באוצר הודיעו הבוקר (ראשון) כי "שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', והממונה על התקציבים, יוגב גרדוס, עדכנו את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הכלכלה, ניר ברקת, כי הסתיים בהצלחה המשא ומתן הממושך שנוהל בין חברת אינטל העולמית ודרגי המקצוע באגף התקציבים במשרד האוצר והושגו הסכמות עקרוניות בנוגע לכוונת החברה להשקיע כ-25 מיליארד דולר בהקמת מפעל חדש בקריית גת".
החברה עצמה לא הייתה חלק מההודעה ודובר אינטל מסר כי לא הכיר אותה. לאחר מכן באוצר הודו כי מדובר באותו מפעל שאינטל כבר התחייבה להקים ב-2018 בהשקעה של 10 מיליארד דולר בתמורה למענק של כמיליארד דולר מהמדינה, והקמתו החלה ב-2021 אך לא הושלמה עד היום. לגבי ניסוח ההודעה טענו כי מדובר במפעל שיהיה גדול מהמתוכנן ולכן הוגדר חדש.

באוצר הסבירו כי במסגרת הסיכומים ניתנה הסכמה עקרונית לתת לחברה מענק לביצוע ההשקעה מתוקף החוק לעידוד השקעות הון בהיקף של 12.8% מגובה ההשקעה וכי התחייבויות החברה לעמידה ביעדים מהוות תנאי לצורך קבלת המענק. "לאחר ההסכמה העקרונית יחל הליך האישור הפורמלי שצפוי להיערך מספר שבועות".
כך שלמעשה מדובר לכאורה על הרחבת ההשקעה באותו מפעל בתמורה למענק מוגדל שיעמוד על 3.2 מיליארד דולר.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש" ב-ynet radio
1 צפייה בגלריה
(צילום:הרצל יוסף)
בהודעת האוצר נכתב כי "במסגרת ההשקעה צפויה החברה להעסיק אלפי עובדים נוספים בקרית גת בשכר גבוה מהממוצע בענף העיבוד השבבי. בנוסף, הוסכם להגדיל משמעותית את שיעור המס שתשלם החברה למדינה מ-5% כיום ל-7.5%. במסגרת התחייבויותיה צפויה אינטל לסיים את ההשקעה ולהתחיל את פעילות המפעל עד לשנת 2027 ולהמשיך ולהפעילו עד לשנת 2035 לפחות".
יותר משעתיים לאחר הודעת האוצר באינטל הגיבו אך לא אישרו כי אכן סוכם להקים מפעל ולא התייחסו לפרטי ההשקעה והמענק: "ישראל היא מרכז עולמי של טאלנטים טכנולוגיים וחדשנות, ואחד ממרכזי הייצור והמו"פ העולמיים המשמעותיים של אינטל. מאז הקמתה ב-1974, לאינטל ישראל תפקיד מכריע בהצלחתה הגלובלית של החברה. כוונתנו להרחיב את יכולת הייצור שלנו בישראל מונעת מתוך המחויבות שלנו לענות על צורכי ייצור עתידיים ולתמוך באסטרטגיית IDM 2.0 של אינטל, ואנו מעריכים את התמיכה המתמשכת של ממשלת ישראל", לשון הודעת החברה.
נזכיר, כי בינואר השנה אינטל עצרה את הקמת הקמפוס החדש בחיפה, עליה הודיעה לפני כמעט שנתיים, אז הודיעה החברה, שבסוף השנה שעברה נכנסה למהלך קיצוצים שבא לידי ביטוי גם בפיטורי עובדים בישראל, כי ההחלטה לבטל את הקמת הקמפוס נבעה מבדיקות שערכו ולפיהן המשרדים הקיימים יספיקו לעובדים שמועסקים בחיפה. באינטל ישראל מועסקים כ-12 אלף עובדים והיא המעסיקה הפרטית הגדולה בישראל.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו אמר: "אני מברך על הישג אדיר לכלכלת ישראל - 90 מיליארד שקל - ההשקעה הכי גדולה של חברה בינלאומית אי פעם בישראל. זאת הבעת אמון כבירה בכלכלת ישראל, בניגוד גמור לכל הדיווחים השקריים נגדנו".
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ': "בחירת חברת אינטל העולמית לבצע את ההשקעה בישראל מהווה הבעת אמון בכלכלה הישראלית בתקופה של חוסר ודאות גלובלית. השקעה בסדרי גודל חסרי תקדים במדינת ישראל תשפיע על הצמיחה של הכלכלה הישראלית בשנים הקרובות ותקדם תעסוקה איכותית בפריון ובשכר גבוה ביישובי הפריפריה".
הממונה על התקציבים, יוגב גרדוס: "ההשקעה של אינטל, בסך של כ-90 מיליארד שקל, תניב למדינת ישראל בכלל ולאזור הדרום בפרט תועלות כלכליות משמעותיות. אני מודה להנהלת אינטל ישראל ולצוות המקצועי באגף התקציבים, בהובלת סגני כפיר בטט, על ניהול ההליך. המשא ומתן עם החברה נוהל באופן ארוך ומקצועי על בסיס מודלים כלכליים לבחינת התועלות מההשקעה במטרה למקסם את הערך לציבור הישראלי תוך קידום ההשקעה בישראל אל מול החלופות השונות שיש לחברת אינטל העולמית".