אל תחפשו כי לא תמצאו: אפליקציית ה"יומן" (Calendar) של גוגל לאינטרנט ולמכשירים ניידים כבר לא כוללת, כבעבר, את ציון הימים הראשונים לחודש הגאווה (1 ביוני), לחודש ההיסטוריה השחורה (1 בפברואר), לחודש ההיסטוריה הנשית (1 במרץ), ולחודש העמים הילידים (1 בנובמבר).
6 צפייה בגלריה
היומן של גוגל
היומן של גוגל
היומן של גוגל. קיצוץ במועדים החשובים לליברלים
(צילום: shutterstock)

המפרץ המקסיקני שהפך לאמריקאי

המהלך מתוסף לסדרה של צעדים שביצעה החברה באחרונה כדי "להתאים את עצמה" לסביבה הפוליטית המשתנה בארה"ב בעקבות מינויו של דונלד טראמפ לנשיא. גוגל הולכת בכך בעקבות ענקיות אחרות בעמק הסיליקון, מטא בראשן, שמיהרו בחודש האחרון "להתיישר" עם הקו האנטי-ליברלי החדש של הממשל הטרי.
לפי דובר גוגל, השינויים האלו החלו כבר באמצע 2024 ולא קשורים לעידן טראמפ: החברה, לדבריו, חזרה להציג רק חגים ציבוריים ולאומיים ברחבי העולם, תוך מתן אפשרות למשתמשים להוסיף באופן ידני מועדים חשובים אחרים: "שמירה על מאות תאריכים באופן עקבי ברחבי העולם לא הייתה ניתנת להרחבה או למימוש".
אולם בשבוע שעבר הודיעה החברה במקביל כי תשנה מעתה בגרסה האמריקאית של אפליקציית "גוגל מפות" את שמו של מפרץ מקסיקו ל"מפרץ אמריקה", זאת לאור העובדה כי טראמפ הורה על שינוי השם כחלק משורת צווים נשיאותיים שחתם עליהם מיד עם כניסתו לתפקיד.
6 צפייה בגלריה
תמונה מתוך גוגל מפות - מפרץ מקסיקו לצד השם החדש
תמונה מתוך גוגל מפות - מפרץ מקסיקו לצד השם החדש
תמונה מתוך גוגל מפות - מפרץ מקסיקו לצד השם החדש
(צילום מסך)
גם כאן הייתה לגוגל תגובה פורמלית. "הנוהג הקבוע שלנו הוא להטמיע שינויי שמות כאשר הם מעודכנים באופן רשמי על ידי הממשל", הודיעה החברה בפוסט ברשת החברתית X. נשיאת מקסיקו, קלאודיה שיינבאום, שבתגובה להחלטת טראמפ הציעה בציניות לשנות גם את שמה של יבשת צפון אמריקה כולה ל"אמריקה מקסיקנה" (אמריקה המקסיקנית), שלחה בתגובה מכתב נזעם לראשי גוגל, שבו היא מוחה על שינוי השם הגיאוגרפי הוותיק.
השינוי ייכנס לתוקף ברגע שהשם החדש יעודכן במערכות המידע של הממשל האמריקאי. מחוץ לארה"ב ומקסיקו, כולל בישראל, המשתמשים יראו את שני השמות זה לצד זה. החברה מסרה כי תלך בנוסף בעקבות טראמפ ותתחיל להשתמש בשם "הר מקינלי" עבור ההר באלסקה - הגבוה ביותר בצפון אמריקה - שנקרא כיום "דנאלי".

