"ביטול מס משקאות מתוקים הוא צעד פוליטי ופזיז שיעלה בחיי אדם", כך טוענים חברים בפדרציה העולמית של איגודי בריאות הציבור וחוקרים מובילים של מדיניות תזונה, מדעי הבריאות וכלכלה, בגילוי הדעת שמתפרסם אתמול (ד') בכתב העת הרפואי לאנסט, מהידועים והוותיקים בעולם.
קראו עוד:
החתומים על המאמר מבקשים לשדר דאגה קיצונית מהחלטת שר האוצר הישראלי לבטל את המס על המשקאות הממותקים, ביומו הראשון בתפקיד. "החלטה זו, שהתקבלה ללא התייעצות עם אנשי המקצוע במשרדי הבריאות או האוצר, ומבלי לערוך כל סקירת מומחה בלתי תלויה אחרת, מהווה מכה קשה לבריאות הציבור", נכתב בלאנסט. "הדבר נוגד הנחיות ברורות של סוכנויות בינלאומיות כמו ארגון הבריאות העולמי, ואף עדויות מישראל עצמה, המלמדות כי המס הפחית משמעותית את צריכת המשקאות הממותקים".
ביטול המס, מתריעים המומחים, יפגע ללא ספק בחיי אדם ויגדיל עלויות כלכליות ישירות ועקיפות למערכת הבריאות ולכלכלת ישראל, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. "מעשה זה מערער את ההתקדמות המשמעותית שנעשתה במקומות אחרים ברחבי העולם. זוהי נסיגה רצינית במדיניות בריאות הציבור והיא תיחגג על ידי גורמים אינטרסנטיים שיקדמו את מוצריהם תוך התעלמות מהצורך במדיניות שתשמור על בריאות הציבור ורווחתו".
3 צפייה בגלריה
משקאות ממותקים משקאות קלים
משקאות ממותקים משקאות קלים
ביטול המס על משקאות ממותקים. "צעד פזיז ופוליטי"
(צילום: Shutterstock)
ההחלטה נראית כמתן עדיפות לאינטרסים פוליטיים מגזריים על פני ראיות מדעיות בלתי ניתנות לערעור, נטען במאמר, והיא פוגעת קשות במעמדה הבינלאומי של ישראל, בהנהגתה הרפואית, המדעית והטכנולוגית, ובמוניטין שלה כדוגמה למדיניות הגיונית מבוססת ראיות.
פרופ' חגי לוין, ממחברי המאמר: "הלחץ הציבורי עכשיו חשוב כל כך. יש עדיין הזדמנות לתקן, אבל אם לא יחול שינוי בכוונה לביטול המס, הדבר עלול לפגוע קשות בקשרים המדעיים של ישראל ובמעמדה, מעבר לנזק החמור לבריאות הציבור"
"אנו תומכים בעמיתינו במקצועות הבריאות בישראל ובחברה בכלל בקריאה לממשלת ישראל לשקול מחדש ולחזור בה מהחלטה נמהרת זו. במקום זאת, תנו להכנסות ממס המשקאות המתוקים לשמש למאבק במחלות כרוניות, כולל השמנת יתר, וכן כדי לקדם ביטחון תזונתי על ידי הגדלת הגישה לתזונה בריאה, צמצום פערי בריאות, שיפור הבריאות והרווחה של כלל אזרחי ישראל ומתן דוגמה למנהיגות הבריאות העולמית".
בין החתומים על המאמר, פרופ' אהרון טרואן מהפקולטה לחקלאות וסביבה האוניברסיטה העברית, כמו גם פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור שכבר ביקר בחריפות את ההחלטה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לבטל את המס על המשקאות הממותקים. "מאמר כזה אינו דבר נפוץ בלאנסט", מבהיר פרופ' לוין, "מדובר בעיתון רפואי מהמשפיעים ביותר בעולם, שלא מפרסם דברים כאלה לעיתים קרובות, אלא כשיש בזה עניין בינלאומי. זה מעניין את העולם כי הוא מייצג מגמה מסוכנת של קבלת החלטות פוליטית ולא מדעית".

"צעד חריג שגם מקרין מאוד לא טוב על ישראל"

פרופ' לוין מסביר שהודעת שר האוצר על כוונתו לבטל את המס עוררה הדים בקרב חוקרים בעולם, "שכן מדובר בצעד חריג מאוד בעולם, והם שאלו מה ההיגיון שעומד מאחוריו. מדובר במדענים שהם ידידי ישראל ורוצים בהצלחתה. הם הבינו שאין בזה שום היגיון. שזה צעד פוליטי צר, מגזרי ופופוליסטי, בלי שום בסיס מדעי, כלכלי או בריאותי. עלה גם חשש שחברות משקאות במדינות אחרות ינצלו את זה כדי לטעון כנגד המס".
