הדולר ממשיך לטפס ומתייצב על שער שקרוב לאמצע הדרך בין 3.30 ל-3.40 שקל, בדיוק כפי שחזו כלכלני בתי השקעות ובנקים, בהם בחודש שעבר גם הדויטשה בנק, מהבנקים המובילים בעולם, שכלכלניו העריכו כי בהדרגה שער הדולר יגיע בישראל ל-3.40 שקל. זאת, לאחר שהתדרדר בחודש ינואר השנה עד לשער של 3.11 שקל, שערו הנמוך ביותר מזה 25 שנים.
1 צפייה בגלריה
דולרים ושקלים
דולרים ושקלים
דולר שקל
(צילום: Shutterstock)
היום בצהרים (ד') קבע בנק ישראל שער יציג לדולר של 3.3340 שקל, לעומת 3.3300 אתמול, אולם במסחר הרציף כבר עלה שער הדולר לקרבת 3.3450 שקל, זמן קצר לאחר קביעת השער היציג. האירו נקבע על 3.9127 שקל.
שער הדולר שנע בשבועיים הקודמים סביב 3.28 שקל כבר עלה כמעט ב-2% בימים האחרונים, ולכך מספר סיבות, מעבר לרכישות של מיליארדי דולרים שביצע בנק ישראל לאחרונה, שדווקא מעט פחתו בימים האחרונים.
כך למשל, לקראת סוף החודש ממירים יצואנים, ובעיקר בתחום ההייטק, את מטבע החוץ שקיבלו לשקלים כדי לשלם משכורות לעובדים בשקלים בראשית חודש אפריל, וכמו כן כדי לשלם את כל הוצאותיהם בארץ במטבע המקומי.
סיבה נוספת היא שבעקבות היציאה מהסגר השלישי ההדוק ולקראת תחזית של "בום" בנסיעות לחו"ל בחודשים הקרובים, עם דעיכת מחלת הקורונה לא רק בארץ אלא גם במדינות רבות אחרות, שם הולכת וגוברת מגמת החיסונים - מצטיידים ישראלים רבים במטבע חוץ, בשל השער הנמוך יחסית, מתוך חשש שבשל הביקושים למט"ח השערים יעלו עוד בקרוב.
גם התאוששות הכלכלה האמריקנית המהירה בעת האחרונה, עם הגברת החיסונים בתקופת הנשיא ביידן, חיזקה את הדולר. בה בשעה חשופים מוסדות פיננסיים רבים בישראל לבורסה האמריקנית, שם נרשמו ירידות שערים חדות במניות הטכנולוגיה. אפיק זמני הוא להחנות כספים לתקופת ביניים בדולר, מה שהביא גם כן להגברת הביקוש למטבע האמריקני.
נזכיר, כי בנק ישראל הגביר לאחרונה את רכישת הדולרים בשוק מטבע החוץ ולאחר שהכריז מראש כי ירכוש השנה 30 מיליארד דולר, לעומת 21 מיליארד דולר בכל שנת 2020. נגיד הבנק המרכזי, פרופ' אמיר ירון, כבר הודיע כי יתכן שרכישת הדולרים עוד תגדל מעבר ל-30 מיליארד דולר השנה. זאת, בהתאם לצורך להגן על התעשייה והיצוא הישראלי. ההערכות בשוק הן שבנק ישראל ינסה בקרוב, לקראת הקיץ והיציאה ממשבר הקורונה, להעלות עוד את שער הדולר באמצעות רכישות של מיליארדי דולרים.
הצפת המשק הישראלי בדולרים על ידי משקיעים זרים וספקולנטים, שהייתה בשנת 2020, בשל הכדאיות היחסית, היא עתה בממדים קטנים יותר, בעיקר לאחר העלייה בשער הדולר ביותר מ-7%. עודפי ההיצעים הגדולים הומרו לאחרונה בביקוש למטבע חוץ, שגרם לעלייה בשערי המטבעות הזרים ביחס לסל המטבעות בישראל.