חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P הודיעה הלילה (בין שלישי לרביעי) על הורדת תחזית הדירוג של ישראל מ-"יציבה" ל-"שלילית", לצד אישור מחדש של דירוג האשראי על רמה של AA-.
לדברי החברה, השינוי בתחזית דירוג האשראי משקף בעיקרו את ההרעה המשמעותית בסיכונים הגיאופוליטיים והביטחוניים איתם מתמודדת ישראל בעקבות התקפת חמאס מיום 7 באוקטובר 2023.
החברה מציינת כי למרות שקשה לחזות בשלב זה את הכיוון בו יתפתחו האירועים, תרחיש הבסיס של החברה מניח שהסכסוך הצבאי יתמקד ברצועת עזה ושהוא לא יתרחב לאזורים נוספים.
לפי החברה, הורדת דירוג האשראי עלולה להתבצע במידה והעימות הצבאי יתרחב באופן מהותי, ויגדיל את הסיכונים הביטחוניים והגיאופוליטיים איתם מתמודדת ישראל. כמו כן, תיתכן הורדת דירוג במהלך 12-24 החודשים הקרובים אם השפעת העימות הצבאי על הצמיחה הכלכלית, המצב הפיסקלי ומאזן התשלומים של ישראל יתבררו כמשמעותיים יותר ממה שהחברה צופה כיום.
1 צפייה בגלריה
טקס פתיחת הקו האדום של הרכבת הקלה
טקס פתיחת הקו האדום של הרכבת הקלה
נתניהו וסמוטריץ'
(צילום: רויטרס/Amir Cohen)
למרות הערכת החברה שהעימות הצבאי לא יתרחב מעבר לעזה, היא צופה פגיעה בביצועיה הכלכליים של ישראל, באופן הבא:
• השפעה כלכלית שלילית ישירה מהמשך ירי הרקטות וכתוצאה מכך, שיבושים לוגיסטיים וצמצום בפעילות הכלכלית במשק.
• צמצום כוח העבודה ועלויות נוספות לממשלה לאחר שגויסו למעלה מ-300,000 אנשי מילואים (המייצגים 3% מאוכלוסיית ישראל).
• המשך השבתת הפקת הגז בשדה הגז תמר בשל קרבתו לעזה.
• השפעה שלילית על ענף התיירות הישראלי בעקבות המצב הביטחוני והשבתת פעילות קווי התעבורה האווירית.
• השפעות עקיפות הנובעות מצפי להפחתה בהשקעה מקומית ובזרם ההשקעות ישירות זרות.

כל חברות הדירוג מודאגות

למרות הקושי לאמוד את השפעת העימות הצבאי, החברה צופה כי התמ"ג הרבעוני של מדינת ישראל ירד ב-5% ברבעון הרביעי של שנת 2023 בהשוואה לרבעון השלישי של שנת 2023, כאשר שימושי התוצר יצטמצמו, לרבות בביקוש מקומי, היצוא והיבוא. להערכת החברה, מבנה המשק הישראלי, המתמקד ברובו בייצוא שירותי הייטק, עם אחוז גבוה של עובדים שביכולתם לעבוד מהבית, אמור לרכך במידה מסוימת את ההשפעה על התמ"ג. בנוסף, החברה צופה שהסיוע הבינלאומי יוכל למתן חלק מההשפעות המקרו-כלכליות השליליות על ישראל.
לפי שעה, החברה צופה שהגירעון התקציבי יתרחב בשנים 2023-2024 זאת בשל צעדי הממשלה לתמיכה במשקי הבית ועסקים, כמו גם גידול בהוצאות הביטחון. החברה צופה כי הגירעון התקציבי הממוצע בשנים 2023-2024 יעמוד על כ-5.3% מהתמ"ג, לעומת ממוצע של 2.3% מהתמ"ג בתחזית הקודמת של החברה.
החברה מציינת בהודעתה כי פרסום הודעה זו נעשה תוך חריגה מלוח הזמנים הקבוע לפרסום הודעות דירוג על ידי החברה, זאת בשל הגידול המשמעותי בסיכונים הגיאופוליטיים והביטחוניים ברחבי ישראל, אשר משפיע באופן מהותי על התחזיות שלה לביצועים הכלכליים והפיסקליים של ישראל. פרסום הודעת הדירוג הבאה צפויה ליום 10 בנובמבר 2023.
נזכיר כי בשבוע שעבר חברת הדירוג מודי'ס פרסמה במפתיע דוח חמור על המצב הכלכלי שהתהווה בישראל בשל המלחמה, ומודיעה על הצבת דירוג האשראי של מדינת ישראל, העומד על רמה של A1, תחת מעקב הורדת דירוג (Review for Downgrade).
מספר ימים לפני כן נמנעה חברת מודי'ס ברגע האחרון מפרסום הדוח החצי שנתי שלה, ללא הסבר מפורש, וההערכה במשרדי רה"מ והאוצר הייתה שהחברה לא מצאה לנכון לפרסם דוח קשה על ישראל ימים ספורים בלבד לאחר הטבח שעשו המחבלים בעוטף עזה ופרוץ המלחמה.
מוקדם יותר בשבוע שעבר חברת דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הודיעה על הצבת דירוג האשראי של מדינת ישראל, העומד על רמה של +A, תחת "מעקב שלילי", בשל שינוי בתפיסת הסיכון הגיאופוליטי בעקבות מלחמת "חרבות ברזל".