תוכנית הענק לחידוש אזור התעשייה בהרצליה פיתוח הגיעה לישורת האחרונה: ל"ממון" ו-ynet נודע כי הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב אישרה באופן סופי את תוכנית המתאר להתחדשות אזור התעסוקה המערבי של הרצליה, המכונה "רובע ההייטק של ישראל". חידוש הרובע כולל בסך הכל כ-3 מיליון מ"ר לטובת שימושים שונים, בהם מגורים, תעסוקה, מלונאות ותעשייה. זאת, במקום כ-1.2 מיליון מ"ר בלבד בתוכנית המקורית, שאושרה להפקדה באוגוסט 2021.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
התוכנית, שנערכה על ידי אדריכל אלי דרמן ממשרד דרמן ורבקל אדריכלים, מאפשרת להפוך את האזור ממתחם תעשייה ותעסוקה לרובע עירוני המשלב עירוב שימושים, כולל דיור בר השגה, לצד הרחבת שטחי המלונאות, המסחר, הציבור והתעסוקה. משמעות האישור היא שכעת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תוכל לקדם תוכניות מכוחה להקמת מתחמי המגורים, המלונאות והתעסוקה החדשים.
2 צפייה בגלריה
אושרה תוכנית הענק לחידוש אזור התעשייה בהרצליה פיתוח
אושרה תוכנית הענק לחידוש אזור התעשייה בהרצליה פיתוח
אושרה תוכנית הענק לחידוש אזור התעשייה בהרצליה פיתוח
(הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות)
בשל הקרבה לתחנת המטרו המתוכננת בפינת הרחובות לייבוביץ ואבא אבן, הוועדה הכפילה את היקף המגורים מ-3,000 יחידות דיור, כפי שהוחלט בעת הפקדת התוכנית במרץ אשתקד, ל-6,000 יחידות דיור – רובן צפויות להיות יחידות דיור קטנות. כ-4,800 דירות ייבנו בשטח של עד 60 מ"ר ועוד 1,200 יחידות דיור ייבנו בשטח של עד 80 מ"ר, בנוסף לכ-750 יחידות דיור מוגן. עם יציאת התוכנית לפועל, הרובע צפוי לכלול כ-90 אלף מועסקים וכ-12 אלף מתגוררים. נזכיר כי באזור התעסוקה של הרצליה פיתוח פועלות חברות ענק בינלאומיות, בהן אפל, מיקרוסופט, פלייטיקה, ג'נרל מוטורס, אפספלייר ועוד.
אזור התעסוקה המערבי מאופיין בתעסוקה זעירה, תעשייה קלה, תעשיית הייטק מהמובילות בארץ, אזורי בילוי ומלונאות. ב-2016 הכין מינהל ההנדסה בעיר תוכנית אסטרטגית להתחדשותו, שאומצה על ידי הוועדה המקומית. 3 שנים לאחר מכן, החליטה הוועדה המחוזית לקדם את תוכנית המתאר. במקביל לקידום תוכנית המתאר, הוועדה המחוזית קידמה 11 תוכניות מפורטות בהיקף כולל של כ-600 אלף מ"ר עבור שטחי תעסוקה ומסחר, מלונאות ומגורים (820 יחידות דיור), וכ-38 אלף שטחים לצרכי ציבור.
במינהל התכנון מציינים כי "התוכנית שמה דגש על שיפור המרחב הציבורי למועסקים, לתושבים, להולכי הרגל ולרוכבי האופניים בתחום הרובע. כמו כן, היא מרחיבה את הדרכים הקיימות בה לצורך הרחבת מדרכות הולכי רגל, שבילי אופניים ורצועת נטיעות עצים; קובעת רשת צירי הולכי רגל המעודדת הליכתיות בכל תחומי הרובע, וכן קובעת עקרונות לפיתוח גגות ירוקים לשימוש הדיירים והציבור".

חוות שרתים ואולמות כנסים בתת הקרקע

בהיבט התחבורתי, התוכנית מתבססת על פיתוח מערך תחבורה ציבורית, הולכי רגל, אופניים וכלים קלים אחרים, ומעודדת שימוש בהם על פני שימוש ברכב הפרטי. כמו כן, היא מאתרת ארבעה מיקומים לגשרים להולכי רגל ורוכבי אופניים מעל כביש החוף, על מנת לייצר חיבור של רובע העסקים לעיר.
