למלחמה השלכות רגשיות ונפשיות רבות המשתנות מאדם לאדם. פעילות ספורטיבית יכולה לסייע בצמצום תחושות החרדה והסטרס. "לפעילות גופנית היכולת לשמש ככלי יעיל וייחודי בתהליך טיפול רגשי והתמודדות עם מצבי טראומה - גם בזמן שלאחר האירוע, וגם באופן ארוך טווח. הדבר בא לידי ביטוי באופן כללי, אך במיוחד בפעילות ספורטיבית הנעשית בקבוצה", מסביר עומר ליבנת, מייסד ארגון "החלוץ" לחינוך דרך ספורט.
5 צפייה בגלריה
גבר מתמודד עם דיכאון
גבר מתמודד עם דיכאון
תחושות סטרס, דיכאון וחרדה: מתסמיני התקופה הנוכחית
(צילום: shutterstock)
בשבועיים האחרונים מקיים הארגון פעילות ספורטיבית עם הילדים המפונים מיישובי העוטף, שבמהלכה ניתן לראות את ההשפעה החיובית שלה בצמצום ההשפעות הפיזיולוגיות והנפשיות הנובעות כתוצאה מהחוויות הקשות.
"פעילות גופנית יעילה במיוחד כאשר הלחץ מחליש את האנרגיה או את היכולת להתרכז. כשהלחץ משפיע על המוח ועל מערכת העצבים, כל הגוף סובל", מרחיב ליבנת. "על מנת לשפר את תפקוד הגוף, יש לשפר גם את תפקוד התודעה. פעילות גופנית מייצרת אנדורפינים, כימיקלים במוח הפועלים כמשככי כאבים טבעיים, ואף משפרים את היכולת לישון - דבר העוזר להפחתת רמות המתח".
קראו עוד:
לפי דבריו של ליבנת, ביצוע פעילות גופנית מחייב אותנו להתרכז ברגע הנוכחי, בכאן ועכשיו. פעולה זו מסייעת למוח לשמור על רמות דחק נמוכות יותר. התוצאה, כאמור, היא הגברה של רמות הסרוטונין והדופמין - מוליכים עצביים טבעיים הקיימים בגוף האנושי - התורמים באופן ישיר לשיפור מצב הרוח.
5 צפייה בגלריה
אישה מתרגלת יוגה
אישה מתרגלת יוגה
ביצוע פעילות גופנית תורם לשיפור הרווחה הנפשית
(צילום: shutterstock)
"אנשים שעברו טראומה או נמצאים בחרדה יכולים למצוא בספורט ובפעילות גופנית גם מקום לחיבור חברתי ותחושה של שייכות התומכת בתהליך הריפוי", מוסיף ליבנת. "השתתפות בקבוצות ספורט, למשל, יכולה לעורר תחושה של שותפות ואחדות. להיות חלק מקהילה שמכירה את האדם ויוצרת עבורו סביבה תומכת ובטוחה יותר, גם אם באופן שאינו מילולי.
"בנוסף, פעילות גופנית מעניקה הזדמנות לחוויות הצלחה, שליטה והתקדמות, המסייעות בהתמודדויות רגשיות, ויכולות להרגיע את הנפש ולהקנות שקט וביטחון בתוך מציאות מעורערת. פעולות קטנות ויומיומיות כמו הבקעת שער, קליעה לסל, או דחיקה נוספת בשכיבות סמיכה, הן דבר שיכול לגרום לסיפוק רב עבור הילדים ובני הנוער ויהוו מרחב של הצלחה".
מתוך הבנה כי פעילות גופנית היא כלי להתמודדות וריפוי, לפניכם תרגילים או פרקטיקות לפעילות גופנית בעצימות נמוכה שתוכלו לבצע בבית או עם הילדים.
מתיחת גב תחתון ותנועתיות מפרקי הירך שכבו על הגב, אספו ברכיים אל אזור הבטן כשהידיים אוחזות מאחורי הברכיים, והחלו בניעות קטנות של הברכיים לכיוון בית החזה. תרגלו במצב זה מספר שניות. פשקו קלות את הברכיים והמשיכו בתנועות סיבוביות של הירכיים החוצה ופנימה.
תנועתיות עמוד השדרה שכבו על הגב וכופפו את הברכיים על הקרקע כאשר הידיים מונחות בצורה מאונכת לגוף, על הרצפה, בגובה הכתפיים. הפילו את ברכיים לצד ימין – שהו במצב זה מספר שניות, ותרגלו באופן זהה גם בצד שני.
שחרור אזור הצוואר שבו בישיבה הנוחה לכם והטו את הראש לכיוון כתף ימין מבלי להרים את כתף שמאל. שהו במצב זה מספר שניות ועברו לצד השני דרך קדמת הגוף. שמרו על מבט ישר לחזית לכל אורך התנועה. חזרו על התרגיל מספר פעמים.
תרגיל בזוגות – גשר ישבנים שכבו על הרצפה כשמולכם בן זוג וכפות הרגליים שלכם פונות אחת כלפי השנייה. הרימו את הרגליים לאוויר והצמידו את כפות הרגליים ביניכם. לחצו את שרירי הבטן, הרימו באיטיות את האגן למעלה בו זמנית, מבלי לנתק את כפות הרגליים, וחזרו לתנוחת המוצא למטה באיטיות. חזרו על התרגיל במשך 30-20 שניות על פני 4-3 סטים.