דירקטוריון חברת פוקס הודיע הבוקר (ו') כי הוא מוותר על מענקי המדינה שההחברה היתה אמורה לקבל בשל משבר הקורונה. בהודעת הדירקטוריון נכתב כי "לאור השיפור הניכר במכירות לאחר חזרת הקבוצה לפעילות, החברה מוותרת על כל מענקי המדינה. החברה מדגישה כי הדיבידנד שהוכרז ויחולק לבעלי מניות של החברה הוא דיבידנד בגין רווחי שנת 2019, והינו בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד בחברה".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לאחר ההודעה ולאור השמועות שנפוצו לפיהן בעלי פוקס הראל ויזל ושר האוצר ישראל כץ תיאמו ביניהם את המהלך של החזרת המענק, בתיווך יועציו האסטרטגים של ויזל, מסר ויזל: "בשיחה שערכתי הבוקר עם שר האוצר ישראל כץ, הודעתי לו שבעקבות ההודעה אתמול לבורסה שמיד עם חזרתה של קבוצת פוקס לפעילות אנו רואים גידול ניכר בפעילות בפעילות החברה אנו מוותרים על כל מענק מהמדינה, שר האוצר בירך על ההחלטה".
2 צפייה בגלריה
הראל ויזל, המנכ"ל והבעלים של קבוצת פוקס
הראל ויזל, המנכ"ל והבעלים של קבוצת פוקס
הראל ויזל, המנכ"ל והבעלים של קבוצת פוקס
(צילום: דימה טליאנסקי)

"החלטה צורמת ומנוגדת לסולידריות המתבקשת"

מוקדם יותר היום כץ קרא לויזל, לבטל באופן מיידי את ההחלטה בדבר חלוקת דיבידנד בפוקס של 49 מיליון שקל. בציוץ בטוויטר כתב בין היתר, כי "החלטת בעלי רשת פוקס למשוך דיבידנד גבוה לכיסו בעיתוי זה, של שעת משבר ומצוקה, ולאחר כל הסיוע שהוא וכלל המעסיקים קיבלו למטרה המוצדקת של החזרת עובדים לעבודה, צורמת ומנוגדת לסולידריות המתבקשת. אני פונה אליו לבטל מיידית את ההחלטה".
כץ אמנם דורש מוויזל להחזיר את הרווחים לקופת החברה, צעד שיאפשר עדיין לחלק את הכסף במועד אחר, אך רק לאחרונה הוא זה שנכנע ללחץ שהפעילו החברות והרשתות הגדולות, בהובלת פוקס, והסכים להעניק גם להם מענקים, כפי שמקבלים העסקים הקטנים. לפי הערכות, מדובר במענקים של בין מיליונים לעשרות מיליוני שקלים לכל חברה.
2 צפייה בגלריה
ישראל כץ באולפן ynet
ישראל כץ באולפן ynet
שר האוצר, ישראל כץ
(צילום: חגי דקל)
כץ היה זה שקבע בסופו של דבר כי המענק לעסקים לא יותנה באי חלוקת דיבידנד וכן קבע כי יינתן אך ורק למי שהוציא את עובדיו לחל"ת מבלי לבחון פגיעה במחזור ומבלי לתת סיוע לעסקים שנפגעו, אבל למרות זאת שמרו על עובדיהם ולא הוציאו את עובדיהם לחל"ת על חשבון המדינה.
