בזמן שההתחדשות העירונית תופסת נפח יותר ויותר משמעותי בענף הנדל"ן ובשיח הציבורי, התחום גם משתכלל ומשתנה. מצד אחד מדובר בשינויים מבורכים שמכניסים לא פעם ודאות וסדר לפרויקטים המורכבים הללו, אבל מנגד אפשר לפעמים לראות מגוון תופעות פחות נעימות. ניתן להגדיר את המצבים הללו כתחום האפור של ההתחדשות העירונית. נדגיש ונאמר, כי לא כל השחקנים בשוק פועלים בשיטות כאלו, כמו שלא כל דייר שמסרב לפרויקט הוא דייר סרבן. אבל על כל דייר או בעל נכס שרוצה לקדם התחדשות עירונית, להכיר את הנושא ולדעת ממה להתרחק. להלן כמה תופעות ששווה להכיר.
להתקשר להורים – חברות מארגנות ולעיתים גם יזמים, קבלנים ועורכי דין, נוהגים לנסות ולהגיע לכמה שיותר דיירים שטרם התחילו פרויקט, ולשכנעם לקדם מיזם בבניין שבו הם גרים. בחלק מהדירות מתגוררים בעלי דירות מבוגרים, שבשל החשש מהתהליך לא מעוניינים בכלל לשמוע. נוצר מצב, שבו בעלי האינטרס פונים בדרך עקיפה לקרובי משפחה או לילדים, כדי לנסות ולהשפיע. נציין, כי לא מדובר במהלך המנוגד לחוק, אבל בהחלט בכזה שלא פעם מעורר יותר זעם והתנגדות מאשר קבלה והסכמה. עוד נוסיף, כי לעיתים האינטרס של קרובי המשפחה אינו זהה לזה של בעלי הנכס, וגם כאן טמונה בעיה, אם כי יותר משפחתית.
להבטיח הבטחות ללא כיסוי – עם התפתחות הענף גדל גם חלקם של מארגני העסקאות. מדובר בגורמים שפועלים מול ועדי בתים או דיירים לקידום מיזם ובהמשך חוברים או מוכרים את הבניין החתום ליזם או לקבלן. כדי לשכנע את בעלי הזכויות נעשה שימוש בהבטחות גדולות, על תמורות גדולות, חלקן רחוקות ממה שניתן לקבל במציאות. בשורה התחתונה חשוב להבין האם הגורם שמנסה לקדם חתימת דיירים הוא מקצועי, והאם להבטחות שלו יש כיסוי. בירור במינהלות העירוניות יכול לסייע, ובכל מקרה לא כדאי לקבל הצעה בודדת, אלא להשוות ולהסתייע בעורך דין. חשוב להבין, שוועד של בניין, שמקבל הבטחות וחותם למארגן על בסיס נתונים שאינם נכונים, עשוי למצוא את עצמו ללא יזם או פרויקט, כשיבין שהמצב שונה ממה שחשב ויתעקש על מצג השווא.
מתנגדים וסחטנים – זה אולי קצת לא פוליטיקלי קורקט, אבל גם זה קורה. בעלי זכויות בבניינים לא פעם מנסים לקבל יותר מהיזם ומהקבלן או לכפות תנאים דרקוניים. חשוב להגיד, שלא כל דייר סרבן או מתנגד לפרויקט עושה זאת ממניעים זדוניים או חמדניים, אבל יש גם כאלו. לעיתים יש ניסיון לסגור הסכמים חסויים מול עורכי דין או יזמים כדי לקדם פרויקטים, וחשוב תמיד להשגיח ולהקפיד על שקיפות מלאה בפרויקט, שבסופו של דבר תשרת את כולם.
טור זה התפרסם ביום שישי בלוח ידיעות אחרונות, במדור "נדל"ן ביו השורות". לחצו כאן לקריאת טורים נוספים >>