הדבר שהכי מאפיין את ארוחת שישי ואת ארוחות החג בבית שבו נולדתי, זה שורת הסלטים שאינה נגמרת, אותם מכינה רבקה, אימא שלי, שאלוהים בירך את ידיה. אימא שלי היא המודל שלי: כל סלט שלה טעים יותר מהשני, וכל אחד מהם עולם שלם של צבעים, ניחוחות ומרקמים.
פותחים שולחן - נופר זוהרפותחים שולחן - נופר זוהר
שורת הסלטים שאינה נגמרת
(צילום: טל שחר )
למתכונים נוספים של נופר זוהר:
כל ערב שבת המשפחה מתכנסת, והסעודה מתחילה בשולחן עמוס בסלטים עם חלה לניגוב, ויש זמן מוגדר לחלק הזה של הארוחה, שאחריו תמיד מוגש הדג. כך גם בארוחות חג, רק שאז מוגשים סלטים עוד יותר מושקעים.
זוהי תרבות האכילה בבית שממנו באתי, ובלי זה ארוחת שישי לא תהיה רלוונטית ושולחן החג לא יהיה שולחן חג. זה מה שאימא שלי אוהבת להכין.
את כל הסלטים שהבאתי לכם כאן אפשר לשמור במקרר במשך 5 ימים. המטבוחה נשמרת טוב אפילו חודשיים.
ביניים
המצרכים:
4 גזרים, קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי 1 ס״מ
לרוטב צ׳רמלה -
חופן כוסברה
10 ענפי פטרוזיליה קצוצים
2 שיני שום, כתושות
1 כף פפריקה מרוקאית בשמן
1 כפית כמון
4 כפות חומץ
1 כפית סוכר
2 כפות שמן קנולה
2 כפות עריסה
1/2 כפית מלח
4 כפות מים
פותחים שולחן - נופר זוהרפותחים שולחן - נופר זוהר
סלט גזר מרוקאי
(צילום: טל שחר )
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הגזרים בסיר עם מים, כחצי שעה (המים צריכים להגיע עד לקו כיסוי הגזר).
  2. בינתיים מכינים את הצ'רמלה - קוצצים את הכוסברה, הפטרוזיליה והשום לתוך קערה. מוסיפים את החומץ, העריסה, השמן ויתר התבלינים.
  3. כשהגזרים רכים מתבלים אותם ברוטב שהתקבל, ומגישים.
ביניים
המצרכים:
2 חצילים בגודל בינוני
4 שיני שום, קצוצות עם סכין
2 גמבות (אחת צהובה ואחת אדומה), שרופות, קלופות וקצוצות
1 פלפל חריף שרוף, קלוף וקצוץ (תשנו את הכמות לפי רמת החריפות שאוהבים)
5 גבעולי כוסברה
2 עגבניות, שרופות קלופות וקצוצות
4 כפות שמן זית
1/4 כפית מלח לימון או מיץ מחצי לימון
1 כפית מלח דק
פותחים שולחן - נופר זוהרפותחים שולחן - נופר זוהר
סלט חצילים ופלפלים
(צילום: טל שחר )
אופן ההכנה:
  1. שורפים על להבת הגז את החצילים עד שהחצילים נראים קריספיים מבחוץ ואיבדו כ-20 אחוז מגודלם.
  2. שורפים את הפלפלים על להבת הגז. לאחר ששרפנו את הכל מכניסים אותם לשקית ניילון למשך חמש דקות (או לכלי אטום), ומקלפים את כל הקליפה. קוצצים ושמים בקערה.
  3. קוצצים את החצילים, קוצצים את הכוסברה ומוסיפים את שניהם לקערת הפלפלים.
  4. מתבלים במלח דק, במלח לימון ובשמן זית.
ביניים
המצרכים:
120 גר' (חצי כוס) שמן חמניות
1 ק"ג עגבניות מגי טריות קלופות וקצוצות (ללא העוקץ)
7 שיני שום, שבורות
1-2 פלפלים חריפים, פרוסים לטבעות
2 כפות פפריקה בשמן
מלח ים אטלנטי לפי טעם
מעט סוכר (אותו מוסיפים רק במקרה של חומציות יתר ולפי הטעם האישי)
פותחים שולחן - נופר זוהרפותחים שולחן - נופר זוהר
מטבוחה
(צילום: טל שחר )
אופן ההכנה:
  1. שמים שמן חמניות בסיר ומטגנים את הפלפלים.