עמק הסיליקון מתיישר עם הממשל

וגוגל לא לבד. בזו אחר זו – מבלי למצמץ או להצטדק – ענקיות הטכנולוגיה בעמק הסיליקון "מיישרות קו" עם הממשל החדש. אחרי מטא ואמזון (ומותגים בולטים אחרים בשוק האמריקאי כמו וולמארט ומקדונלדס) - גוגל הייתה האחרונה לבטל את מדיניות הגיוון שלה, שמטרתה הייתה לקדם ייצוג, הוגנות ושילוב של אנשים מקבוצות מגוונות באוכלוסייה.
מדובר בתוכניות שחברות בינלאומיות התגאו בהן שנים, שעיקרן גיוון, שוויון והכלה (באנגלית: Diversity, equity, and inclusion, או בקיצור DEI). אחת הפעולות הראשונות של טראמפ כנשיא לאחר כניסתו לתפקיד הייתה לחתום על צו נשיאותי המסיים את תוכניות ה-DEI של הממשל ומוציא לחופשה פקידים פדרליים המפקחים על יוזמות אלה.
6 צפייה בגלריה
מימין: אילון מאסק, מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי, ג'ף בזוס, לורן סאנצ'ז ומארק צוקרברג בהשבעה של דונלד טראמפ
מימין: אילון מאסק, מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי, ג'ף בזוס, לורן סאנצ'ז ומארק צוקרברג בהשבעה של דונלד טראמפ
מימין: אילון מאסק, מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי, ג'ף בזוס לצד גוזתו לורן סאנצ'ז ומארק צוקרברג בהשבעה של טראמפ
(צילום: Saul Loeb, Reuters)
קדם לגוגל בביטול תוכנית הגיוון מייסד מטא, מארק צוקרברג, המוביל את קו ההתיישרות עם תפיסת עולמו של הנשיא החדש. הוא פירק את צוות ה-DEI של מטא והחליט כי החברה תפסיק לדרוש ממנהלים לחפש עובדים ולהעדיף ספקים מקבוצות מיעוט. במזכר פנימי שנשלח לעובדי החברה ברחבי העולם הסבירה סמנכ"לית משאבי האנוש של מטא, כי "הנוף המשפטי והמדיניות סביב מאמצי גיוון, שוויון והכללה בארה"ב משתנה".
צוקרברג - שזוכר כנראה כי את איומו של טראמפ לכלוא את ראשי הרשתות החברתית בשל "התערבות בבחירות" וכינה את מטא "אויבת העם" בשל מערכות סינון הפייק-ניוז שלה - עקבי ושיטתי במסע החנופה שלו: עוד לפני מינויו הרשמי נפגש עם טראמפ לארוחת ערב אינטימית באחוזתו במאר-א-לאגו, במהלכה העניק לו אב-טיפוס של משקפי ה-VR שמפתחת החברה.
בתחילת ינואר, אחרי שהבטיח פומבית כי מטא מתכוונת "לעבוד עם הנשיא", הכריז כי החברה תבטל למעשה את פעילות בודקי העובדות שלה נגד פייק-ניוז, גזענות והסתה באפליקציות שלה. "הגיע הזמן לחזור לשורשים שלנו סביב חופש ביטוי בפייסבוק ובאינסטגרם", אמר, ולראשונה "הודה", כי מערכות הסינון שפיתחה מטא לא היו טובות מספיק וסבלו מכשלים רבים, תוך אימוץ כל טענות הימין האמריקאי בנושא.
6 צפייה בגלריה
סם אלטמן במהלך טקס השבעתו של טראמפ
סם אלטמן במהלך טקס השבעתו של טראמפ
מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן, במהלך טקס השבעתו של טראמפ
(AP)

תרומות של מיליוניום וארוחות ערב עם הנשיא

מטא אינה בודדת בצמרת. את אלון מאסק אין צורך להזכיר, אבל חברות כמו אמזון, אובר וגולדמן זאקס, העבירו מיליוני דולרים כתרומה לטקס ההשבעה הגרנדיוזי של טראמפ. מי שהרימו לטקס תרומה אישית של מיליון דולר כל אחד מכיסם הפרטי הם ג'ף בזוס, מייסד אמזון, סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, וטים קוק, מנכ"ל אפל – שלמרבה האירוניה מטפחת באופן מסורתי תדמית של מעוז הליברליות וזכויות הפרט.
קוק, הנחשב טקטיקן בחסד, שומר כבר שנים על מערכת יחסים קרובה עם הנשיא: במהלך הקדנציה הראשונה של טראמפ קיים עמו קוק פגישות רבות, וב-2019 אף העניק לו מתנה אישית – מחשב מק-פרו שיוצר במפעל באוסטין שביקרו בו יחדיו.
פעם אפילו כינה אותו הנשיא בטעות "טים אפל". לאחר ניצחונו בבחירות האחרונות בירך קוק את טראמפ ברשת X, וכמו צוקרברג, גם הוא התארח אצלו לארוחת ערב במר-א-לגו, יחד עם 47 מנהלים נוספים מעולם הטכנולוגיה. חשוב לציין כי לעומת קוק, דירקטוריון אפל מתקשה קצת יותר מהמנכ"ל שלו להפגין גמישות אידיאולוגית, ולא מכבר קרא למשקיעים להצביע נגד ביטול מדיניות הגיוון והשוויון בחברה.
והחנופה לנשיא הטרי הולכת ומקבלת דפוסים מגוחכים יותר ויותר. חלק מהחברות החלו אפילו להשתמש ברטוריקה של "יצירת מקומות עבודה באמריקה" או "השקעה באמריקה" בהודעות הפומביות שלהן, ברוח מסריו של טראמפ.
6 צפייה בגלריה
מנכ"ל אפל טים קוק בטקס השבעה של טראמפ ארה"ב
מנכ"ל אפל טים קוק בטקס השבעה של טראמפ ארה"ב
מנכ"ל אפל, טים קוק, בטקס השבעה של טראמפ
(צילום: רויטרס)

