צפו: כך תכינו לביבות תפוחי אדמה מושלמות
(צילום: ירון ברנר)
בישראל נחשבת הלביבה כאחד הסמלים של חג החנוכה, אבל יש מדינות בעולם שבהן לא רק זוללים לביבות כל השנה, אלא הן אפילו נחשבות למאכל הרשמי של המדינה. באירלנד, למשל, לביבות מוגשות כחלק מתפריט ארוחת הבוקר, בגרמניה נוהגים בכלל לאפות אותן ובבלארוס הן מאכל רשמי.
7 צפייה בגלריה
לביבות מושלמות
לביבות מושלמות
לביבות מושלמות
(צילום: מאיר בולקה)
אבל כך או כל, הלביבה זה אחד המאכלים הכי טעימים ואהובים על ילדים ועל מבוגרים. חשוב לדעת להכין אותה נכון - ועוד יותר חשוב - לדעת לטגן אותה בטמפרטורה הנכונה ובעובי הנכון, בשביל שתהיה קריספית בחוץ ורכה ונימוחה מבפנים.
כמעט בלתי אפשרי לעבור את ימי חג החנוכה בלי לזלול לביבה אחת או שתיים, ובכלל - אף אחד לא אמר שהלביבה חייבת להיות מתפוח אדמה: אתם יכולים להשתמש בבטטה, בקישואים ולמעשה כמעט בכל ירק שתגררו אותו במגררת, תסחטו, תוסיפו לו תבלינים, קמח וביצים, ותזרקו לשמן. גם אם לא יקרה לכם נס - זה י
7 צפייה בגלריה
אינפו לביבות
אינפו לביבות
(גרפיקה ynet)
ביניים
ארז קומרובסקי
המצרכים: 1 צרור מנגולד, יפה וטרי 2 ביצים 1 כרישה, קצוצה דק מאוד 2 כפות מלאות קמח חומוס מלח, פלפל שחור גרוס טרי - לפי הטעם שמן תירס לטיגון
7 צפייה בגלריה
לביבות מנגולד מקמח תירס
לביבות מנגולד מקמח תירס
לביבות מנגולד מקמח תירס
(צילום: אביהו שפירא)
אופן ההכנה:
  1. מפרידים את החלק הירוק של העלים מהחלק הלבן. קוצצים או קורעים גס את החלק הירוק של העלים, ומפזרים עליו מעט מלח ים גס.
  2. משפשפים היטב את העלים עם המלח בין כפות הידיים, מעבירים למסננת ל-10 דקות וסוחטים היטב את העלים מהנוזלים שלהם.
  3. בקערה גדולה מערבבים את העלים עם הביצים, קמח החומוס והכרישה הקצוצה ומתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם.
  4. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  5. יוצרים מהתערובת לביבות בגודל בינוני, מחממים שמן במחבת רחבה (לא עמוק מדי) ומטגנים את הלביבות משני הצדדים עד להזהבה.
  6. אוכלים מיד עם יוגורט קר.
ביניים
שף חיים כהן
המצרכים: 15-12 זוקיני (אפשר גם קישואים רגילים) 2 ביצים 100 גר׳ גבינת פטה 2 כוסות ירק, קצוץ מעורב (פטרוזיליה, נענע, כוסברה, שמיר) 2 בצל ירוק, קצוץ (החלק הירוק והלבן) 3 עלי בזיליקום קצוצים 3 כפות קמח 3 כפות פירורי לחם מלח ופלפל שחור שמן זית לטיגון 1 לימון, פרוס לרבעים
7 צפייה בגלריה
לביבות קישואים
לביבות קישואים
לביבות קישואים
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את הקישואים במים רותחים עד לריכוך (הימנעו מבישול יתר).
  2. בתום הבישול מקררים את הקישואים במי קרח, קוצצים גס, ובשתי ידיים סוחטים היטב את המים.
  3. מעבירים את הקישואים לקערה. שימו לב שלא יהיו חתיכות גדולות מדי, אבל גם אל תעשו מהם מחית.
  4. מוסיפים לקערה את יתרת החומרים, מתבלים, ולשים את התערובת כדקה או שתיים עד שהמסה מתאחדת.
