המסחר בבורסה תל אביב ננעל בירוק בוהק לאחר המגמה החיובית בסוף השבוע בניו יורק. ת"א 35 קפץ ב-3.3%, ת"א 125 זינק ב-3.6%, מדד הבנקים התחזק ב-2.9% - פועלים טיפס ב-3.9%. קבוצת דלק נסקה ב-15.8%, החברה הבת דלק קידוחים ניתרה ב-17.6%.
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד בלטו בת"א 35 - פתאל התחזקה ב-13.4%, לייבפרסון קפצה ב-7.5%, מליסרון עלתה ב-7.1%, נייס טיפסה ב-5.8%, טבע הוסיפה 5.7%. רציו עלתה ב-4.1% לאחר קבלת אשראי חדש לטובת מחזור חוב.
1 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
הדו"חות הכספיים של הרבעון הראשון שימשיכו לזרום השבוע לבורסה ישפיעו כמובן על התנועות במקדים המגמה בימים הקרובים, אך השוק האמריקני הוא זה שכנראה יכתיב את המגמה גם בשוק המקומי שלנו.
ברקע למסחר הבוקר, העליות הרצופות שנרשמו בחמישי ובשישי בניו יורק, שפתחו פערי ארביטראז' חיוביים חזקים במניות הדואליות. מדד דאו ג'ונס עלה בשישי ב-0.3% בהמשך לעלייה של 1.6% בחמישי, נאסד"ק עלה בשישי ב-0.8% ובחמישי ב-0.9%, S&P 500 עלה בשישי ב-0.4% לאחר עלייה של 1.2% בחמישי.
מחירי הנפט טיפסו בחדות בחמישי ושישי וסגרו עלייה שבועית שלישית ברציפות: הנפט האמריקני (WTI) עלה ב-6.8% בשישי לאחר קפיצה של 9% בחמישי, הברנט השלים עלייה של כ-10% בשני ימי המסחר.

מניות מרכזיות ודו"חות כספיים

אסיפת מחזיקי האג"ח של קבוצת דלק נדחתה למחר. דלק מבקשת לגייס היום בכל מחיר, בשל תנאי השוק הטובים והאינדיקציות בהנפקה. לפי כללי הבורסה, רק חמש שעות לאחר דיווח מהותי ניתן לגייס הון. אם דלק תפרסם את המתווה שאליו הגיעה לפנות בוקר עם נציגות מחזיקי האג"ח, היא לא תוכל לגייס היום, ולכן דחתה את האסיפה.
בתום פגישה לילית שנמשכה עד חמש וחצי בבוקר, הגיעה קבוצת דלק להסכמות עקרוניות על מיתווה חיזוק הבטחונות של החברה למחזיקים. היום עמלו עורכי הדין של הצדדים על ניסוח ההסכמות כדי לחתום עליהן עד שעות הצהריים, כשהמטרה מצד דלק היא להעניק רוח גבית לגיוס ההון של החברה שנידחה להיום, 200 מיליון שקל.
לכלכליסט נודע כי המחזיקים החליטו לאפשר לתשובה לפרוע עד רבע מהחוב לבנק BNP בהיקף של 200 מיליון דולר עד סוף 2020. עבור החוב משועבדות מניות איתקה, חברת הנפט בים הצפוני. עם זאת, ההתניה היא שדלק תצליח בגיוס ההון שלה, של 400-300 מיליון שקל, ותממש את הנכסים שהיא מבקשת לממש בראשם דלק ישראל.
משנת 2021 תוכל דלק לפרוע את החוב ל-BNP רק באמצעות דיבידנדים מאיתקה, ואם אלה לא יגיעו אז מגיוס הון נוסף שתקיים, ולא מכספי מימוש הנכסים. כספי מימוש הנכסים ישמשו לפרעון חובות בהיקף של מיליארד שקל לבנקים האחרים, ושחרור השעבוד על המניות.
רציו מעדכנת כי הגיעה להבנות שאינן מחייבות עם מספר מממנים פוטנציאליים, לפיהן תועמד לשותפות הלוואה בסכום כולל של עד 650-600 מיליון דולר - סכום שישמש למימון מחדש של הלוואה קיימת לטובת פיתוח לווייתן.
פתאל ביקשה ביום חמישי ממחזיקי האג"ח לקבל ויתור זמני (waiver) על בדיקת קובננטים בתקופה שתחל ממועד פרסום דו"חות הרבעון הראשון של 2020 ועד פרסום דו"חות הרבעון השני של 2021. לאחר מכן, ועד לדו"ח השנתי של 2021, בדיקת הקובננטים תעשה בדרך של נטרול נתוני ה-EBITDA ב-2020 וברבעון הראשון של 2021.
בפתאל הבהירו שהוויתור על בדיקת הקובננטים יחול רק ביחס לצורך הזכאות של המחזיקים להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי, כאשר זכותם לתוספת ריבית במקרה של הפרת קובננטים לא תפגע. אמות המידה שלגביהן פתאל מבקשת וויתור זמני הן יחס חוב פיננסי נטו מתואם ל-EBITDA מתואם (בסדרה ב') והתחייבות לשמירה על EBITDA מינימלי (בסדרה ג').
אסיפת בעלי המניות של בזק קיבלה ביום חמישי את עמדת הדירקטוריון בראשות שלמה רודב והנחילה הפסד מוחץ לבעלי השליטה החדשים בבזק, קרן סרצ'לייט ודוד פורר, המחזיקים 26.3% ממניות בזק באמצעות חברת בי-קום. האסיפה דחתה את הבקשה שהגישה בי-קום לתיקון התקנון של בזק, באופן שבין השאר יחייב את הדירקטוריון לקבל אישור ממשרד התקשורת לשינויים בשיטת מינוי הדירקטורים בחברה - דבר שהיה מחזק את השליטה של המשרד בדירקטוריון. דחיית הבקשה מעמידה עתה בסכנה את היתר השליטה בבזק שבי-קום קיבלה מהמשרד בנובמבר האחרון ושהותנה בשינוי התקנון. משרד התקשורת שלח כבר לפני חודשיים מכתב התראה לבי-קום לפיו איננה עומדת בתנאי ההיתר לאחר שהתחייבה להסדיר את הנושא תוך 60 יום.
מנכ"ל אס.אר.אקורד התפטר: יהודה ניר, שהוביל את חברת האשראי החוץ בנקאי משנת 2014, יעזוב את התפקיד מיידית, כבר היום. החברה לא מפרטת את נסיבות ההתפטרות.
פורסם לראשונה: 09:54, 17.05.20