לא סתם הסלוגן של אור יהודה הוא "המרכז של המרכז" – העיר נגישה ופשוט להגיע אליה כמעט מכל מקום, וכשמדובר באוכל, היא מתגלה כיעד נוח, במיוחד אם אתם רעבים. חקרנו את הסצנה הקולינרית המקומית וגילינו שפע של טעמים שמספרים את סיפורן של עליות, תרבויות ומשפחות ששומרות על מתכונים שעוברים מדור לדור.
מקומות לאכול באור יהודה
( צילום: ועריכה: ספיר גורדו)
מאפיית נעמה: איך אומרים לחם בעיראקית?
כבר 20 שנה שמאפיית נעמה היא מוסד קולינרי באור יהודה, עם שורשים עמוקים במסורת העיראקית. היא נוסדה על ידי סאלי ויוסי, ושתי נשותיהם – נעמה – העניקו לה את שמה. במקרה, או שלא, נעמה פירושו גם לחם בעיראקית, מה שהופך את הסיפור למושלם עוד יותר. המאפייה היא חגיגה של טעמים וריחות: עוגיות מסורתיות, מאפים בעבודת יד ושפע של מטעמים שעוברים מהידיים ישר לתנור וללקוחות. מאחורי הקלעים תמצאו את נשות המשפחה אופות בקצב מדויק, כשברקע מתנגנים שירי העדה. כאן אין מארזים מהודרים – הכול נמכר בתפזורת, בשקיות ובקופסאות, בדיוק כמו בבית.
מאפיית נעמה, יוסף חיים 20, אור יהודה.
בלמו - סאסי בוריקה: ללכת אחרי הריח
למקום הזה אין שלט, אבל לא צריך אחד – הריח המשגע של הבוריקה יוביל אתכם ישירות אליו. כבר 70 שנה שהעסק המשפחתי מגיש בוריקה כמו פעם: דקיק, קריספי ומדויק. ההכנה כולה בעבודת יד – חנה, אמא של עמית עמוס שממשיך את השושלת, יושבת על כיסא מרופד ומכינה כל עלה בצק בידיים מיומנות, ממש כמו שסבתה עשתה לפניה. הסוד של הבוריקה? הבצק המושלם – לפני הטיגון הוא רך וגמיש, ואחריו הופך קריספי במידה הנכונה. רוטב הפלפל צ’ומה החריף שמוגש לצד כל מנה מוסיף את הטוויסט המושלם. עמוס מסביר איך אוכלים נכון: קצת חריף, קצת מלח, וביס מהלב.
בלאמו סאסי בוריקה - יחזקאל קזז 11, אור יהודה.
שיפודי חזי: תיבול סודי מעיראק
מאז 2001, שיפודי חזי הוא שם דבר בקרב אוהבי הבשר באור יהודה. הכול התחיל מקבב – מתכון משפחתי שעבר מדור לדור. חזי, אביו של שי, הביא איתו את סודות התיבול מעיראק, ושי, הדור השלישי, ממשיך את המסורת. במקום תמצאו גריל פחמים עם מגוון בשרים, שווארמה ותפריט עשיר של קובות מכל הסוגים. הסוד של הקבב המפורסם? טריות מוחלטת. כל יום הבשר נטחן, מתובל ומוכן מאפס. התוצאה – קבב רך ועסיסי שמוגש בפשטות עם בצל, סומק ופטרוזיליה. השולחנות מתמלאים בסלטים טריים שמוכנים במקום, והלקוחות כבר יודעים: מי שמגיע מוקדם, זוכה.
שיפודי חזי - השלהבת 6, אור יהודה.
המטבח של אמא: האוכל של מזל
המטבח של אמא, שהוקם לפני 18 שנה על ידי מזל, הוא הרבה יותר ממסעדה – זה מקום עם נשמה. מזל, אישה עם סיפור חיים מעורר השראה, מתמודדת עם אתגרים בריאותיים, אבל שום דבר לא עוצר אותה מלהגיע מדי יום, לפקח מקרוב על כל סיר ותבשיל. כאן מכינים הכול ביד – מהטבחה בסלק ועד לקוסקוס האוורירי. שלושה סלטים מוגשים לצד כל ארוחה: חמוצים, תירשי ופלפלים מוחמצים חריפים. אם תתאהבו בטעמים, תוכלו גם לקחת הביתה מטבוחה ומשוויאה – שני סלטים שקיבלו אין ספור מחמאות. גם בגיל 78, מזל ממשיכה לאפות בעצמה עוגות ועוגיות ומסרבת לפספס יום עבודה – מסירות של דור אחר, שמרגישים בכל ביס.
המטבח של אמא - יחזקאל קזז 12, אור יהודה.
קפלא - זוארץ: בין אפריקה לאירופה
בדוכן קטן וצנוע על הכביש, מתקיים שימור מדויק של מסורת לובית, עם נגיעות מהמטבח האיטלקי. הכול התחיל בלוב, שם לסבא של יוסי ורפי היו שתי חנויות שהגישו בדיוק את אותם מאפים ומתוקים. כשעלו לארץ, הסבא מכר את יצירותיו מעגלת תלת-אופן קטנה, עד שב-2003 העסק התמקם בדוכן הקטן שמוכר היום. כאן אין חומרים משמרים או צבעי מאכל – הכול נעשה בעבודת יד, בכמויות קטנות. רפי הוא היחיד שיודע להכין את העוגיות המסורתיות והמשקה האגדי – רוזטה, משקה שקדים טבעי לחלוטין. הגאווה של המקום היא בוקה די דאמה, "פה של נסיכה", עוגת שקדים עדינה עם קרם סוכר ושקדים קלויים. ובימי שישי? הדוכן הופך לחגיגה – עם בולו טריפוליטאי, עוגת שבת מסורתית עם צימוקים. אבל תגיעו מוקדם, כי מי שמאחר – נשאר בלי בולו.
קפלה - זוארץ - הראשונים 2, אור יהודה.
פורסם לראשונה: 10:57, 06.02.25