"אנחנו רואים באופן מובהק ירידה במחירי הקרקעות. ההצפה של השוק בקרקעות מביאה לכך שמחירי הקרקע יורדים", כך אמר היום מנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), ינקי קוינט, בפאנל בכנס שמאי המקרקעין. קוינט התייחס לירידה בהכנסות רמ"י בשנת 2024 המשקפים, לדבריו, ירידה במחירי הקרקעות. עוד הוסיף קוינט כי: "הלמ"ס עדכן אותנו שבקרוב הם יצאו עם מדד קרקעות חדש ושם נוכל לראות את הירידה באופן ברור יותר. עם זאת, זה עדיין לא מגיע למחירי הדירות בגלל הימשכות הליכי הבנייה, הריבית הגבוהה והתשומות הנוספות".
בהמשך דבריו דיבר קוינט גם על השימוש ההולך וגובר שעושה רמ"י במערכת בינה מלאכותית בתחום השמאות. "אנחנו ברשות מקרקעי ישראל משתמשים בשנים האחרונות במערכת בינה מלאכותית שעושה שמאויות וקובעת ערכי קרקע בשיעורים הולכים וגדלים".
עוד לדבריו, "המערכת החדשה מבוססת על שילוב נתונים נרחב, כולל נתונים רלוונטיים מרשות המיסים, נתוני מכרזים, פוליגונים של חינוך, פשיעה, ותחבורה. המערכת מתחשבת במאפיינים מקומיים. למשל, בבת ים היא תיקח בחשבון את המרחק מהים ובבאר שבע היא תדע לא לקחת את זה בחשבון. מדובר במערכת מאוד חכמה שגם מלמדת את עצמה".

קווינט ציין בנוסף כי השימוש במערכת יאפשר ייעול משמעותי של תהליכי השמאות: "אנחנו מרחיבים את השימוש בה. עם כניסת ההיתר המקוון בחודש הקרוב, נוכל להתחיל לעשות פעולות כאלו מרחוק דרך זה שנחסוך את הפעילות השמאית ונוכל לייתר את זה". דבריו של קוינט גררו תגובות נזעמות של שמאים בעקבות חשש להפיכתם מיותרים ועל כך אמר קוינט: "השמאי עם מערכת AI יחליף את השמאי ללא מערכת AI".
"אין כוונה לבטל את המע"מ אפס בהתחדשות עירונית"
שי אהרונוביץ, ראש רשות המיסים התייחס לנושא המיסוי כתמריץ להתחדשות עירונית ואמר, "הממשלה עושה שימוש במיסוי ככלי בנדל"ן גם לעודד ביקוש וגם לדכא ביקוש. נושא של התחדשות עירונית הייתה סוג של הגנת ינוקא כדי לעודד זאת, והיום זה נהפך למיינסטרים. נתנו מע"מ אפס כדי לקדם התחדשות עירונית. אבל היום בטוח שהתחדשות עירונית במרכז הארץ היא כדאית ואי אפשר לתת רק הטבות לכן צריך לראות איך מאזנים את זה. אין כרגע כוונה לבטל את המע"מ אפס בהתחדשות עירונית, אבל צריך לחשוב איך אתה מחלק את ההטבות. המדינה מפסידה המון כסף במע"מ אפס, אבל כרגע אין כוונה לבטל את זה".
אלעזר במברגר מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית התייחס לשינוי שהענף צפוי לעבור בעקבות המלחמה: "בעבר מתחמי התחדשות עירונית בפריפריה לא היו קיימים, ומשרד האוצר התנגד למימון כי זה חייב מענקים ממשלתיים משמעותיים. הדבר הזה השתנה דרמטית. בשנתיים האחרונות אנחנו במאמץ תכנוני אדיר של עשרות מתחמי פינוי בינוי בערי הפריפריה הכי מובהקות של מדינת ישראל ובקרוב נהיה עם פוטנציאל מאוד גדול של יחידות דיור במקומות הללו".

בהמשך דבריו התייחס במברגר גם לסוגיית התחזוקה והאחזקה בפרויקטים של התחדשות עירונית ולעובדה שבבניינים החדשים מדובר בעלות גבוהה יותר באופן משמעותי בהשוואה לדירות הישנות ואמר: "הנושא הזה לא טופל מספיק טוב עד כה. אדם מן היישוב, משכבות חלשות יותר, שעובר למגדל עם דמי ניהול של 600 שקל לחודש, מתקשה מאוד במקרים רבים להתמודד עם העלייה המשמעותית בהוצאות. הנושא הזה מצריך טיפול הדוק יותר בחקיקה".
רפי אלמליח מנכ"ל מנהל התכנון התייחס לתוצאות שיא של מינהל התכנון באישור תוכניות חדשות למגורים אך הוסיף שהבעיה היא דווקא בתשתיות: "הייתה לנו שנת שיא, זו פעם ראשונה שעברנו את רף ה-200 אלף יחידות דיור בתוכניות מאושרות. אבל מה שמונע מימוש של יחידות דיור זה היעדר התשתיות. שנים שהמדינה פועלת לטובת הכפלה ושילוש היצע יחידות הדיור אבל התשתיות לא טופלו באותו הקצב. מסיבה זו הקמנו חטיבת תשתיות ואנו פועלים כדי לפתור את הבעיה בטווח הבינוני המיידי והארוך".
"ניסו לפתור בעיות על ידי פלסטרים"
נתן אלנתן, יו"ר המטה לתכנון לאומי, התייחס בדבריו לעובדה שבתחילת השנה בוטלו כל הקלות הבנייה ולשאלה כיצד הענף מתמודד עם השינוי: "מוסד ההקלות שבוטל הוא לא דרך המלך. דרך המלך היא תכנית ושיזם או קבלן יבנה לפי התוכנית. המציאות הייתה שעם השנים אישרו עוד הקלה ועוד הקלה וניסו לפתור בעיות על ידי פלסטרים. בתקופה שהריבית הייתה אפסית והמחירים טיפסו ליזמים לא הייתה בעיה לחכות לאישור ההקלות. אבל ברגע שהגענו לריביות גבוהות אין כבר אינטרס לחכות והיום מדובר במצב שהוא בעוכרי היזמים".
אלנתן התייחס לצעדים נוספים שקידם מינהל התכנון מטה התכנון הלאומי ואמר כי המטרה היא "להגיע לכך שהיתר בנייה ייקח חצי שנה ולא שלוש שנים. במקום לשלם ריבית של 20% בגלל הזמן הארוך יצטרכו לשלם רק 5%. זאת התרומה שלנו לכל נושא יוקר המחייה".
עו"ד יעל קוטיק, יו"ר מועצת שמאי המקרקעין התייחסה להקמתה מחדש של ועדת התקינה של השמאים, "ועדת התקינה קמה לראשונה בשנת 2005, היא הייתה פעילה עד שנת 2011 ואז מעל 10 שנים היא לא פעלה. זו וועדה חשובה והחלטנו שאנחנו צריכים להחיות אותה". קוטיק הוסיפה כי יש צורך בעוד מוסד חדש בתחום השמאות - בית דין ייעודי לתחום המקרקעין. "נכון להיום אין מקום לפתור בעיות משפטיות בתחום. ובמקביל, צריך לייצר מנגנון שמשרדי הממשלה מדברים ביניהם מזהים את הבעיה ופותרים אותה".