שבועיים מאז יצאה לדרך קרן האשראי בערבות המדינה לטובת עסקים קטנים ועדיין אין בפיה בשורה גדולה. ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי לששת הבנקים הלוקחים חלק בקרן (פועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי טפחות, בינלאומי ואגוד) הגיעו עד כה לפי הערכות כ-35 אלף בקשות להלוואה, רובן לחטיבות הקמעונאיות. בחטיבות אלה מטופלים עסקים עם מחזור של עד 25 מיליון שקל בשנה.
מדובר בפניות שהצטברו ב-11 הימים מאז יצאה הקרן לדרך. במונחים חודשיים הבנקים מצביעים על זינוק של פי 14 מהיקף הפניות השוטף לקרנות לעסקים קטנים שפועלות בשוטף. ממוצע ההלוואה המבוקשת עומד על 800 אלף שקלים אלו אך נתון זה מוטה כלפי מעלה בגלל בקשות גבוהות יותר מצד העסקים הגדולים יותר (מחזור מעל 25 מיליון שקלים). עבור העסקים הקטנים יותר הממוצע עומד על 500-400 אלף שקל להלוואה.

1 צפייה בגלריה
חיפה
חיפה
ארומה בחיפה בצל הקורונה
(צילום: שמיר אלבז)

לפי תנאי הקרן שהוצגו בתחילה, המגבלה שנקבעה לתקרת הלוואה בודדת עמדה על הגבוה מבין 8% מהמחזור או 500 אלף שקל. אלא שמגבלה זו יצרה מצבים אבסורדיים בהם קוסמטיקאית עם מחזור של 100 אלף שקל בשנה ביקשה הלוואה של חצי מיליון שקל. כתוצאה מכך ירדה התקרה של החצי מיליון אך מנגד לעסקים עד 25 מיליון שקל הוכפל שיעור המחזור מ-8% ל-16%. כך נוצר איזון בין בקשות מוגזמות להיקפים לא מספקים לעסקים הקטנים. לפי הערכות, הבנקים אישרו עד כה הלוואות בהיקף של כ-100 מיליון שק בלבד מתוך קרן של שישה מיליארד שקלים.
הבנקים ממשיכים לטעון כי אין להם יכולת לעמוד בתנאי הקרן הדורשים מתן מענה תוך שבעה ימי עסקים מקבלת הפנייה הראשונה, שלרוב אינה מגובה במסמכים. ערב החג פנו הבנקים למשרד האוצר בבקשה להגדיר כי שבעה ימי העסקים ייספר רק מקבלת מסמכים מלאים מהלקוח. בינתיים טרם ניתן לבנקים מענה בעניין - וכעת הבנקים אינם דוחים בקשות חלקיות, אך גם לא מאשרים הלוואות ללא מסמכים תוך שבעה ימי עסקים.
בבנקים מסבירים כי יש נתונים שהם חייבים לקבל מהעסקים הפונים כמו מה המצב העדכני של העסק: האם המחזור נחתך לאפס או שיש פעילות חלקית, למשל דרך משלוחים, עד כמה העסק הצליח לדחות תשלומים לספקים ולהגיע להסכמות להקטנת שכר הדירה וכן הלאה. כל אלו נדרשים לבנק כדי להבין את הסיכוי של העסק לצוף מעל המים בתקופה זו.
בשלב זה עוד לא קיים אפיון של סוגי העסקים הפונים אך בבנקים מעריכים כי יוכלו לגבש פרופיל כזה תוך שבוע. במערכת הבנקאית כן מדווחים על פניות רבות מצד מסעדות ובתי קפה, בין הנפגעים הבולטים במשבר אך ציינו שכפי שלא העניקו לרבים מהם אשראי בעבר בגלל הסיכון הגבוה, גם כעת הם מאשרים אשראים רק למסעדות ותיקות ואיתנות ולרשתות. בסביבת המערכת הבנקאית עוד מתקשים להעריך את שיעור פשיטות הרגל בקרב עוסקים זעירים אך מעריכים כי בתי קפה ומסעדות רבות יהיו הנפגעים הבולטים, בעיקר כיוון שגם במתווה החזרה לשגרה, הריחוק החברתי שיידרש יקשה עליהם להגיע למחזורי פעילות שיאפשרו להם להרוויח.