שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי, קיימה אמש (שני) פגישה וירטואלית עם מקבילה האמירתי, עבדאללה בין טוק אל מארי, והשיקה רשמית את דיוני המשא ומתן לכינון הסכם סחר חופשי ראשון בין איחוד האמירויות הערביות לבין מדינת ישראל. זאת לאחר שלאחרונה נחתמו הסכמים בין הבנקים הגדולים בישראל למקביליהם באמירויות ובין התאחדות התעשיינים לתעשיות בדובאי ובאבו-דאבי.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
היקף הסחר בסחורות ב-2020 בין ישראל לאיחוד האמירויות עמד על כ-125 מיליון דולר, שהתחלקו לכ-58 מיליון דולר יצוא וכ-67 מיליון דולר יבוא. לאחר החתימה על הסכמי אברהם ניתן לראות קפיצה משמעותית בהיקף הסחר ב-2021 ובמינהל סחר חוץ צופים כי נתונים אלו צפויים להמשיך ולצמוח בקצב מהיר ולהגיע לרמות גבוהות הרבה יותר.
2 צפייה בגלריה
טקס חתימה עם האמירויות - דיוני המו"מ להסכם סחר חופשי
טקס חתימה עם האמירויות - דיוני המו"מ להסכם סחר חופשי
דיוני המו"מ להסכם סחר חופשי
(צילום: משרד הכלכלה)
על פי נתונים ארעיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מתחילת 2021 (ינואר-יולי) עומד היקף הסחר בין ישראל לאיחוד האמירויות על 495 מליון דולר. היקף הייצוא עומד על 197 מיליון דולר, כאשר רובו מתייחס ליהלומים, אך גם מיכון ומכשור חשמלי, אלקטרוניקה, כלי תחבורה ושמנים. היקף הייבוא עומד על 298 מיליון דולר, מרביתם יהלומים אך גם היקפים נכבדים של מיכון ומכשור חשמלי ואלקטרוני, תכשיטים, מינרלים ודלקים ושמנים.
מנהל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, אוהד כהן, נחת אמש בדובאיי, במטרה להתניע את דיוני המשא ומתן לכינון הסכם סחר חופשי בין איחוד האמירויות וישראל.
כהן, העומד בראש צוות המו"מ מהצד הישראלי - שכולל נציגים ממשרד הכלכלה והתעשייה, מינהל המכס, משרד החקלאות, משרד החוץ ומשרד המשפטים - נפגש כבר אתמול בבוקר עם מקבילו, האמירתי, העומד בראש צוות המשא ומתן מטעם משרד הכלכלה האמירתי. סבב הדיונים הראשון, צפוי להסתיים ביום חמישי (18.11).
2 צפייה בגלריה
טקס חתימה עם האמירויות - דיוני המו"מ להסכם סחר חופשי
טקס חתימה עם האמירויות - דיוני המו"מ להסכם סחר חופשי
טקס החתימה על תחילת המו"מ בזום
(צילום: משרד הכלכלה)
השרה ברביבאי ציינה בפגישה עם מקבילה האמירתי כי "מפגש זה פותח דלת למפגשים הרבים שבדרך וכי אין ספק כי הסכם זה יעזור לחזק באופן משמעותי את הסחר בין המדינות, יסיר חסמים וירחיב את שיתוף הפעולה הכלכלי. עוד הביעה השרה תקווה כי ההסכם יסייע לתעשייה ולאנשי עסקים משתי המדינות וייצור הזדמנויות לשיתופי פעולה עסקיים רבים ומגוונים, ובכך אני מקווה שנוכל למצות את מהפוטנציאל האדיר הגלום ביחסים והידידות בין ישראל לאיחוד האמירויות".
אוהד כהן, מנהל מינהל סחר חוץ וראש צוות המו"מ הישראלי לכינון הסכם הסחר החופשי עם האמירויות: "מאז כינון הסכמי אברהם גדל משמעותית הסחר בין איחוד האמירויות הערביות לבין ישראל והגיע בחודש יולי 2021 ל- 500 מיליון דולר בסחורות בלבד - כלומר, לא כולל שירותים ושירותים עסקיים.
כהן אמר והוסיף: "בכוונתנו לגבש עם עמיתינו האמירתים הסכם משמעותי ומקיף, שיכלול בין היתר, סוגיות הנוגעות לסחר בסחורות לרבות רגולציה ותקינה, מכס, סחר בשירותים, רכש ממשלתי, סחר אלקטרוני ושמירה על זכויות קניין רוחני".