לחם, שאריות פיצה או בננות שמתחילות להשחים אבל יתאימו בול לשייק - הפריזר מאפשר לנו להקפיא לא מעט מאכלים, ולהפחית בזבוז. אבל יש כמה מזונות שממש לא כדאי להקפיא.
הבעיה היא לאו דווקא בריאותית - לא מדובר במאכלים שיהפכו מסוכנים לאכילה, אבל המרקם שלהם ישתנה והאיכות שלהם תרד. בנוסף, חלקם ייאבדו מהערך התזונתי שלהם.

"ויטמינים נהרסים בהקפאה, מינרלים לא נהרסים", מבהירה מיטל לוי, דיאטנית קלינית בלאומית שירותי בריאות. עם זאת, לדבריה "כל דבר שהמרקם בו הוא לא אחיד - הוא בעייתי להקפיא". לוי ממליצה למשל להימנע מהקפאת ירקות, שלא רק ייאבדו ויטמינים - אלא גם ישנו מרקם בשל תכולת המים הגבוהה שלהם. "ברגע שהמרקם אחיד, כמו מרק טחון או קטניות, אין בעיה להקפיא. אבל במקרה של אורז ופסטה וגם תבשילים עם תפוחי אדמה - המרקם ייהרס", היא מוסיפה.
מומחים באתר הבריטי Which, שמפרסם תכנים עבור צרכנים, אומרים כי "רוב המזונות ניתנים להקפאה כל עוד הם עדיין בתוקף. עם זאת, חלקם יידרדרו בתהליך".
אז מה לא צריך להיכנס לפריזר? אלה המאכלים שלא כדאי להקפיא.

מזון מטוגן

מפתה להקפיא שאריות של עוף מטוגן, שניצלים או צ'יפס - אבל הקפאת מזון מטוגן תביא כנראה לתוצאה רכה ורטובה בהפשרה בגלל הלחות והתפלגות השמן.
נכון, לכולנו יש שניצלים מוכנים במקפיא - אבל מוצרים קפואים מוכנים מיועדים לרוב להתמודד עם הקפאה. גרסאות ביתיות, לעומת זאת, יאבדו את המרקם הפריך המקורי.
4 צפייה בגלריה
שניצל כושי בנתניה
שניצל כושי בנתניה
שניצל. לא להקפיא
(צילום: יאיר שגיא)

ביצים

איו טעם להכניס ביצה למקפיא - הנוזל בתוך הביצה מתרחב בהקפאה וגורם לקליפה להיסדק, מה שעלול להוביל לחדירת חיידקים. גם ביצים קשות מבושלות לא מומלץ להקפיא - החלבוןן יתקשח והמרקם שלו יהפוך לגומי.
4 צפייה בגלריה
המרקם יהפוך לגומי בהקפאה
המרקם יהפוך לגומי בהקפאה
המרקם יהפוך לגומי בהקפאה
(צילום: shutterstock)

ירקות עם תכולת מים גבוהה

כאמור, ירקות לרוב לא יתאימו למקפיא, ולפי האתר הבריטי מדובר בעיקר בירקות שמכילים הרבה מים, כמו מלפפון או חסה, ויכולים להפוך לעיסה אחרי שיופשרו מהקפאה. לוי גם מוסיפה כי מומלץ שלא להקפיא ירקות עמילניים, כמו תפוחי אדמה ובטטות.
מרקים טחונים, לעומת זאת, אין בעיה להקפיא. אבל תבשילים שבהם יש תפוחי אדמה - ייפגעו בהקפאה.
4 צפייה בגלריה
מלפפון מלפפונים
מלפפון מלפפונים
תכולת המים תהפוך אותו לעיסה בהקפאה
(צילום: shutterstock)

יוגורט ושמנת

ניתן להקפיא יוגורט, אבל המרקם שלו ישתנה בהפשרה, ויהפוך קרחי, מופרד או יותר מימי. במקרה של שייקים - השינוי הזה לא יפריע.
גם המרקם של שמנת ישתנה בהפשרה - היא עלולה להיפרד ולהיות "גרגירית" יותר. אם היא מיועדת לבישול ניתן להשתמש בה כך, אבל היא לא תתאים להקצפה.
4 צפייה בגלריה
יוגורט
יוגורט
לא להקפיא, אלא אם כן מיועד לשייק
(צילום: shutterstock)

גבינה רכה

בעוד שגבינות קשות יכולות לעמוד בתנאי הקפאה ולהחזיק מעמד עד חודשיים במקפיא, הקפאת גבינה רכה היא לא רעיון טוב - היא תתמלא במים בהפשרה. הכוונה היא לא רק לגבינה לבנה, אלא גם לפטה או גבינת שמנת.
רוטב שמכיל גבינה רכה, לעומת זאת, אין בעיה להקפיא. לפי המומחים הבריטים, זה אפילו יסייע להקפאה מוצלחת יותר.