כחלק מההתמודדות עם תוספת כלי רכב פרטיים שיכנסו לאזור, התוכנית מגדירה תקן חניה במסגרתו החניות לא יהיו רשומות על בעלי המשרדים אלא יהיו מיועדות לציבור הרחב, שיוכל להשתמש בהן גם אם בתשלום. אשר למתחמי המגורים, לא יוקצו להם חניות, אולם השימוש בחניות לטובת המשרדים בשעות הבוקר ישמש את המגורים לאחר שעות העבודה. לא תתאפשר חניה בשטחים ציבוריים פתוחים, במקום זאת יוקמו חניונים תת-קרקעיים ציבוריים.
2 צפייה בגלריה
אושרה תוכנית הענק לחידוש אזור התעשייה בהרצליה פיתוח
אושרה תוכנית הענק לחידוש אזור התעשייה בהרצליה פיתוח
מגורים, תעסוקה, מלונאות ותעשייה
(הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות)
בנוסף, התוכנית מגדילה את היקף השטחים לצרכי ציבור בהיקף של כ-108,000 מ"ר, אשר יקבעו לאורך הצירים הראשיים למטרות עירוניות שונות, כגון חינוך, קהילה, תרבות ועוד. בנוסף, היא מגדירה חובת שימוש בגגות המבנים לשימושים שונים, כגון גגות פתוחים לציבור, גגות סולאריים לצרכי ייצור אנרגיה וגגות תפעוליים לצרכי ניהול נגר. זאת, במקביל לייעול השימוש בתת הקרקע באופן שיאפשר הקמת חוות שרתים ואולמות כנסים בקומות התת קרקעיות.
יו"ר הוועדה המחוזית תל אביב, ערן ניצן, מסר: "עם ביצוע הקו הירוק שמגיע ללב אזור הרצליה פיתוח, וכן אישור תחנת המטרו במקום, פעלה הוועדה המחוזית בתיאום העיר הרצליה להעצים ולהרחיב אזור זה, המהווה את ליבת פעילות ההייטק הישראלי. בסופו של יום, הבניינים יתעצמו עד 30 קומות ויכללו גם מגורים, לצד רחובות שיותאמו לטובת צורכי הציבור".
מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדריכל ארז בן אליעזר, הוסיף: "מדובר בתוכנית כוללנית להתחדשות רובע עסקים ראשי במחוז, תוך קידום הנחיות מחייבות בנושא ניצול מיטבי של הקרקע בנושא גגות ירוקים, בנייה ירוקה, ניהול אנרגטי והישענות על תחבורה ציבורית ופיתוח איכותי של המרחב הציבורי".
ראש עיריית הרצליה, משה פדלון, ציין כי "התוכנית היא יוזמה של עיריית הרצליה וקודמה בשנים האחרונות על ידינו, בהמשך לתוכנית האב האסטרטגית שאושרה ב-2016, מתוך רצון להפוך את איזור התעסוקה לאיזור משודרג, הפעיל 24/7 הנותן מענה לצרכים העכשוויים של התושבים והעובדים ומתוכנן על פי התפיסה של "עירוב שימושים": מגורים, תעסוקה ובילוי. התכנון נעשה בסטנדרטים הגבוהים והמעודכנים ביותר בתחום הקיימות, הנותנים מענה להתמודדות עם משבר האקלים, כגון מתן פתרונות לניהול מי נגר עילי, הוספת שטחים ירוקים וניצול גגות הבניינים, הוספת נטיעות עצים להצללה טבעית והתמודדות עם החום וההתחממות הגלובלית,, צמצום השימוש ברכב פרטי, מינוף הכלכלה והגדלת ההכנסות העירייה, שיאפשרו לנו בסופו של יום את הגדלת ההשקעה בתושבים שלנו. בנוסף, המתחם כולל תוספת מבני ציבור, ייתן פיתרונות דיור של יחידות קטנות, שיסיעו בפתרונות מגורים הן לאוכלוסיה צעירה, כולל דיור בר השגה, והן דיור מוגן לקשישים".