המהפך של המעוז הליברלי

מדובר במהפך: עמק הסיליקון בארה"ב נחשב באופן מסורתי למעוז ליברלי, וערכים כמו גיוון, שוויון וחופש ביטוי חשובים מאוד בתרבות המקומית. מדיניות סגירת הגבולות של טראמפ ומסריו הקשים, יש שיגידו אף גזעניים, נגד מהגרים מתקבלים אצל תושבי העמק בזעזוע עמוק.
טראמפ הביע בעבר ביקורת עזה על חברות הטכנולוגיה הגדולות, אך במקביל נקט כלפיהן בגישה פחות רגולטורית בהשוואה לממשלים קודמים. בתחום הפרטיות, למשל, למרות לחץ ציבורי גובר להגברת הפיקוח, לא נראתה פעולה פדרלית משמעותית בארה"ב בתקופת כהונתו הקודמת, בטח לעומת הנוקשות שמגלה האיחוד האירופי בנושא.
אבל החברות, כמה עצוב, מבחינות היטב היכן מרוחה החמאה. הן זקוקות לאוזנו הקשבת של הנשיא בשורה רחבה מאוד של נושאים. למשל, בעניין מגבלות הסחר הדרקוניות שהטיל על שורה של מדיניות, במיוחד סין, המשבשות את שרשראות האספקה שלהן וכמובן את שורת הרווח הסופית. הן מודאגות גם מכוונתו של טראמפ להגביל את הוויזות מסוג H-1B לעובדים מוכשרים מחו"ל, שהן תלויות בהם במידה רבה.
6 צפייה בגלריה
לארי אליסון והנשיא טראמפ צוחקים כאשר אליסון משתמש בהדום לעמוד עליו במהלך מסיבת עיתונאים בבית הלבן
לארי אליסון והנשיא טראמפ צוחקים כאשר אליסון משתמש בהדום לעמוד עליו במהלך מסיבת עיתונאים בבית הלבן
מייסד אורקל, לארי אליסון, והנשיא טראמפ צוחקים בעת הודעת הנשיא על השקעת המיליארדים בתוכנית ה-AI החדשה של הממשל
(צילום: Andrew Harnik / Getty Images North America)
יש גם פער בינן לבין השקפות הנשיא בנושא המחוייבות לאקלים: מול הגישה הספקנית המזלזלת של טראמפ, רובן מאמצות מזה שנים מדיניות ירוקה ומחויבות לצמצום פליטות פחמן. רמז לצפוי גם בתחום הזה הוא ההוראה שהעביר ג'ף בזוס לקרן הפילנתרופיה שלו להפסיק לתרום לאחד מארגוני האקלים הגדולים בעולם, SBTi, שקובע את הסטנדרטים בשוק לקבלת תווית של "אפס פליטות".
בזוס, אגב, שהוא גם בעליו של ה"וושינגטון פוסט", מנע בשנה שעברה את הבעת התמיכה של העיתון ביריבתו של טראמפ בבחירות, קמלה האריס. בחודש שעבר התפטרה מהעיתון הקריקטוריסטית זוכת הפוליצר אן טלנאס, לאחר שהמערכת סירבה לפרסם איור שבו הציגה את בזוס ואילי הון אחרים מעולם התקשורת וההיי-טק, ביניהם צוקרברג וקוק, משתחווים לנשיא הנבחר עם שקי כסף. ההמשך, בוודאי, יבוא.