  5. יוצרים בידיים קציצות. מחממים מחבת עם שמן זית או שמן רגיל, מטגנים משני הצדדים את הקציצות עד להזהבה. הצבע החום הכהה מחמיא ומגרה בקציצות.
  6. להגיש עם רבעי לימון ואפשר גם יוגורט או שמנת חמוצה. הקציצות האלה טעימות גם כשהן מוגשות חמות וגם כשהן מוגשות קרות. 
ביניים
תיקי גולן
המצרכים (לכ-30 לביבות): 5 תפוחי אדמה, קלופים 1 בצל, קלוף 1/2 כוס קמח 2 ביצים מלח פלפל שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
אופן ההכנה:
  1. מגררים בפומפייה גסה את תפוחי האדמה ואת הבצל לתוך קערה עמוקה. סוחטים את הנוזלים מהבצל ומתפוחי האדמה.
  2. מוסיפים קמח, מערבבים.
  3. מוסיפים ביצים, מערבבים.
  4. מתבלים במלח ופלפל, ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.
  5. מחממים שמן במחבת. כשהשמן חם יוצרים לביבות בעזרת שתי כפות ומטגנים כשלוש דקות מכל צד, על להבה בינונית. מגישים מיד.
ביניים
אבי ביטון
המצרכים: 2 סלקים בינונים, מגוררים 1 כפית חרדל דיז'ון 1 בצל גדול, מגורר 1 תפוח אדמה בינוני, מגורר 2 ביצים 3 כפות פירורי מצה או לחם מלח פלפל 2 כפות שמנת חמוצה 1 כפית חרדל שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
7 צפייה בגלריה
לביבות סלק - אבי ביטון
לביבות סלק - אבי ביטון
לביבות סלק
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל החומרים בקערה ושומרים בצד כחצי שעה.
  2. מטגנים בשמן חצי עמוק כ-3 דקות מכל צד.
ביניים
המצרכים (ל-6-8 לביבות): 5 ביצים 250 גרם גבינה מלוחה, מפוררת גס 1/4 כפית פלפל לבן טחון 5 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק (לא הכרחי) שמן לטיגון
אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה את הביצים, הגבינה המלוחה, הפלפל הלבן והפטרוזיליה.
  2. מחממים את השמן במחבת. נוטלים בכף מהבלילה ומניחים במחבת, משטחים קלות בעזרת גב הכף. מניחים לביבה ליד לביבה ומשאירים רווחים ביניהן. מטגנים עד שהלביבות מזהיבות משני מהצדדים. מגישים חם או קר.
ביניים
אמיר פורת ורוסלה יונה
המצרכים (לכ-20 לביבות): 2 בטטות גדולות 1 תפוח אדמה גדול 1 קישוא מגורד 100 גר' גבינה צהובה טבעונית מגוררת קורט מלח קורט פלפל קורט פפריקה טימין טרי - לפי הטעם
7 צפייה בגלריה
לביבות טבעוניות
לביבות טבעוניות
לביבות טבעוניות
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מקלפים את הבטטות ואת תפוחי האדמה, פורסים לקוביות גדולות ומבשלים במים עם מעט מלח עד לריכוך.
  2. מסננים את הנוזלים, ומועכים את תפוחי האדמה והבטטות למחית חלקה.
  3. מעבירים את המחית לקערה, ומוסיפים את יתר המרכיבים. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. משמנים בספרי תבניות סיליקון שקעים או נייר אפייה.
  5. יוצקים את הבלילה לתבניות, או מניחים בעזרת כף תלוליות גדולות על גבי נייר האפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך כ-23 דקות עד להזהבה קלה.
  6. מגישים חם.
