בדיקה חדשה מתוצרת כחול-לבן עשויה להוציא את העולם מהסגר: חברת הסטארט-אפ הישראלית "ננוסנט" (NanoScent) פיתחה ערכה לזיהוי קורונה באמצעות ריח. מדובר במערכת הרחה מבוססת חיישנים ננומטריים, המיועדת לזיהוי מוקדם של המחלה. החברה פיתחה את הבדיקה בסיוע רשות החדשנות ומשרד הבריאות, שהעניקו לה מענק לפיתוח המוצר.
ערכת ה"ינשוף" כוללת רכיב מתכלה שמתחבר לאף ומיוצר במפעלי חברת נטפים, ורכיבים אלקטרוניים שמיוצרים על ידי חברת "DreamTech" מדרום קוריאה. באמצעות רכיבים אלה מתאפשר זיהוי חולה קורונה בתוך 30 שניות.
אז איך זה עובד? המכשיר שפיתחה החברה קולט אדים של תהליכי פירוק המתרחשים עם חדירת נגיף הקורונה לאף או ללוע. לדברי המפתחים, המכשיר מסוגל לזהות גם נשאי קורונה שאינם סימפטומטיים, כבר מהיממה הרביעית לאחר ההדבקה. עלות כל בדיקה היא כדולר אחד, ועלות המכשיר עצמו - עשרות אלפי דולרים.
המוצר נבדק בהצלחה בקרב עשרות חולים במרכז הרפואי שיבא, ולאור ההצלחה הורחב הפיילוט גם לתחנות דרייב אין של מד"א ברחבי הארץ, ומספר בתי חולים, בהם איכילוב ופוריה. הממצאים הסופיים נמצאים כעת בשלבים האחרונים של עיבוד הנתונים. על פי נתוני הביניים, דיוק הבדיקה מגיע לכ-90% ויותר.
לדברי החברה, הערכה מיועדת לביצוע בדיקות סקר ונמצא כי יעילותה גדולה מזו של מדידת חום. היא אינה מחליפה את בדיקת אבחון המחלה בעזרת המטושים, אלא נותנת אינדיקציה ראשונית בנוגע להידבקות בנגיף. כך, הם מסבירים, ניתן יהיה להשתמש בה במקומות הומי אדם, למשל בשדות תעופה ליוצאים ולנכנסים, בכניסה למקומות עבודה, ואפילו בכניסה לאולמות תרבות, איצטדיונים ומוסדות חינוך. החברה כבר קיבלה פניות מחברות גדולות ברחבי העולם בבקשה לרכוש את המוצר.
בתוך כך הסתיים פיתוחם של שני מכשירי בדיקה דומים, גם הם מתוצאת ישראל: חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון שבבאר שבע הצליחו לפתח בדיקת נשיפה המאבחנת את נגיף הקורונה בתוך דקה. התשובה ניתנת תוך 20 שניות.

1 צפייה בגלריה
בדיקת ינשוף קורונה ננוסנט
בדיקת ינשוף קורונה ננוסנט
בדיקת ינשוף לקורונה: דיוק של 90 אחוזים
(Blue Monkeys Productions)
הפיתוח החדש מודד שינויים מזעריים שיוצר נגיף הקורונה על השדה החשמלי במערך הצפוף שעל השבב. המכשיר מגבה את התוצאות באופן אוטומטי אל מאגר מידע שיכול להיות נגיש עבור הרשויות, כדי להקל על המעקב אחר מסלול הנגיף כמו גם על תעדוף וטיפול בחולים.
החוקרים ערכו ניסויים קליניים ביותר מ-120 נבדקים בישראל, בהם חולי קורונה. תוצאות הבדיקה הראו מעל 90% דיוק באבחון נגיף הקורונה, בהשוואה לבדיקת ה-PCR הרגילה המתבצעת באמצעות מטושים. המחקר נמשך בימים אלה, ובמהלכו משווים החוקרים בין דגימות של חולי קורונה לאלה של חולים במחלות אחרות, ובודקים באיזה שלב של ההדבקה ניתן לאתר את החולים.
גם בית החולים מאיר החל בניסויים במכשיר נשיפה, פרי פיתוח החברות הישראליות "נקסט ג'ן" ו-"scantech", המאפשר זיהוי סמנים ביולוגיים הקשורים בנגיף הקורונה, כך שניתן יהיה לזהות את הנגיף בנשיפה בתוך כדקה. במחקר משתתפים 36 חולים ממחלקת הקורונה בבית החולים.