כץ מצטרף לעוד פוליטיקאים שמתחו ביממה האחרונה ביקורת על ההחלטה של קבוצת פוקס לחלק דיבידנד של 49 מיליון שקל. הכותרות הכלכליות עסקו כולן בלי יוצא מן הכלל בחלוקת הדיבידינד - לאחר המענקים אותם דרשה וקיבלה הקבוצה מהממשלה וההטבות בארנונה שהיא צפויה לקבל מהמדינה ושיירשמו בדו"חות הרבעון השני. הקבוצה שבשליטת הראל ויזל אף קיבלה ערבות מדינה להלוואה בנקאית שלקחה.
המאבק שהוביל ויזל לצד ראשי קבוצות קמעונאות נוספות השיג את המטרה שלו - המדינה החליטה להעניק מענקים בגובה של עשרות מיליוני שקלים לחברות שהחזירו עובדים, בארבע פעימות, בין יוני לספטמבר.
פוקס תקבל בין 13 ל-18 מיליון שקל לאחר שהחזירה את מרבית העובדים שלה באפריל ובמאי. עבור כל עובד שהוחזר לעבודה החל מה-19 באפריל המעסיק מקבל 3,500 שקל, ועבור עובדים שחזרו ביוני יקבל המעסיק 7,500 שקל עבור כל עובד.
החברה לקחה הלוואה בערבות מדינה בסכום 60.6 מיליון שקל, לחמש שנים, כאשר בשנה הראשונה לא תצבור ההלוואה ריבית. תשלומי הקרן והריבית יתבצעו החל מהשנה השנייה בתשלומים חודשיים. ההלוואות צמודות לריבית הפריים. בנוסף, גייסה פוקס שתי הלוואות בסכום של 200 מיליון שקל מהבנקים לאומי והפועלים, למשך שלוש שנים, צמודות לריבית הפריים. לחברה אופציה להחזיר את ההלוואה לאחר שנה, ללא קנס פירעון מוקדם.
עו"ד רועי כהן, נשיא להב לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים בישראל, אמר כי הוא מברך "על החלטת דירקטוריון פוקס והראל ויזל לוותר על מענקי עידוד החזרת עובדים למשק. אני קורא לכל החברות והגופים הגדולים היכולים עקב איתנות כלכלית לוותר על מענק זה ולהשתמש בכספים אלו עבור עסקים קטנים. אני קורא למשרד האוצר לאפשר לייעד כספים אלו לטובת עסקים קטנים שנפגעו במשבר הקורונה ולא הוציאו עובדים לחל"ת וכעת לא זכאים למענק מהמדינה. ניתן להוביל כאן מהלך מתבקש של ערבות הדדית בין חברות גדולות לעסקים קטנים ולאפשר להם לשרוד את משבר הקורונה".
גיא יקר, בעלי רשת פלאפל בריבוע וחבר בצוות מאבק רשתות האופנה והמסחר, מסר כי "כמי שלקח חלק בצוות של הראל ויזל כנציג העסקים הקטנים והעצמאים במאבק הקמעונאים לקבלת סיוע מהמדינה, אני יכול להעיד שהדאגה של הראל ויזל הייתה למן הרגע הראשון לכלל העסקים במשק, קטנים, בינוניים וגדולים. למזלנו הוא היה שם כדי לשנות את אוזלת היד של משרד האוצר שכבר הודה שנכשל בטיפול במשבר, אחרת, הייתה מתחוללת כאן מגיפה של פשיטות רגל.
"הוויתור על כספי המענק שמגיעים לעסק שלו כמו לכל עסק אחר, הוא התשובה הכנה ביותר לכל אלו שפקפקו בטוהר כוונותיו. העצמאים בישראל חבים להראל חוב גדול".