3 צפייה בגלריה
ממתיקים
ממתיקים
הטלת המס הביאה עד כה לירידה של 16% בצריכת משקאות מתוקים בישראל
(צילום: shutterstock)
מיסוי על משקאות מתוקים קיים כבר ביותר מ-50 מדינות, מציין פרופ' לוין, "וזה יכול להיות אתגר פוליטי להעביר אותו, אבל ביטול מס לא שקול ל-לא להטיל מס. ברגע שהטלת אותו – ביטולו וההליכה אחורה הם מאוד יוצאי דופן והלאנסט רואה בזה בעיה לבריאות הציבור בעולם. זה צעד חריג שגם מקרין מאוד לא טוב על ישראל, וצריך להבין שיש הערכה עצומה בעולם לרפואה בישראל, כך שבהחלטה הזו יש שינוי קיצוני ומאוד מוזר. וזו לא רק ההחלטה, גם הדרך שבה זה נעשה – בלי דיון מקצועי, עבודת מטה, חוות דעת. צעד פוליטי לחלוטין והחלטה בלתי סבירה בעליל".
מהנתונים שנאספו בזמן שבו הוטל המס, עלה כי הטלתו המס הביאה עד כה לירידה של 16% בצריכת משקאות מתוקים בישראל. "זה הציל חיים של מאות ישראלים. הביטול יעלה בחיי אדם", מכריז פרופ' לוין, מעבר לוויתור על הכנסות של למעלה מ-800 מיליון שקל בשנה, שאותם המדינה הייתה יכולה לנצל לטובת קידום תזונה בריאה. משקאות מתוקים זה כמו טבק – אין בהם שום צורך והם לא נותנים כל תועלת. ומופעל לחץ מאסיבי מצד חברות המשקאות כדי לשמר את המכירות שלהן".
3 צפייה בגלריה
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'
עדיין יכול לתקן. שר האוצר בצלאל סמוטריץ'
(צילום: REUTERS/Ronen Zvulun)
עד סוף השבוע עדיין ניתן להגיש התנגדויות להחלטה, ופרופ' לוין מגלה אופטימיות זהירה ביחס לשאלה האם יש סיכוי לביטולה. "אני בקשר עם גורמים שונים ואנחנו מקווים שהשכל הישר ייגבר. השר סמוטריץ', שישבתי לידו בדיונים בכנסת בנושא, מכיר במקרה החריג של המשקאות, בגלל הנזק הבריאותי החמור שלהם – סוכרת, השמנה ואי ספיקת כליות, ואנחנו חושבים שבסוף ההחלטה תרוכך ויינתנו חלופות. לכן הלחץ הציבורי עכשיו חשוב כל כך. יש עדיין הזדמנות לתקן, אבל אם לא יחול שינוי בכוונה לביטול המס, הדבר עלול לפגוע קשות בקשרים המדעיים של ישראל ובמעמדה, מעבר לנזק החמור לבריאות הציבור".
פרופ' נדב דוידוביץ, ראש בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת בן גוריון, התייחס אף הוא לפרסום המאמר: "נושא המס על שתייה ממותקת מוכח מדעית בעולם, ככלי יעיל ובוודאי לא כלי מספיק. צריך לגבות אותו בהוזלת סל מזון בריא ובכלים נוספים. העובדה שזה אחד הצעדים הראשונים של ממשלת ישראל ומשרד האוצר, בניגוד לדעת הפקידות של משרד האוצר, מראה שמדובר בצעד פוליטי.
"חבל שצעד שהתחיל בתקופה של ליצמן, שהוא שר חרדי שרצה להילחם במזון מזיק, נצבע בצבעים שכביכול פוגעים בחרדים. ההפך - מדובר בצעד שעוזר לחרדים. גם קולות בבריאות הציבור החרדים תומכים במס הזה. המאמר מראה שבעולם גם מסתכלים עלינו ורואים מדיניות שהיא לא מדיניות מבוססת מדע אלא בעיקר פוליטיקה. יש עדיין זמן לשנות. אני מקווה שהשר סמוטריץ', אדם חכם, יבין את המדע שעומד מאחורי הדברים וישנה את ביטול המס. כל האיגודים וגם אנשי בריאות הציבור החרדים נגד ביטול המס".