בנק סיטי האמריקני, אחד מששת הבנקים הגדולים בארה"ב, פרסם אזהרה נוספת לכלכלת ישראל בעקבות ההפיכה המשטרית.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
"המהומה האחרונה סביב הרפורמות המשפטיות בישראל עוררה שאלות לגבי ההשפעה על הכלכלה", ציינו כלכלני הבנק. "על אף ישנן השפעות קצרות טווח על הצמיחה משיבושים בפעילות הכלכלית, ההשפעה החשובה יותר תהיה ככל הנראה על הצמיחה הפוטנציאלית בטווח הבינוני". ההערכה של כלכלני הבנק היא שהצמיחה הפוטנציאלית של ישראל, שעמדה על 4% בין המשבר הפיננסי של 2008 ועד משבר הקורונה, תרד ל-3.4% עד 2030.
1 צפייה בגלריה
סיטי בנק
סיטי בנק
סיטי בנק
(צילום: OleksSH / Shutterstock.com)
עוד ציינו כלכלני הבנק כי "למרבה הצער, לא קשה לדמיין הורדה נוספת בתחזית צמיחת התמ"ג הפוטנציאלית, דבר שישפיע בסופו של דבר על תמחור של כל סוגי הנכסים הפיננסיים ומעלה את האפשרות להורדת דירוג האשראי".
עוד מעריכים בסיטי כי שיבושים בהיצע שייגרמו בעקבות המחאה ובפרט השביתות שראינו לאחרונה עשויים "להמשיך לשבש את החיים הכלכליים בחודשים וברבעונים הקרובים". לדברי כלכלני הבנק, "ההשפעה עשויה להיות מורגשת בתעשיות רבות: יצרנים מתמודדים עם שרשראות אספקה בעייתיות, מסעדות עלולות לסבול מהפרעות בגלל המחאה, תעשיית התיירות עלולה לראות ביטולים ומגזרים רבים צפויים להתמודד עם שיבושים מסוימים עקב שביתת עובדים, כאשר גם לקוחות לא יוכלו להגיע למקומות עבודה או לנקודות מכירה". לפי סיטי, האינדיקטורים הכלכליים בטווח הקצר מאותתים על מצב "מעורב" לרבעון השני של השנה.
האזהרה של סיטי מצטרפת לאזהרות דומות של סוכנויות דירוג האשראי מודי'ס ו-S&P. ב-S&P הזהירו לפני שבוע כי "אם הממשלה והאופוזיציה לא ישיגו הסכמה בנושא, הדבר עלול להחריף עוד יותר את העימות הפוליטי הפנימי ולהכביד על הצמיחה הכלכלית בטווח הבינוני".
עוד לפני כן הזהירו במודי'ס, כי "קיים סיכון משמעותי שמתחים פוליטיים וחברתיים סביב הסוגיה יימשכו, ולדבר יהיו השלכות שליליות על כלכלת המדינה וביטחונה". עוד הוסיפו, כי "הממשלה והכנסת הפכו למוסדות פחות צפויים אשר מוכנים ליצור סיכונים משמעותיים ליציבות הכלכלית והחברתית של ישראל".
סיטי ציינו בדבריהם את האזהרות של סוכנויות האשראי וכן את הדו"ח של Start-Up Nation Central שפורסם לאחרונה והצביע על "השפעות שליליות על האקו-סיסטם של ההייטק הישראלי" בעקבות ההפיכה המשטרית.
בסיטי צופים ירידה בהשקעות ולכן מורידים את תחזית הצמיחה ל-2023 מ-3.3% ל-3.1%. לדברי כלכלני הבנק, הפגיעה בצמיחה לא תיגרם רק מהרפורמה המשפטית, אלא גם משורת החלטות אחרות של הממשלה, בכלל זה מדיניות הממשלה כלפי החרדים כפי שהיא משתקפת בתקציב המדינה. בניגוד לנהוג בדרך כלל בבתי השקעות, שמתייחסים בעיקר לטווח הקצר-בינוני, בסיטי מתייחסים גם לאתגרים של ישראל בטווח הארוך: "עם גידול משקלם של החרדים באוכלוסייה הכללית ובגיל העבודה, שמירה על גידול שיעור התעסוקה ברמות דומות לנוכחיות תחייב גידול נוסף בהשתתפות בכוח העבודה בקרב קבוצה זו".
בסיטי מדגישים את ההצלחה של המדיניות הממשלתית בכל הקשור להגדלת ההשתתפות של נשים חרדיות. "עם זאת, שיעור ההשתתפות של גברים חרדים בכוח העבודה נותר נמוך בהשוואה ליהודים לא-חרדים או לגברים ערבים ישראלים", מדגישים בבנק. "אם גברים ונשים ערבים וחרדים היו מגיעים לאותם שיעורי תעסוקה כמו עמיתיהם היהודים הלא-חרדים, גידול התעסוקה בין 2023 ל-2030 היה בממוצע 2.7%, מעט גבוה מהממוצע של 2019-2011, שעמד על 2.5%".
בבנק מעריכים כי לאור המצב בשטח, גידול של 1.8% בתעסוקה יהיה מציאותי יותר. לדבריהם, "צמיחת התעסוקה צפויה להאט, דבר שיכביד על הצמיחה הפוטנציאלית של הכלכלה הישראלית. המחויבות של הממשלה הנוכחית להגדלת השתתפות החרדים בכוח העבודה נראית לוקה בחסר; תקציבי המדינה שאושרו לשנים 2023/24 מצמצמים את התמריצים לעשות זאת ואת הדרישות מהישיבות ללמד מקצועות רלוונטיים בשוק העבודה כתנאי למימון של המדינה".