אזהרה לצרכנים: אל תקנו אבוקדו גליל שנקטף לפני 20 באוגוסט, הוא עדיין בוסר, וחלקו מגיע בעקבות גניבות חקלאיות במטעים. יו"ר שולחן האבוקדו במועצת הצמחים: "המצוקה הכלכלית גורמת למספר מגדלי אבוקדו לשווק פרי מוקדם שלא יבשיל".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
האבוקדו הוא אחד הפירות הפופולאריים בישראל. לפי הערכות, הישראלי הממוצע צורך 6-8 ק"ג אבוקדו בשנה לנפש. התקופה הנוכחית (סוף יולי ותחילת אוגוסט) נחשבת לעונת מעבר בין הריד, הזן האחרון של העונה הקודמת, לבין הזנים המוקדמים של העונה החדשה.
2 צפייה בגלריה
DIY
DIY
אבוקדו
(צילום: Shutterstock)
בימים אלה אבוקדו בוסר, בעיקר מזן גליל, מגיע לשווקים ולחנויות בטרם הבשיל. ראובן דור, יו"ר שולחן האבוקדו במועצת הצמחים, מסביר כי "לאור ניסיון העבר, פנינו בתקופה האחרונה למגדלי ומשווקי האבוקדו וחידדנו את מועדי ומדדי ההבשלה והקטיף במטרה למנוע הגעת פרי בוסר לשווקים.
"לצערנו, המצוקה הכלכלית אותה אנו חווים במשבר הקורונה, כמו גם הביקוש הגדול של הצרכנים לאבוקדו, גורמים לכך שמספר מגדלי אבוקדו מסוג גליל לא עמדו בפיתוי ומשווקים בימים אלה למכירה פרי מוקדם שלא יבשיל ויאכזב את הצרכנים. לכן, אנו ממליצים לא לקנות אבוקדו מסוג גליל שנקטף לפני ה-20 באוגוסט, ובמקביל - מבקשים מאותם חקלאים לחדול מהמעשה באופן מיידי. מעשה זה פוגע קודם כל בצרכנים, ובנוסף - גורם נזק גם למגדלי האבוקדו ההוגנים, שהם כמובן הרוב".
את הזן המומלץ כעת לרכישה לדברי דור, אבוקדו מזן ריד, עדיין ניתן למצוא על המדפים. בסוף אוגוסט יהיו פירות בשלים מזן גליל על המדפים, ובשלהי חודש ספטמבר יצטרף גם אבוקדו מזן אטינגר. בנובמבר ואילך יצטרפו זנים רבים נוספים - פוארטה, האס, פינקרטון, ארד ונוספים.
ארנה סנדל, מנהלת איכות וסטנדרטים בענף הפירות במועצת הצמחים, אמרה כי "האבוקדו נחשב לפרי מבוקש מאוד, שאין אפשרות לדעת את רמת בשלותו ומוכנותו לקטיף ללא בדיקת מעבדה. בימים האחרונים דווחנו על גניבות של פרי ממטעים באזורים שונים בארץ ואין ספק כי הפרי ימצא את דרכו לשווקים. אנו ממליצים לצרכנים: חפשו על המדפים את הפרי המסומן והממותג. חקלאי המסמן את תוצרתו אחראי לאיכותה".

מה הופך אבוקדו לבשל ואיך מבחינים בין הזנים?

ענף האבוקדו, לצד ענף התמרים, הם שני הגידולים החקלאיים לייצוא הרווחיים ביותר בישראל. האבקודו, מאז הוכתר לפני מספר שנים כסופר פוד (מזון-על), הפך פופלרי גם באירופה והביקוש לו זינק.
צפי יבול האבוקדו לעונה הנוכחית (2020-2021) הוא כ-110,000 אלף טון. אבוקדו בשל וטוב למאכל נמדד ברמת השומן שבו. לכל זן, רמת שומן מינימלית ייחודית לו, אשר מגדירה את מוכנות הפרי.
2 צפייה בגלריה
האזהרה מתייחסת בעיקר אליו - אבוקדו ריד מסוג גליל
האזהרה מתייחסת בעיקר אליו - אבוקדו ריד מסוג גליל
האזהרה מתייחסת בעיקר אליו - אבוקדו ריד מסוג גליל
קטיף מוקדם מדי של פרי, אשר עדיין לא הגיע לרמה הנדרשת של שומן, יוביל להתכווצות הקליפה, השחרה וריקבון של אזור העוקץ וסביב הגרעין - הוא יישאר קשה ובלתי אכיל.
ענף הפירות במועצת הצמחים מפרסם מדי שנה תאריכי קטיף ומדדי הבשלה למגדלים ולמשווקים. בנוסף, פועלים אנשי המועצה בשטחי הגידול ובשווקים במטרה למנוע קטיף מוקדם ולוקחים בדיקות הבשלה למעבדה עבור החקלאים.
אבוקדו מסוג ריד, צורתו עגולה ככדור וקליפתו קשה ועבה, מחוספסת קלות. הזן הזה נקטף החל מאמצע חודש מרץ ונמצא על המדפים עד חודש יולי.
אבוקדו מסוג גליל, הוא זן שפירותיו מאורכים, חלקים וקליפתם דקה, ירוקה ומבריקה. זן זה מתחיל להבשיל לקראת סוף אוגוסט.
אבוקדו מסוג אטינגר, הוא זן אליפטי וצר עם קליפה ירוקה בהירה וחלקה. ניתן לקטוף אותו החל מאמצע חודש ספטמבר.