ביניים
פסקל פרץ-רובין
המצרכים (ל-6-8 לביבות): 250 גרם גבעולי סלק ירוק (או מנגולד), קצוצים דק כ-20 גבעולי כוסברה, קצוצים דק כ-20 גבעולי פטרוזיליה, קצוצים דק 15 גבעולי שמיר, קצוצים דק 15 גבעולי נענע, קצוצים דק 4 בצלים בינוניים, קלופים וקצוצים דק 3 פרוסות לחם, שרויות במים וסחוטות 1 כוס אורז, שטוף היטב ומבושל חלקית 3-4 ביצים 1/2 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור 1/2 כפית כמון 1/4 כפית אריסה או פלפלת חריפה שמן לטיגון
אופן ההכנה:
  1. שמים בקערה רחבה את גבעולי הסלק, הכוסברה, הפטרוזיליה, השמיר, הנענע, כל הירקות הקצוצים ומערבבים היטב מוסיפים את הלחם הסחוט היטב, האורז והביצים מערבבים ומתבלים טועמים ומתקנים טעם בהתאם.
  2. מחממים שמן במחבת רחבה. מעצבים בכפות הידיים לביבות ומשטחים קלות מניחים במחבת ומטגנים משני הצדדים אפשר לקחת עם כף מהעיסה ולהניח במחבת לשטח קלות בגב הכף ומטגנים. מגישים חם.
ביניים
אבי ביטון
המצרכים: 2 תפוחי אדמה בינוניים מזן דזירה, מבושלים ומעוכים לפירה חלק 1 תפוח אדמה גדול, מגורר 2 בצלים בינונים, קצוצים ומטוגנים עד הזהבה 2 ביצים 3 כפות פירורי לחם מלח פלפל שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
7 צפייה בגלריה
לביבות תפוחי אדמה
לביבות תפוחי אדמה
לביבות תפוחי אדמה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מערבבים את כל החומרים בקערה. נותנים לתערובת לנוח בצד כחצי שעה.
  2. מטגנים בשמן חצי עמוק כשלוש דקות מכל צד.
ביניים
רותי קינן
המצרכים (ל-6 לביבות): 1 ק"ג תפוחי אדמה 1 בצל 50 גרם חמאה מלח, פלפל קורט אגוז מוסקט
אופן ההכנה:
  1. קולפים את תפוחי האדמה והבצלים ומגררים על מגררת בינונית (אפשר במעבד מזון). מוסיפים מלח, פלפל ואגוז מוסקט ומערבבים היטב.
  2. מתיכים את החמאה במחבת גדולה (בקוטר 28-30 ס"מ). משטחים את תערובת תפוחי האדמה במחבת ומטגנים, על להבה בינונית, כ-8 דקות מכל צד או עד שהלביבה מזהיבה.
  3. מחלקים למשולשים ומגישים מיד.
ביניים
אורנה אגמון ואלה שיין
המצרכים: 1.25 ק"ג בטטות (ברוטו, לפני הקילוף) 1 כף רוטב סויה 1/2 כפית מלח 1 כפית סוכר (לא חובה, תלוי במתיקות הבטטות) 1 כוס קמח פלפל שחור שמן או חמאה לטיגון
אופן ההכנה:
  1. קולפים את הבטטות וחותכים לרבעים. מאדים אותן בסיר מכוסה עם מעט מאוד מים כ- 40 דקות עד שהן רכות מאוד. מניחים את הבטטות במסננת במשך שעתיים לפחות, כדי שיתקררו ויגירו מקסימום נוזלים. מקררים את הבטטות במקרר כשעה נוספת. בחורף אפשר לא לקרר אותן במקרר.
  2. מועכים את הבטטות עם ממחה, מוסיפים את הסויה, המלח, ואם הבטטות לא ממש מתוקות, גם את הסוכר, מערבבים היטב ומוסיפים את הקמח, מערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
  3. מחממים שמן או חמאה במחבת טפלון על להבה בינונית-נמוכה. בעזרת כף נוטלים מהתערובת ומורידים למחבת. התערובת מאוד דביקה ולא ממש נוחה לעבודה, אפשר בהחלט לעבוד עם ידיים רטובות.
  4. משטחים מעט את הלביבות על המחבת. הלביבות לא צריכות לצאת ממש עגולות. מטגנים כ- 10 דקות, עד שהן משחימות.
כשאתם מכינים את זה בבית, תייגו @ynet_food בתמונה שלכם כדי שנוכל לראות