בשיתוף אלטמן
שנת הלימודים שנפתחה לפני כמה ימים מרגשת כל שנה מחדש, והשנה באופן מיוחד, כשהחזרה ללימודים היא בצל מגפת הקורונה.
גם ללא קורונה וחשש מפני הידבקות במחלות ויראליות אחרות בבית הספר ובגן, תזונה היא אחד הנושאים שהכי מעסיקים אותנו. כולנו מבינים כמה התזונה של הילדים שלנו משמעותית לחוסן של הילדים והנוער ומסייעת להם להיות במיטבם במהלך יום לימודים.

איך תזונה עוזרת להישגים לימודיים?

אין ספק, כי למרות השפע ומגוון המזון שיש לנו, התזונה שלנו עלולה להיות דלה ברכיבים תזונתיים, בפרט אם מזון מתועש ומעובד מהווה חלק ניכר ממנה. לכן, חשוב שנכיר מהם אותם רכיבים תזונתיים שחיוניים לילדים שלנו במהלך יום הלימודים ונדע לספק להם אותה בדרכים יצירתיות.
חשוב לזכור שילדים אינם יועצי יועץ התזונה של עצמם ולכן אנו ההורים יועצי התזונה שלהם לכן אין צורך לשאול את הילד מה אתה רוצה לאכול, אלא להגיש לו את המזון שאנחנו חושבים שהוא הטוב ביותר בשבילו.
בנוסף, נטילה יומיומית של תוספי תזונה לילדים עשויה לתת פתרון נוח וזמין במקרים בהם התזונה היומית של הילד בררנית ולוקה בחסר, יחד עם הדגשת החשיבות בחינוך לתזונה נכונה המכילה את כל רכיבי התזונה החיוניים.יום שמירה על עקרונות תזונה נכונה שיביאו את הילד למיצוי היכולות שלו היא אתגר קשה מבעבר.
קיימים רכיבים בתזונה שחסר בהם עלול לפגוע ביכולות הקוגניטיביות, שניים מהם הם אומגה 3 וברזל שכדאי לשים לב אליהם.
1 צפייה בגלריה
לאכול בריא. גם בשביל הלימודים
לאכול בריא. גם בשביל הלימודים
לאכול בריא. גם בשביל הלימודים
(צילום: shutterstock)

הקשר בין רמות ברזל ליכולות קוגניטיביות בילדים

לאחרונה נערך מחקר שבוצע באוניברסיטת פנסילבניה ופורסם במגזין המדעי למדע המוח (The Journal of Neuroscience). במחקר, באמצעות שימוש בטכנולוגיה מיוחדת, נמדדו ריכוזי הברזל בכמה מקומות במוח של 922 ילדים, מתבגרים וצעירים בריאים בני 8-26.
נמצא כי ריכוז הברזל במוח קשור ליכולות שכליות וכך שככל שרמת הברזל במוח עלתה כך גם היכולות הקוגניטיביות בגיל ההתבגרות ותחילת הבגרות, וכך גם להפך- ככל שרמות הברזל היו נמוכות יותר במוח, כך גם היכולות השכליות נמוכות יותר בגיל הבגרות. מסקנת החוקרים הייתה כי מחסור בברזל יכול להיות אחת הסיבות לאינטיליגנציה נמוכה בצעירים בריאים.
חשוב לדעת כי המוח מתפתח בצורה מואצת עד לאמצע שנות ה-20 ומאז יש האטה בהתפתחות עד לגילאי הזיקנה. עקב כך חוקר המחקר, ד"ר בארט לארסן, ממליץ לתסף את הילדים בברזל עד אמצע שנות ה-20 על מנת לדאוג להתפתחות תקינה בגיל הקריטי, כאשר תיסוף במינון גבוה יש להיעשות תחת ייעוץ איש מקצוע.
רמות של ברזל ניתנות לבדיקה בבדיקת דם פשוטה, כדאי לבדוק ובמידת הצורך לתסף.

