ראשי הקואליציה תוקפים הערב (שבת) בחריפות חסרת תקדים את בג"ץ, לאחר שזה ביקש מראש הממשלה בנימין נתניהו להשיב תוך חודש לעתירה ולפיה במסגרת מעורבותו במהפכה המשפטית, רה"מ מפר את הסכם ניגוד העניינים שנערך לו. "זה כמו הפיכה צבאית, ניסיון הדחה לא חוקי בחוסר סמכות", אמרו על דיון בבג"ץ בנושא הנבצרות - שכלל לא נקבע עדיין.
על ההצהרה חתומים שר המשפטים יריב לוין מטעם הליכוד, וראשי יתר המפלגות החברות בקואליציה - אריה דרעי (ש"ס), בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית), איתמר בן גביר (עוצמה יהודית), יצחק גולדקנופף (אגודת ישראל), משה גפני (דגל התורה) ואבי מעוז (נעם).
3 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה
בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה
נתניהו, דרעי ולוין, לפני פיטורי יו"ר ש"ס מהממשלה
(צילום: עמוס בן גרשום' לע"מ)
ראשי הקואליציה כתבו כי הם "דוחים בתוקף את הדיון הבלתי לגיטימי בבג"ץ בדבר 'נבצרות' ראש הממשלה. מדובר בניסיון הדחה לא חוקי של ראש ממשלה מכהן, שאינו שונה מהפיכה צבאית. אין לאף גורם משפטי, כולל לבג"ץ, אפילו שבריר של הסמכה בחוק לפעולה שכזו. רק העם יבחר את ראש הממשלה. ורק העם, באמצעות נציגיו בכנסת, יחליט אם להפסיק את כהונתו".
לפי ראשי הקואליציה, "העם ונציגיו לא יקבלו לעולם דיון משפטי על אפשרות של הפיכה. הם לא יקבלו לעולם ביטול משפטי בלתי חוקי של הבחירות ושל ריבונות העם. שליחת יד בדמוקרטיה הישראלית היא מעשה שדגל שחור מתנוסס מעליו גם כשהיא נעשית בכסות של גלימות המשפט".
לוין טען כי זו "חבורה של משפטנים שאינם מכבדים את תוצאות הבחירות". לדבריו, "לא פלא שהשותפים למהלך הזה הם אלה שמובילים את ההתנגדות לרפורמה המשפטית, ארגון השמאל המכונה התנועה לאיכות השלטון, היועצת המשפטית לממשלה ושופטת בית המשפט העליון". שר המשפטים הוסיף כי "ניסיון להדיח ראש ממשלה בניגוד לחוק, תוך רמיסת הבחירה הדמוקרטית, אינו שונה מהפיכה שמתבצעת באמצעות טנקים".
3 צפייה בגלריה
יאיר לפיד
יאיר לפיד
לפיד. "במה בוחרים ראשי הקואליציה המנותקים לעסוק?"
(צילום: קובי קואנקס)
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד אמר בתגובה: "24 שעות אחרי פיגוע נורא שגבה חיי שני ילדים ובחור צעיר נוסף, ואחרי עוד ירי לעבר תושבי הדרום מרצועת עזה, במה בוחרים לעסוק ראשי הקואליציה המנותקים? בבעיות המשפטיות של ראש הממשלה. יותר מכל דבר אחר זה מוכיח למה ראש ממשלה עם כתבי אישום ושרים שהם עבריינים מורשעים לא יכולים להמשיך לכהן. כי הם עסוקים רק בעצמם ורק באינטרסים האישיים שלהם. מציע לראשי הקואליציה לעצור את החקיקה המטורפת ולהתחיל לעסוק במדינת ישראל".
יו״ר העבודה מרב מיכאלי אמרה: "שני ילדים ובחור בן 20 נרצחים בפיגוע, אזעקות בדרום, הטרור משתולל וראשי הקואליציה חותמים שוב על מכתב נאמנות, לא למדינה, לנתניהו. הממשלה הזאת היא של פוליטיקאים שרואים רק את עצמם ועובדים רק למען עצמם. כמה ניתוק וכמה נזק".
