלריה
הוריו של הקצין איקס ליד קבר בנם
הוריו של הקצין איקס ליד קבר בנם
הוריו של סרן ת', ליד קבר בנם
(צילום: גיל נחושתן)
קצין המודיעין מת כאזרח בנסיבות שעדיין אינן ברורות לחלוטין גם כיום - ויוכר כחלל צה"ל: הצבא עדכן אמש (שני) את משפחתו של סרן ת', הקצין מאמ"ן שמת בכלא הצבאי, במסקנות ועדת הבדיקה של האלוף במיל' ניצן אלון.
כפי שנחשף ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" לפני כחודשיים, בצה"ל הוחלט להכיר "לפנים משורת הדין" ובאופן חריג ב-ת' כחייל בעת מותו, ובהתאם צפוי משרד הביטחון להכיר בו כחלל צה"ל - למרות שמת כאזרח.
"החלטנו על כך חרף העבירות החמורות מאוד שיוחסו לו, מבלי להפחית בחומרתן", אמרו בצה"ל. משרד הביטחון ידון בסוגיית השינוי במצבה שלו והתמלוגים למשפחה כמשפחה שכולה. המשפחה תבקש כנראה להחליף את מצבתו לצבאית ולהותיר את קברו בבית העלמין האזרחי בצפון, שבו הוא נטמן.

לפי צה"ל, הסיבה להחלטה החריגה היא שסרן ת' "היה תחת משמורת צבאית בזמן מותו והופיע במקביל בדיוניו בבית הדין הצבאי על מדים". באשר לשאלה אם מדובר בהחלטה תקדימית והאם היא נובעת מרצון "להשתיק" את המשפחה, ענה ניצן אלון: "זהו מקרה ייחודי וכמעט תקדימי. זו משפחה ערכית וציונית ששירתה בצבא ובמערכת הביטחון. אנחנו עדיין לא יודעים אם הוא התאבד והנושא עדיין בחקירה".

"ת' תרם שנים ממרצו, לא פעל ממניע אידיאולוגי"

"ההמלצות וההחלטות מהערב לא סוגרות את הפרשה", הוסיף. "לגבי ההשוואה לחללים אחרים - ת' לא פעל ממניע אידיאולוגי, ותרם במשך שנים ממרצו וכשרונו לביטחון המדינה. במלאכת האיזונים מצאנו לנכון להתחשב במשפחה ולפעול כלפיה בחמלה. ת' לא בגד ומשפחתו לא חטאה. לצד זאת, ההחלטה לקבור אותו כאזרח הייתה סבירה ולא תקלה".
3 צפייה בגלריה
הכלא הצבאי "נווה צדק" בו נכלא ת'
הכלא הצבאי "נווה צדק" בו נכלא ת'
הכלא הצבאי שבו נכלא ומת ת'
(צילום: יואב זיתון)
לפי ממצאי הוועדה, לא נמצאו חריגות או בעיות בדרך מיון החיילים ליחידות מהסוג שבו שירת ת', ושחרורו מהצבא נמצא תקין מאחר שחתם על הטפסים הרלוונטיים ובידיעה ברורה שלא ימשיך לשרת לאור מעשיו. לקח אחד כבר הופק - המשך ליווי ומתן קשב פיקודי ופסיכולוגי לחיילים שזקוקים לכך ביחידות כאלו ודומות להן. מצה"ל נמסר כי בסוגיית הכליאה נמצאו ליקויים ללא קשר לפרשה וסביב המעבר מכלא 4 ו-6 לכלא אחוד חדש ליד בית ליד. בצבא לא מסרו מהם הליקויים, אבל ציינו שהם הופקו.

הרמטכ"ל: "מעשיו היו חמורים, גרמו נזק ביטחוני"