התגובות במערכת הפוליטית

הבוקר הגיב גם ח"כ ניר ברקת (ליכוד) על חלוקת הדיבידנד, ואמר כי "מדינת ישראל לא צריכה לבקש טובות מבעלי הון. היא צריכה להקצות מראש את הכסף שלה לטובת מי שבאמת זקוק לו. צריך להציל עכשיו 120 אלף עסקים שנמצאים בסכנת פשיטת רגל וחצי מיליון עובדים בסכנת פיטורים. עדיין לא מאוחר לתקן".
ח"כ שלמה קרעי מהליכוד כתב אתמול על חלוקת הדיבידנד בפוקס: "דמעות התנין שהראל ויזל הפיץ לכל עבר, הפכו ליהלומים על חשבוננו. את אשר יגורנו בא לנו. התפשרנו בוועדת הכספים על תיקונים ושיפורים במודל המענקים כדי לא לעכב וכדי להציל את העצמאים וקיבלנו סטירת לחי. לא יהיה יותר כדבר הזה. לא נבטל יותר את שיקול הדעת של חברי ועדת הכספים בפני האוצר".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' צייץ בטוויטר: "ה'אמרנו לכם' המהיר בעולם. לא בשביל זה ניתן תקציב העתק לתמיכה בעסקים במשבר הקורונה. כשדרשנו בוועדת הכספים להתנות את המענק בהתחייבות לא למשוך דיבידנד ולא להעלות שכר בכירים בדיוק לזה התכוונו. חבל מאד ששר האוצר התנגד".
ח"כ מרב מיכאלי שיגרה אתמול מכתב אל שר האוצר ישראל כץ והחשב הכללי רוני חזקיהו שבו כתבה כי "המהלך החזירי והמכוער של הראל ויזל חושף שוב איך הממשלה חזקה על חלשים ורופסת מול החזקים. כבר בתחילת משבר הקורונה הגשתי הצעת חוק שנועדה להבטיח שהקטנים והפגיעים יקבלו את רוב כספי הסיוע, ולא הגדולים והחזקים. אבל הממשלה התעלמה, והנה התוצאות: כסף סיוע ציבורי מחולק לבעלי המניות כדיבידנד בעוד עשרות אלפים קורסים.
"אני פונה אליך בדרישה לא לאשר ולא לבצע אף מענק, הלוואה או סיוע לרשת פוקס ולעדכן מיד את התנאים לקבלת כל אלה. בנוסף, לפעול באופן מיידי ולהבטיח שמענקים או הלוואות וסיוע בכל דרך אחרת מכספי הציבור ילוו בהתחייבות שלא לחלק דיבידנד ולא להעלות שכר בתקופה של שנתיים לפחות לא מדובר בסוציאליזם, מדובר ביעילות ובהגיון; גם בארה"ב, למיטב ידיעתי, נקבעו כללים שמונעים את התופעה החזירית הזו. מי שרוצה לקבל מהמדינה סיוע צריך לעמוד בקריטריונים של הגבלת שכר למנהלים וחלוקת דיווידנד לבעלים", כתבה מיכאלי.
ח"כ מיקי לוי מיש עתיד-תל"ם אמר כי "ממשלת ישראל היא שאשמה בחרפה הזאת. למרות כל השינויים שביקשתי להכניס בתכנית המענקים, הממשלה ונציגיה אטמו את אוזניהם מלשמוע והתנגדו לכל שינוי. דרשתי בוועדת הכספים לשים תקרה מקסימלית של 6 מיליון שקל עבור עסק יחיד כדי שהכסף יזרום לעסקים הקטנים והבינוניים ולא יעשיר סתם את קופתם של בעלי חברות ענק. לצערי הרב האטימות הממשלתית שמלווה את כל הטיפול במשבר הכלכלי מביאה הערב למחזה המכוער והבלתי יאמן הזה".
חיים ילין, שכיהן כחבר כנסת מטעם יש עתיד, צייץ אף הוא וקרא לחרם על חנויות הרשת: "כף רגלי לא תדרוך יותר ברשת פוקס. מקווה שעם ישראל התנהג בהתאם כדי למחוק לכם את הדיבידנד מהפרצוף. אתם חוצפנים".
עמיר פרץ, שר הכלכלה, צייץ תגובה חריפה במיוחד נגד הדיבידנד שמשכה פוקס: "הדיבידנד של ויזל אחרי שהבטיח לעצמו עשרות מיליונים פיצוי מהמדינה זהו הקפטיליזם החזירי בשיא חוצפתו. לאחר שהחזיר מאות עובדים במשרה חלקית הוא מקבל מקופת המדינה ולוקס לכיסו עשרות מיליוני שקלים".
פרץ אף עקץ את ויזל שמשך המאבק צעק באולפני הטלויזיה כי הוא מייצג את כל העסקים בישראל, ונלחם למען בעלי העסקים הקטנים: "ויזל לא מייצג את העסקים הקטנים ואת העסקים בכלל, בניגוד לגילויי הסולידריות שראינו ברחבי ישראל".

פוקס: "פועלים בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד"

מקבוצת פוקס נמסר אתמול בתגובה: "פוקס היא חברה ציבורית, יותר מ-50% מהמניות של פוקס מוחזקות בידי הציבור במדינת ישראל. בהתאם למדיניות חלוקת הדיבידנד, פוקס מחלקת לבעלי מניותיה מדי שנה ובאופן קבוע דיבידנד בגובה של לפחות 50% מהרווחים כל שנה במועד הפרסום של הדו"חות הכספיים השנתיים.
"ביום ה-11 למרץ החברה פרסמה את הדו"חות הכספיים של שנת 2019 ובאותו מועד הכריזה על דיבידנד בגובה 49.1 מיליון שקל בגין מחצית רווחי החברה לשנת 2019. ב-15 למרץ, עם הודעת הממשלה על סגירת המרכזים המסחריים התכנס דירקטוריון החברה והחליט להקפיא את חלוקת הדיבידנד של שנת 2019 עד להתבהרות הנסיבות.
"פוקס פרסמה את הדו"חות הכספיים וציינה בדו"ח הדירקטוריון כי מאז פתיחת החנויות חלה עלייה ניכרת בהכנסות שנה מול שנה באותה תקופה. במקביל לפרסום הדו"חות הכספיים היום, הכריזה החברה על חלוקת דיבידנד בסך של 49.1 מיליון שקל בגין מחצית הרווחים של שנת 2019. פעילות החברה נפגעה קשות בתקופה בה נאסרה לחלוטין כלל פעילות חנויות הקבוצה, למרות זאת הקבוצה גאה בכך שלאחר פתיחת החנויות וללא שיהוי, החזירה את אלפי עובדיה לעבודה בתנאים שעבדו קודם לכן".
פורסם לראשונה: 09:52, 26.06.20