אושרו התקנות לפחת מואץ. ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ משה גפני, אישרה בצהריים (יום שני) את תקנות מס הכנסה להגדלת הטבת הפחת המואץ בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה, כהוראת שעה.
פחת הוא הירידה בשוויו של נכס על פני תקופת הבעלות עליו והשימש בו כתוצאה מתהליכי בלאי, התיישנות ושינויים טכנולוגיים. לכן ניתן לקזז את מחיר המכשיר או המוצר לאורך שנים אחדות מתשלומי המיסים. למשל אם מחירו של המכשיר היה 100 אלף שקל, בכל שנה במשך חמש שנים 20,000 שקל מוכרים כפחת.
1 צפייה בגלריה
ועדת הכספים בדיון על מתווה הפיצוי למעסיקים
ועדת הכספים בדיון על מתווה הפיצוי למעסיקים
ועדת הכספים
(עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
התקנות החדשות קובעות כי לגבי ציוד שנרכש בין 1 בספטמבר 2020 עד 30 ביוני 2021 יחול פחת בשיעור כפול משיעור הפחת על פי דין, כאשר ישנה חלוקה לתקופות לעניין הענפים השונים. בבקשת שר האוצר ישראל כץ, צויין כי הדבר יקטין את ההכנסה החייבת של אותם עסקים בשנים הקרובות, יביא להקטנת נטל המס עליהם, ויעודד רכישת ציוד.
בדיון הקודם בנושא, התגלו חילוקי דעות בין גורמי המקצוע במשרד האוצר לחברי ועדת הכספים, כאשר הוועדה דרשה כי הטבת הפחת המואץ למגזרי המסחר והשירותים תעמוד על שישה חודשים ולא על שלושה חודשים בלבד כפי שהוצע בנוסח שהביא משרד האוצר. זאת בעוד שמגזר התעשייה זכאי לתשעה חודשים במסגרת התקנות. בהיעדר הסכמה הוועדה לא קיימה הצבעה על התקנות.
גורמי המקצוע באוצר התנגדו להצעה בטענה שהארכה מגדילה ב-300 מיליון שקל את העלות התקציבית של ההטבה, העומדת במסגרת ההצעה המקורית על שני מיליארד שקל, וטענו כי הארכה כזו דורשת את קיצור תקופת ההטבה לתעשייה, לשם האיזון.
בדיון היום סוכם בין הצדדים כי ענפי התעשייה יהיו זכאים לפחת מואץ לתקופה של תשעה חודשים, וכי שירותי המסחר והשירותים יהיו זכאים לפחת מואץ לתקופה של שלושה חודשים באופן כללי, וכי לעניין רכישת ציוד מסיבי שלא ניתן להשמישו בתוך שלושה חודשים - יקבלו עסקים אלה הארכה לתשעה חודשים בדומה לענפי התעשייה.
ח"כ גפני ציין כי "הנוסחה שסוכם עליה הרבה יותר הגיונית, היא מסייעת גם לשירותי המסחר והשירותים ואנחנו מברכים על כך".
שר האוצר כץ מסר: "לצד רשת הביטחון הכלכלית שפרשנו שעובדת היטב ומסייעת לשכירים בחל"ת, לעצמאים ובעלי העסקים, החלטתי על צעד זה בהתאם להמלצות ולדיונים שקיימתי עם גורמי המקצוע במשרד האוצר ועם נציגי המגזר העסקי והתאחדות התעשיינים וזאת כצעד משלים לצעדים שננקטו עד כה בכדי לסייע לעסקים ובכדי לעודד השקעות ולהאיץ את המשק. עלינו לסייע לעסקים בכדי לאפשר להם לחזור למסלול של צמיחה ותעסוקה. כפי שהתחייבתי, לא נשאיר אף אחד מאחור".
בדיון שנערך מוקדם יותר, הודיע יו"ר ועדת הכספים כי בכוונת שר האוצר להאריך את הפטור לחקלאים על היטל העסקת עובדים זרים.
בשבוע שעבר קראה ועדת הכספים להאריך את הפטור מהיטל העסקת עובדים זרים בענף החקלאות, על רקע מצבו הקשה של המשק ומצבו הקשה של ענף החקלאות בפרט.
היום, במסגרת דיון מעקב אחר היישום בפועל של החקיקה בעניין מענקי הסיוע השונים, עדכן יו"ר הוועדה, ח"כ גפני כי שוחח עם שר האוצר כץ בעניין ההיטל וכי עמדתו חיובית: "דיברתי עם השר לעניין פטור היטל עובדים זרים, והשר מתכוון ללכת על זה. אני לא יודע אם זה יהיה למשך חמש שנים כפי שביקשנו או פחות, אבל אנחנו מברכים את השר על המהלך הזה. זה חשוב מאוד".
עוזר שר האוצר, שנמצא בבידוד, הגיב לדברים: "השר יקיים דיון מסודר ביום רביעי בנושא. הוא ישמע את עמדת כלל הצדדים ולאחר מכן יחליט".