הוועדה המליצה עוד לבחון מחדש את מדיניות איסורי הפרסום באופן תקופתי כדי ליזום פרסומים ולא להסתירם כפי שהיה בפרשה זו, שעיקריה נחשפו ב-ynet ביוני 2021, כחודש לאחר האסון.
הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, קיבל את מסקנות ועדת אלון ואמר: "מדובר במעשים חמורים, אשר גרמו נזק ביטחוני והיו בעלי פוטנציאל לנזק גדול אף יותר. עלינו לוודא שמממשים את האמצעים שקבענו למניעת הישנות מקרים דומים בעתיד, באמצעות שיפור הליכי המיון והשיבוץ, ומנגנוני מעקב ובקרה במהלך השירות הצבאי".
3 צפייה בגלריה
אביב כוכבי
אביב כוכבי
הרמטכ"ל כוכבי: "ההחלטה - מתוך תפיסת אחריות מרחיבה"
(צילום: מוטי קמחי)
בנוגע להכרה בסרן ת' כחלל צה"ל, אמר כוכבי: "זוהי סוגיה ערכית מורכבת, אשר מצריכה לערוך איזון בין החומרה הרבה של מעשי הקצין, הנזק הביטחוני שנגרם והעובדה ששוחרר באופן תקין משירות, לבין פטירתו בהיותו תחת משמורת הצבא ובהמשך רציף לשירותו הצבאי, לרבות בקשת הוריו בדבר הנצחתו. ההחלטה התקבלה מתוך תפיסת אחריות מרחיבה של צה"ל כלפי משרתיו וכלפי אלו הנתונים תחת משמרתו, ומתוך גישה מתחשבת המשקללת את הנסיבות הייחודיות ובקשת הורי הקצין".

"היה צריך להכיר בבננו כחלל צה"ל עוד באותו לילה"

הוריו של סרן ת' מסרו לאחר שהועברה להם החלטת הוועדה: "צה"ל היה צריך להכיר בבננו כחלל צה"ל עוד באותו לילה שבו השתנו חיינו ואיבדנו אותו לעד. הוא מעולם לא פשט לרגע את מדיו ומצא את מותו המסתורי בזמן שהיה במשמורת של צה"ל ובתוך מתקן צבאי מפוקח. על אף שנסיבות מותו לא ידועות עד רגע, זה כפי שהודתה בפנינו הפרקליטה הצבאית הראשית, צה"ל ממשיך לרמוז לכל מיני תרחישים שמכפישים אותו".
"במשך למעלה משנה וחצי זעקנו שיש להכיר בו, בפועלו האדיר למען בטחון המדינה", הוסיפו. "זה ייסר אותנו יום יום, שעה שעה. מעולם לא ביקשנו הכרה והנצחה בשל היבטים כלכליים, זאת נותרה עמדתנו ואין בה כל שינוי. ההכרה ראויה, אבל אין בכך להסיט את תשומת הלב מדרישתנו להשלים את החקירה באופן יסודי ומקיף, תוך התייחסות לכלל המחדלים והליקויים ולחשוף את האמת כולה. הובטח לנו שהוועדה תעסוק גם במחדלי היחידה שבה שירת בננו, אך לצערנו גם עתה לא קיבלנו תשובות. גם בקשתנו החוזרת והנשנית להיפגש עם הרמטכ"ל - נותרה ללא מענה".

ועדת אלון, שבדקה את הפרשה, תכללה את עבודתן של שתי ועדות בדיקה שעסקו בעקבות הפרשה במיונים ליחידות המיוחדות הטכנולוגיות, ובסוגיית הכליאה בצבא. היא עסקה בדילמות ערכיות לצד יחסי צבא חברה ויחס הצבא לחייליו, תוך שיחות רבות עם חיילים ביחידות אלה, עם קצינים מאמ"ן ועם הרמטכ"ל הבא, אלוף הרצי הלוי.
הוועדה לא עסקה בנסיבות מותו של הקצין שנעצר בחשד לביצוע עבירות ביטחוניות חמורות. בנובמבר האחרון ציין צה"ל כי חקירת מותו של קצין המודיעין, שהתנהלה כחקירה פלילית של היחידה לחקירות פנים של צה"ל, מצויה בשלבי סיום, ותסוכם על ידי הפרקליטות הצבאית בתקופה הקרובה.
ביוני האחרון הודיע צה"ל כי הצוות המשטרתי שבחן את חומרי החקירה של הצבא בפרשת מותו של סרן ת' קבע שהוא לא מת כתוצאה מהשפעה ישירה של גורם חיצוני – משמע לא ממעשה מכוון. בצבא ציינו כי במסגרת החקירה נבדקו עשרות עדויות.
סרן ת', ששירת ביחידה מסווגת באמ"ן, הואשם בעבירות ביטחוניות חמורות וכמה חודשים אחר כך, במאי 2021, הוא נמצא מת בתאו בבית הכלא. על פרטי העבירות שיוחסו לו, ושבגינן מעולם לא הורשע, מוטל צו איסור פרסום. המשטרה הצבאית חקרה את המקרה אך לא הצליחה לגלות את סיבת המוות, ובאופן חריג הוחלט שצוות מייעץ של המשטרה יבחן את חומרי חקירת צה"ל.
פורסם לראשונה: 21:28, 02.01.23