היתרונות של אומגה 3 לבריאות הילדים

רכיב תזונה שנחקר רבות הינו אומגה 3. מחקרים רבים שפורסמו מצביעים על קשר הדוק בין צריכת אומגה 3 לשיפור השגים אצל ילדים. מההיבט הפיסיולוגי יש קשר הדוק בין התפקוד המוחי לבין כמות חומצות שומן מסוג אומגה 3 המצויה בו.
חומצות שומן אלה תופסות כ–27% מהמוח שלנו. חומצות שומן מסוג אומגה 3 הן חומצות שומן חיוניות, כלומר כאלה שאין באפשרותנו ליצר בעצמנו ולכן אנו זקוקים לאספקה סדירה שלהן משלב העוברות ובמשך כל חיינו.
מחקרים מצביעים על קשר בין מחסור באומגה 3 לבין מגוון הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים, דיסלקציה ובעיות מוטוריות. התרומה של אומגה 3 לילדים בכל הגילאים חיונית להתפתחות תקינה ולתפקוד תקין של מערכת העצבים. מתברר כי תוספת אומגה 3 ובמיוחד כזו העשירה בחומצת EPA עשויה לשפר את מיומנויות הלמידה, את רמת הקשב והריכוז. כמו כן, המחקרים מוכיחים כי אומגה 3 קשורה להתפתחות שכלית גבוהה ולהישגים בלימודים.
ביוני 2006 התקיים הכנס הבינלאומי של ISSFAL (the International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids) באוסטרליה. ממצאי אחד המחקרים שהוצג בכנס ודווח בהרחבה בתקשורת העולמית הראה שמתן תוספת אומגה 3 לילדי בית ספר יכול לשפר את יכולת הלמידה שלהם ולהפחית את מס' הימים שנעדרים מהלימודים עקב מחלות.
חוקרים מדרום אפריקה עקבו אחרי 355 ילדים בגילאי 6-9. חצי מהילדים קיבלו 2 פרוסות לחם ביום עם ממרח בטעמים שונים מועשר בשמן דגים, וחצי מהילדים לא קיבלו תוספת שמן דגים. נמצא שהילדים שקיבלו תוספת אומגה 3 שיפרו את הזיכרון ויכולת הלימוד שלהם.

מה כדאי שהילדים יאכלו כדי ליהנות מתזונה מיטבית?

אכילת פירות וירקות, דגנים מלאים וקטניות מספקת שפע של סיבים תזונתיים, פרה-ביוטיים, המעודדים שגשוג טבעי של חיידקים "טובים" במערכת העיכול. כמובן, ישנם גם מוצרי מזון מועשרים או שעשירים באופן טבעי בחיידקים פרוביוטיים, למשל יוגורט, שמכיל גם חלבון וסידן שאף הם חשובים בתזונת ילדים. עם זאת, ישנם מצבים בהם עדיף ליטול תוסף תזונה שמכיל זני חיידקים מסוימים, שנחקרו והוכחו כיעילים, בכמות מתאימה.
המקור הטוב ביותר לברזל הוא בבשר ומוצריו. לכן, ההמלצה היא לשלב סוגים מסוימים בכריכים שאנחנו מכינים לילדים שלנו לבית הספר, כמו פסטרמה של עוף או של הודו. לילדים צמחונים אפשר להציע ממרח סרדינים או טונה או סלט ביצים. לטבעונים מומלץ לשלב בכריך טחינה גולמית או ממרחי חומוס או שעועית.
ישנם מצבים מסוימים בהם יומלץ ליטול תוספי ברזל, למשל במקרה שמתגלה חוסר של ברזל בבדיקות הדם או לילדים שהתזונה שלהם היא בררנית ולוקה בחסר.
בהזדמנות זו נזכיר, כי הרגלי אכילה חשובים מאד מגיל צעיר, ולא רק לשם הגברת הריכוז, הקשב, מיומנויות הלמידה ועוד. הם עשויים גם למנוע השמנה בגיל צעיר, שכידוע עלולה להוביל לעודף משקל בגיל מבוגר. כמו כן, הרגלי אכילה טובים תורמים גם הם להגנה הטבעית של הגוף, מסייעים במניעת הידבקות ממחלות, וכן מועילים לבריאות הילדים ולהתפתחותם השכלית, הרגשית והחברתית.
הכותבת היא מצוות מדעי אלטמן
בשיתוף אלטמן



פורסם לראשונה: 12:02, 07.09.20