משבר הקורונה הכלכלי ממשיך להכות ובעיקר את המוחלשים: קפיצה דרמטית של עשרות אחוזים במהלך 2020 בפניות של חייבים, זוגות גרושים, שכנים מסוכסכים ועוד לסיוע המשפטי במשרד המשפטים על מנת שייצגו אותם ויספקו להם סיוע משפטי.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מהנתונים עולה כי חלה עלייה של 40% בפניות לסיוע המשפטי לצורך הגשת בקשות לחדלות פירעון (בקשה לפשיטת רגל) מטעם אזרח או בעל עסק שנקלע לחובות. כמו כן, חלה עלייה של 22% במספר הפניות להגיש בקשות להוצאת צו הגנה עקב אלימות במשפחה לעומת שנת 2019 וכן עלייה של כ-60% בפניות בנושא סכסוכי שכנים.
3 צפייה בגלריה
אילוסטרציה עו"ד עורך דין בית משפט
אילוסטרציה עו"ד עורך דין בית משפט
זינוק בבקשות לסיוע משפטי. אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
שינוי משמעותי נרשם בתחום המזונות: בכל הנוגע לתביעות להפחתה, ביטול או הגדלה של דמי מזונות נרשמה עלייה דרמטית במהלך החודשים מרץ-יולי 2020 - עלייה של 39% במספר הבקשות לתביעות בתחום המזונות לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019. להערכת עו"ד בת שבע שרמן-שני, ממונה ארצית בתחום מעמד אישי בסיוע המשפטי, "עלייה זו נבעה כתוצאה מהמצב הכלכלי אליו נקלעו אזרחים רבים בעקבות משבר הקורונה".
הסיוע המשפטי מעניק ייצוג למי שאינו מסוגל לשכור שירותי עריכת דין בתחומים רבים: חובות, תביעות כספיות, ענייני עבודה, תביעות בענייני מגורים, ענייני עבודה, ענייני משפחה ועוד. הזכאות לקבלת ייצוג סיוע משפטי נקבעת לפי חוק ותלויה בעמידה במבחן כלכלי (רף הכנסות ורכוש) ומבחן משפטי. כמו כן, יש מקרים בהם יינתן סיוע משפטי ללא עלות וללא בדיקת זכאות כלכלית, בין היתר בתיקים העוסקים בחוק איסור הפליה וביטוח לאומי, סיוע לניצולי שואה, סיוע לנפגעות עבירות מין חמורות ועוד.

זינוק בפניות של חייבים

לאור ההשפעה של מגפת הקורונה על תחומי הייצוג השונים של הסיוע המשפטי במהלך 2020, בוצעה בדיקה השוואתית בין הפניות לסיוע המשפטי בשנת 2019 לבין הפניות לסיוע המשפטי במהלך 2020.
3 צפייה בגלריה
עסקים סגורים בירושלים
עסקים סגורים בירושלים
עלייה של 40% בפניות לסיוע בבקשות לחדלות פירעון. עסקים סגורים בירושלים
(צילום: עמית שאבי)
מהנתונים עולה, כי במהלך שנת 2020 נעשו 296 אלף פניות למוקד הטלפוני של הסיוע המשפטי, עלייה של כ-31 אלף פניות לעומת שנת 2019 (11.7%) - מספר שיא של פניות למוקד הסיוע המשפטי.
עוד עולה כי בשנת 2020 (עד סוף נובמבר 2020) נפתחו 22 אלף תיקי חובות, מתוכם 9,768 בקשות לפשיטת רגל והליכי חדלות פירעון - כלומר, עלייה של כ-40% בפניות של חייבים לעומת מספר הפניות בשנת 2019.

סכסוכי שכנים ואלימות במשפחה

כמו כן, בשנת 2020 נרשמה עלייה של 22% בפניות לסיוע המשפטי להוצאת צווי הגנה מאלימות במשפחה, כשבחלק מהמחוזות אף נרשמה עלייה דרמטית יותר: במחוז צפון עלייה של 50% לעומת 2019 ובמחוז מרכז עלייה של 46% בבקשות להוצאת צו הגנה.
מהנתונים עולה גם כי במהלך שנת 2020 חלה עלייה של כ-60% בפניות לסיוע משפטי בנושא סכסוכי שכנים ברחבי הארץ (639 פניות לעומת 404 בשנת 2019).
כמו כן, נרשמה עלייה של 25% בפניות לסיוע משפטי בפינוי וסילוק מדירות במהלך 2020 (590 פניות ברחבי הארץ מתוכן 163 בתל אביב, לעומת 471 בכל הארץ בשנת 2019). מדובר בין השאר בתיקי פינוי וסילוק מדירות, כשהפונים הם לרוב שוכרי דירה שנקלעו למצב כלכלי קשה והתקשו לשלם ובהתאם פונו מדירתם.

"מעריכים כי בשנת 2021 כמות התיקים תגדל"

עוד עולה מהנתונים כי התחום הראשי בו התקבלו מרבית הפניות לסיוע המשפטי במהלך שנת 2019 הוא התחום האזרחי, הכולל בין היתר סיוע משפטי בנושא חובות, חדלות פירעון, הוצאה לפועל, דיני עבודה, דיור ציבורי ונזיקין. גם בשנת 2020 מרבית הפניות בתחום האזרחי היו בנושא חובות וחדלות פירעון, וההערכה בסיוע המשפטי כי במהלך 2021 כמות הפניות תגדל לאור משבר הקורונה.
לדברי עו"ד מרב שיבק, ממונה ארצית תחום אזרחי בסיוע המשפטי, "תחום החובות מאפיין אוכלוסיות מוחלשות ואוכלוסיות עוני, ולצערנו בשנים האחרונות הוא גדל בהתמדה ביחד עם הגידול בפעילות הסיוע המשפטי.
"החל ממאי 2020 וכתוצאה ממשבר הקורונה אנו חשים בהאצה בקצב פתיחת התיקים וכבר ניתן להצביע על גידול משמעותי בבקשות לחדלות פירעון שהוגשו על-ידי לקוחות הסיוע המשפטי. אנו מעריכים כי בשנת 2021 כמות התיקים הנפתחים תלך ותגדל", אמרה שיבק.
מ"מ שר המשפטים, בני גנץ, מסר כי "יחידת הסיוע המשפטי היא מרכיב חיוני במשרד המשפטים ופעילותה הפכה לקריטית ביותר בתקופת הקורונה".
מ"מ מנכ"ל משרד המשפטים, עו"ד סיגל יעקבי, מסרה כי "לסיוע המשפטי תפקיד חשוב ומשמועתי במימוש חזונו של משרד המשפטים - עשיית צדק וקידום השוויון בפני החוק, גם כלפי אלה המתקשים לעמוד בעצמם על זכויותיהם".