ערב השנה החדשה מתקרב ואיתו החגיגות עתירות האלכוהול. צריכה מופרזת של אלכוהול כשלעצמה יכולה להיות מסוכנת, ועל אחת כמה וכמה עבור סוכרתיים.

כיצד משפיעה צריכת האלכוהול על הסוכר?

האלכוהול מדכא את ייצור הסוכר על ידי הכבד. זהו מנגנון הגנה של הגוף שמופעל במצבים של צום, כמו בשינת הלילה, או במצבים של פעילות גופנית מאומצת שבה מאגרי הסוכר (גליקוגן) אוזלים והגוף מתחיל לייצר חדשים. למעשה, האלכוהול חוסם ומעכב את האפשרות הזאת. אלכוהול בכמויות שונות עלול לגרום להיפוגליקמיה לאנשים המטופלים באינסולין ובתרופות שגורמות להפרשה מוגברת של אינסולין מהלבלב. ההשפעה של משקאות חריפים על מי שסובל מסוכרת עלולה להיות מאוחרת ולהופיע שעות רבות (אפילו 12 שעות) לאחר השתייה.
קראו עוד:
חשוב להדגיש שכאשר אדם נכנס להיפוגליקמיה בשל צריכת אלכוהול וזקוק לעזרה בגלל הכרה מטושטשת, מתן זריקת גלוקגון לא תעזור לו, כי גלוקגון עובד על עידוד ייצור הגלוקוז על ידי הכבד. הטיפול היחידי שניתן לתת במצב כזה, מלבד פינוי לבית חולים, הוא למרוח דבש בחלקו הפנימי של החך. הדבש ייספג ויעלה את רמות הסוכר בדם.
לקראת הספירה לאחור, אספנו כמה טיפים חשובים, שיסייעו למי שסובל מסוכרת ליהנות מהחגיגות ולשמור על הבריאות.

האם ישנם משקאות חריפים בטוחים עבור סוכרתיים?

הבחירה הטובה ביותר עבור סוכרתיים היא יין אדום או לבן וגם שמפניה, בשל תכולת הפחמימות הנמוכה ואחוז אלכוהול הנמוך באופן יחסי לעומת משקאות אחרים. גם בירות דלות בפחמימות הן פתרון מצוין, השומר באופן יחסי על רמות סוכר מאוזנות בדם.
2 צפייה בגלריה
אלכוהול וסוכרת
אלכוהול וסוכרת
קוקטיילים וליקרים הם דוגמאות לשילוב הלא מוצלח של ריכוז אלכוהול גבוה בתוספת סוכר
(צילום: shutterstock)

ממה מומלץ להימנע?

משקאות חריפים כדוגמת וויסקי, קוניאק, וודקה, טקילה, ג'ין ומרטיני יבש לא מכילים פחמימות כלל, אך הם בעלי אחוז אלכוהול גבוה ולכן יש להם פוטנציאל גבוה יותר לגרום לירידות סוכר. בשילוב שלהם עם סוכר, לדוגמה וודקה עם מיץ תפוזים, הם יגרמו בטווח המיידי לקפיצה ברמות הסוכר, מה שיגרום למטופל באינסולין קצר (או במשאבת אינסולין) לתת אינסולין כדי להוריד את רמות הסוכר בדם, ואז תיתכן עוד ירידת סוכר כתוצאה מהשפעה מאוחרת של האלכוהול. זו גם תהיה משמעותית יותר בגלל שמדובר במשקאות חזקים יותר. קוקטיילים - ג'ין עם טוניק, וויסקי עם קולה וליקרים - הם דוגמאות נוספות לשילוב הלא מוצלח של ריכוז אלכוהול גבוה בתוספת סוכר.

מה כדאי לאכול עם האלכוהול?

מזון עתיר בשומן כמו בוטנים הוא שילוב נהדר יחד עם משקאות חריפים. הבוטנים מכילים כמות גדולה של חלבון וסיבים, הם עשירים בשומן ויכולים להוות ארוחה שתמתן את ספיגת האלכוהול לדם ותגן עליכם מפני ירידת סוכר (כמות הפחמימות בהם היא מתונה, רק 8 גרם ל-100 גרם). גם זיתים הם נשנוש מוצלח לצד השתייה החריפה. מומלץ להימנע ממזון עתיר פחמימות כגון פיצה, פסטות והמבורגר בלחמנייה, שעלולים לגרום להשפעה הדומה לצריכת משקה אלכוהולי חזק בתוספת סוכר.
2 צפייה בגלריה
אלכוהול וסוכרת
אלכוהול וסוכרת
שותים? נשנשו בוטנים וזיתים
(צילום: shutterstock)

למה כדאי לשים לב לפני, בזמן ואחרי השתייה?

ההמלצה החשובה ביותר היא לעקוב אחר רמות הסוכר המשתנות ולקחת בחשבון גם את האפקט המאוחר שיכול להתרחש לאחר צריכת האלכוהול. ניתן למדוד בצורה מדויקת את רמות הסוכר בדם באמצעות מד סוכר רציף ללא דקירות, הנותן אינדיקציה בזמן אמת של רמות הסוכר ויכול להזהיר לקראת ירידה חדה בערכים. כמובן שמומלץ להיוועץ עם רופא בטרם משנים את מינון הטיפול התרופתי.
הכותבת היא דיאטנית סוכרת ותזונה קטוגנית במרכז DMC לטיפול בסוכרת