באופוזיציה שוקלים כעת מהלכים יוצאי דופן שיתנו רוח גבית למחאה, על רקע שבוע חקיקה אינטנסיבי בכנסת, המהווה עליית שלב במהפכה המשפטית. במחנה הממלכתי של בני גנץ ובמפלגת העבודה של מיכאלי נתנו הסכמה לקיום מסיבת עיתונאים חריגה ומשותפת של כל ראשי האופוזיציה. גם על מועד כבר הוחלט - יום ראשון ב-20:00. לפיד עצמו, שהביע נכונות בשבוע שעבר למהלך דומה, טרם נתן הסכמה סופית לצעד זה, אבל הוא לא צפוי להתנגד.
במקביל נערכים באופוזיציה לימים ארוכים של דיונים ומתכוונים לנסות לבצע לפיליבסטר שיעכב את החקיקה. על פי התכנון כרגע, ביום שני יחלו ההצבעות בוועדת חוקה על הרפורמות שקודמו שם וביום רביעי יובאו לקריאה ראשונה במליאה שני נושאים מרכזיים: השינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים ושריון חוקי יסוד. בנוסף, יובא להצבעה בקריאה טרומית "חוק דרעי 2" - שאמור לסלול את דרכו של יו"ר ש"ס בחזרה לממשלה.
3 צפייה בגלריה
בני גנץ ומירב מיכאלי
בני גנץ ומירב מיכאלי
גנץ ומיכאלי. שוקלים מסיבת עיתונאים משותפת
(צילום: עמית שאבי )
מדובר באחד השבועות הסוערים הצפויים בכנסת וביום שני אף מתכננים כל חברי האופוזיציה לצאת מהכנסת להפגנה ואף לתמוך בשביתה. בליכוד מקשיבים לקולות נגד המהפכה המשפטית, בעיקר בחלקים הנוגעים להייטק, לכלכלה ולתחום המדיני. בליכוד מודים בכירים בשיחות סגורות כי הנושאים הללו מטרידים את נתניהו, אולם בשלב זה אין לו כוונה לסגת לפחות משני הנושאים הראשונים. עם זאת, כי ככל שהמחאה תגבר, ייתכן שקצב החקיקה יתעכב והפיצול בתוכנית יחליש אותה.
הצהרת ראשי הקואליציה נמסרה יממה לאחר שבג"ץ הורה לנתניהו וליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה להשיב תוך חודש לעתירה שדורשת להוציא את נתניהו לנבצרות. בעתירה שהוגשה על ידי התנועה לאיכות השלטון נטען כי נתניהו מפר את הסכם ניגוד העניינים שנערך לו, ועל כן עליו לצאת לנבצרות. החלטת בג"ץ אמנם דרשה מהמשיבים למסור את תגובתם, אבל עדיין לא בטוח שיתקיים דיון בנושא.
כבר אתמול תקפו בקואליציה בחריפות את אותה החלטה. "החלטת בג"ץ לא לדחות על הסף את העתירה להכריז על נבצרות של ראש הממשלה, היא ההוכחה הטובה ביותר לנחיצותה של הרפורמה שאנו מובילים", אמר שר האוצר סמוטריץ'. "עצם הדיון בסיכול החלטת הבוחר ורצון העם היא מגה פיגוע בדמוקרטיה הישראלית ונקודת שפל נוספת שאליה הגיעו שופטי העליון".
בשבוע שעבר פנתה היועמ"שית לנתניהו, והורתה לו להימנע מהתערבות בשינויים במערכת המשפט בשל ניגוד העניינים שבו הוא מצוי על רקע משפטו. מטעם היועמ"שית נמסר כי היא שלחה לנתניהו מכתב "בעניין יישום חוות הדעת למניעת ניגוד עניינים שנערכה לו בתקופת כהונתו הקודמת, ביחס ליוזמות לשינויים במערכת המשפט". לפי ההודעה, "מכתבה של היועצת גובש, בין היתר, על רקע פניות שהתקבלו ומעלות טענות בדבר חשש לניגוד עניינים בשל מעורבותו של ראש הממשלה ביוזמות האמורות, ועל רקע תמונת מכלול יוזמות החקיקה בנושא.
נתניהו מצידו הודיע לבג"ץ כי עמדתה של היועצת המשפטית לממשלה אינה מקובלת עליו, וביקש לקבל 14 יום כדי למסור תשובה נפרדת בנושא, בין השאר בשל טיסתו לביקור מדיני בפריז בשבוע שעבר.