שר התקשורת יועז הנדל, אישר הבוקר (ראשון) את הרפורמה לביטול הפיצול בין התשתית לספק, שתשנה את מבנה שוק האינטרנט בישראל, ולטענת המשרד צפויה להביא לשיפור משמעותי באיכות השירות לצרכנים. הרפורמה צפויה להיכנס לתוקף בתחילת 2022.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו https://t.me/The_real_Ynet_Finance
כיום, צרכן יכול לרכוש את השירות משתי חברות המספקות שירותי תשתית וספק בנפרד. רפורמת "השוק הסיטונאי" אפשרה לשווק את שני השירותים בחבילה אחת, אך בפועל השירותים עדיין סופקו גם על-ידי שתי חברות בנפרד, באופן שפגע באיכות השירותים לצרכן בישראל. צרכנים שסבלו מתקלות נאלצו להתמודד עם "זריקת אחריות" בין חברת התשתית לספק, וסבלו מתופעת "המנויים הרדומים" - המשך תשלום לא מודע לחברת התקשורת למרות שהפסיק לקבל ממנה שירותים. הרפורמה החדשה מבטלת את ההפרדה בין שני השירותים, כך שתאפשר לחברות למכור אותן כחבילה אחת ושירות אחד.
2 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אינטרנט, אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
בחודש אוקטובר האחרון פרסם משרד התקשורת שימוע בנוגע למתווה יישום הרפורמה, ובהמשך פרסם גם שימוע משני, ובעקבותיהם גיבש את מתווה ביטול הפיצול בין תשתית לספק, כפי שאושר הבוקר על-ידי שר התקשורת.
המהלך צפוי לפגוע בבזק בינלאומי, הספק הגדול בשוק התקשורת. עובדי החברה נקטו בעיצומים ואף הפגינו מחוץ בית יו"ר בזק גיל שרון. לטענת גורמים בחברה, החשש הוא שהמותג יבוטל, בזק תמכור שירות אחוד תחת המותג בזק ועובדים יפוטרו. נטען שכבר עכשיו החברה תחל להמעיט בפעילות שיווקית במסגרת בזק בינלאומי ויש טענות לפיהן מנכ"ל החברה רן גוראון הוא בעצם מנהל-מפרק.
שר התקשורת, יועז הנדל: "באוקטובר 2020 בממשלת ישראל ה- 35 הודעתי על הכוונה לבטל את הפיצול בין תשתית וספק לטובת שיפור השירות - שימוע יצא לדרך ותהליך בוצע עד ליציאה לבחירות. היום, אחרי המשבר הפוליטי והקמת ממשלה קבועה, אנחנו סוגרים מעגל. זו אחת ההחלטות הראשונות מכיון שההשפעה שלה על הכיס של אזרחי ישראל ועל השירות שיקבלו עצומה - אינטרנט הוא מוצר אחד. הפיצול גרם לסרבול מול לקוחות וכדרור של צרכנים בין חברות במקרה של תקלה. הרפורמה תעצור גם את תופעת המנויים הרדומים – עשרות מיליונים שיצאו מכיסם של אזרחים לשווא - ותתקן עיוות שפגע בצרכנים רבים. נמשיך בפעולות שייהפכו את שוק התקשורת לשקוף, תחרותי ואיכותי יותר".
מנכ"לית משרד התקשורת, לירן אבישר בן-חורין: "לאחר עבודת מטה ארוכה ומורכבת, הגענו לקו הסיום בתהליך לביטול הפיצול בין הספק לתשתית בשוק האינטרנט. הפיצול, שהיה חשוב בשעתו, הפך למקור לטרטור, שגשוג תופעת המנויים הרדומים, ולפגיעה בשירות לו זוכים הצרכנים. המבנה החדש של שוק האינטרנט יאפשר לצרכנים להנות משירותים איכותיים, ובמקביל יקדם את השוק הסיטונאי באופן שיבטיח את התחרות על ליבו של הצרכן".
2 צפייה בגלריה
יועז הנדל בריאיון באולפן
יועז הנדל בריאיון באולפן
שר התקשורת יועז הנדל
(צילום: שאול גולן)

"בזק תתעצם למפלצת"

הביטול הזה אכן אמור להקל על צרכנים ולקלף מהשוק קשיים ביורוקרטיים וטכניים שדבקו בו במשך שנים, אך גם ימחק חברות כמו בזק בינלאומי, כאמור, שכן משרד התקשורת נתן סוכרייה לבזק שהיא בבחינת פצצה מתקתקת לשאר השוק: בזק תוכל למכור לצרכנים אינטרנט בתצורה אחודה, ספק+תשתית, בכל הכוח, תוך ביטול המגבלות ברישיונה שחלו עליה ועל HOT כדואופול בתחום התשתית. החשש: בזק תפעיל בקרוב את תשתית הסיבים האופטיים שלה ותשתלט על שוק האינטרנט בישראל, לכאורה בברכת משרד התקשורת.
כל הגורמים בשוק התקשורת אמרו ל-ynet בעבר כי הם חושבים שביטול ההפרדה בין ספק לתשתית אינטרנט ב-2022 נחוץ והכרחי, אך רובם תוהים מדוע משרד התקשורת מאפשר לבזק למכור אינטרנט בחופשיות, כאילו היא שחקנית שווה לספקיות הקטנות.
"תמוה בעיניי איך ממשלות ישראל מאז ומעולם נלחמו להגברת התחרות ואילו הנדל חוזר לתקופת המונופולים ומבטל את התחרות", אמרה לפני כחצי שנה לימור ליברמן-לביא יו"ר ועד עובדי בזק בינלאומי. "זאת מכת מוות לספקיות האינטרנט ולאלפי עובדיהן הנמצאים בסכנת פיטורים. כששתי חברות הענק בזק ו-HOT יעלו מחירים לצרכנים, כבר יהיה מאוחר מדי. לא יהיו חברות שיתחרו בהן".
גורם באחת הספקיות הבינוניות אמר אז ל-ynet: "כשבזק תפתח את המבערים שלה ותחל להסב את לקוחות האינטרנט adsl שלה לסיבים, זה יהיה במאסות אדירות. מה שפרטנר עושה בשלוש שנים בזק תעשה בחודש".
עוד אמר הגורם כי "כרגע, עדיין למעלה מ-40% מהלקוחות מפוצלים. בעוד כשנה, ברגע שבזק תוכל למכור אינטרנט מקצה לקצה, עם העוצמה הטכנולוגית וההנדסית והשיווקית שלה, עם הסיבים בפתח ועם העוצמה הפיננסית שלה, שהיא גדולה יותר מכל השוק ביחד, בזק תשחט פה את כולם ולא תשאיר עפר ואפר לאף אחד. כמונופול היא תהיה מאוד דומיננטית, מה שיגרום להעלאת מחירים. ובעוד שבע שנים, יישבו במשרד התקשורת וישברו את הראש: כיצד מרסנים את כוחה המפלצתי של בזק".