האם שכר המינימום יעלה באפריל ביותר מ-100 שקל? מגעים מתנהלים מאחורי הקלעים ביממה האחרונה לביצוע "דיל" שבמסגרתו יתמכו כל חברי הקואליציה במתווה לפנסיות של גמלאי צבא הקבע שיעלה לפי האוצר כ-1.5 מיליארד שקל, ובתמורה תהיה הסכמה להעלות את שכר המינימום ב-200 שקל כבר ב-1 באפריל השנה.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
אביגדור ליברמן ובני גנץ
אביגדור ליברמן ובני גנץ
אביגדור ליברמן ובני גנץ
(צילום: מיכאל לוריה, ערוץ הכנסת)
בהתאם לסיכומים שנקבעו ב"עסקת החבילה", אמור שכר המינימום לעלות בעוד חודש וחמישה ימים ב-100 שקל, מ-5,300 שקל ל-5,400 שקל, ארבע שנים לאחר שעודכן לאחרונה. על העלאת שכר המינימום בשיעור כה נמוך, המהווה פחות מ-2% - כאשר האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים בלבד הגיעה כבר ל-3.1% - נמתחה ביקורת קשה. הן על ידי ארגונים חברתיים והן על ידי מפלגות בקואליציה, בעיקר ממפלגות העבודה, מרצ ורע"מ.
אולם, המשבר הקשה שנגרם בגין סירוב מפלגות בכנסת לתמוך במתווה של שינוי "הגדלות הרמטכ"ל" בתשלומי הפנסיה ליוצאי צה"ל, עשוי לגרום לשינוי גם במתווה שכר המינימום, חרף התנגדותם התקיפה של שר האוצר אבידור ליברמן וראשי משרדו וגם ראשי המגזר העסקי.
במגזר העסקי טוענים כי העסקים סבלו די והותר בשנתיים של קורונה ויהיה קשה להם לעמוד בהעלאת תשלום שכר המינימום כבר השנה בסכום גבוה מ-100 שקל, שעליו נחתם רק לפני שלושה חודשים ההסכם בין הממשלה, המעסיקים וההסתדרות. העלאה כזאת "תמשוך" את כל השכר במשק כלפי מעלה, טוענים במגזר העסקי.
אולם, ל-ynet נודע כאמור כי מאחורי הקלעים התקיימו בשעות האחרונות מגעים במטרה לפתור את המחלוקת סביב המתווה, שיעלה להצבעה בכנסת ביום שני בכל מקרה, בשל הוראת בג"ץ לאשר מתווה חדש עד ל-28 בפברואר. המגעים מתנהלים הן על ידי פוליטיקאים והן על ידי הצדדים שחתמו על "עסקת החבילה".
העסקה שמתבשלת מאחורי הקלעים היא ששכר המינימום יועלה ב-1 באפריל ב-200 שקל, במקום שיעלה ב-100 שקל השנה וב-100 שקל נוספים בשנה הבאה, ובתמורה לכך יצביעו מתנגדי מתווה "הגדלות הרמטכ"ל" בעד המתווה ויחסלו את המשבר הממשלתי.
בהתאם ל"עסקת החבילה" אמור שכר המינימום לעלות בהדרגה, בחמש פעימות עד לדצמבר 2025 לסכום של 6,000 שקל. יצוין שתנועות חברתיות וגם חברי מפלגות השמאל בכנסת תובעים להעלות את שכר המינימום לפחות ל-6,500 שקל ואף ל-7,000 שקל בתוך שלוש שנים וחצי. באוצר טוענים כי העלאה כזאת תגרום לאבטלה עמוקה ולהעלאות שכר בכל הרמות, מצב שאינו רצוי כמובן למשק.