  2. מוסיפים שום לפתיחת הטעם (להיזהר לא לשרוף אותו), מוסיפים את הפפריקה.
  3. מוסיפים את העגבניות ומביאים לרתיחה כשהמחבת מכוסה. ממשיכים לבשל כחצי שעה עד שהעגבניות מתרככות.
  4. מנמיכים את הלהבה, ומבשלים שעתיים-שלוש על להבה נמוכה עד צמצום הנוזלים ועד שמתקבל מרקם ריבתי.
  5. בסוף הבישול ממליחים לפי הטעם, ואם חמוץ מדי, מאזנים עם כף סוכר.
ביניים
המצרכים:
6 עגבניות בינוניות, קצוצות
3 שיני שום
1-2 פלפלים חריפים
מעט שמן זית
1 כף לימון כבוש, קצוץ
קורט זרעי כוסברה שבורים
1 גמבה, שרופה וקלופה
מלח ים לפי טעם
פותחים שולחן - נופר זוהרפותחים שולחן - נופר זוהר
סלט עגבניות חריף
(צילום: טל שחר )
אופן ההכנה:
  1. שורפים על הגריל עגבניות, גמבה ופלפל חריף, וחותכים לקוביות.
  2. קוצצים את השום ואת הלימון הכבוש, ומוסיפים לסלט.
  3. מתבלים בשמן זית, מלח ומיץ לימון, ומגישים.
ביניים
המצרכים:
3 סלקים בינוניים
30 גר' חומץ שרי או רגיל
2 כפות סוכר
מעט כמון
מעט שמן זית
מלח לפי טעם
לקישוט -
חופן עלים של פטרוזיליה (ללא גבעולים), קצוצה
פותחים שולחן - נופר זוהרפותחים שולחן - נופר זוהר
סלט סלק מרוקאי
(צילום: טל שחר )
אופן ההכנה:
  1. אופים את הסלק בתנור במשך שעה וחצי בטמפרטורה של 180 מעלות, כשהסלק עטוף בנייר כסף. אפשר גם לבשל את הסלק במים, כשהוא לא מקולף, ובסיום הבישול לשים במסננת ולקלף.
  2. חותכים את הסלק למשולשים של 3 ס"מ.
  3. בתוך בול, מרכיבים את הרוטב, בודקים טעמים ויוצקים על הסלק.
  4. לפני הגשה מוסיפים את הפטרוזיליה.
ביניים
המצרכים:
4 תפוחי אדמה מזן דזירה, קלופים וחתוכים לקוביות שוות
3 גזרים בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות שוות
3 ביצים קשות, קלופות וחתוכות לקוביות
1/2 כוס מלפפון חמוץ במלח, חתוך לקוביות
פלפל שחור לפי טעם
מלח דק
3 כפות של עירית קצוצה או בצל ירוק רק מהחלק הירוק
4-5 כפות מיונז
1/2 כפית חרדל דיז'ון
פותחים שולחן - נופר זוהרפותחים שולחן - נופר זוהר
סלט תפו"א וביצים
(צילום: טל שחר )
אופן ההכנה:
  1. מבשלים בסיר בנפרד את קוביות תפוחי האדמה עד לריכוך (בערך 15 דקות במכסה סגור), ומסננים מהמים.
  2. מבשלים בסיר אחר את קוביות הגזר עד לריכוך (בערך 25-20 דקות במכסה סגור), ומסננים מהמים.
  3. קוצצים דק דק את העירית או הבצל ירוק.
  4. שמים בקערה את כל מרכיבי הסלט, כולל ביצים ומלפפון חמוץ, ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
ביניים
המנה הזו היא מנה ייחודית מהמטבח של אימא שלי. מומלץ בחום.
המצרכים:
3 חצילים, שרופים על להבה גלויה וקלופים
4 שיני שום
3/4 צרור כוסברה
1 פלפל חריף
5 כפות מיונז
קורט מלח לימון
1 כפית שטוחה מלח דק
פותחים שולחן - נופר זוהרפותחים שולחן - נופר זוהר
ממרח חציל ירוק
(צילום: טל שחר )
אופן ההכנה:
  1. שוטפים היטב את הכוסברה וקוצצים אותה דק דק.
  2. מכניסים את כל מרכיבי המנה למעבד מזון וטוחנים עד לקבלת קרם במרקם של ממרח חלק וירקרק.