כוכב הפופ הבריטי רובי וויליאמס חשף לאחרונה בריאיון אישי שבשנה האחרונה חלה במחלת צפדינה, שנגרמת עקב מחסור חמור בוויטמין C. זה קרה לאחר שפנה לשימוש בתרופת הרזיה מתוך מטרה לרדת במשקל והשיל ממשקלו כמעט 13 קילוגרמים.
לשינוי הקיצוני למדי במשקל התלוו גם תוצאות הרסניות. צפדינה היא מחלה נדירה שבכלל מזוהה עם ימאים פיראטים מהמאה ה-17 – בטח שלא עם כוכבי פופ בני זמננו. "הפסקתי לאכול ולא קיבלתי חומרים מזינים", סיפר וויליאמס בריאיון והוסיף כי במהלך השנה האחרונה גם חווה דיכאון לראשונה מזה עשור. לדבריו, הוא הבין שהמצב עשוי להיות קשור לתזונה הלקויה שלו – מה שדחף אותו לבצע שינוי יסודי בהרגלי האכילה.
3 צפייה בגלריה
רובי וויליאמס
רובי וויליאמס
רובי וויליאמס בעת ביקורו בישראל לפני שנתיים
(צילום: מוטי קמחי)
המקרה יוצא הדופן של וויליאמס מעורר שאלות מטרידות על מחסור תזונתי בעידן של שפע, ועל הסכנות שבדיאטות קיצוניות הנגרמות עקב בעיות דימוי גוף. ד"ר ענבל קדמן, מומחית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות, מסבירה איך מחלה "היסטורית" חזרה פתאום לכותרות.
"צפדינה, או Scruvy באנגלית, היא מחלה שנגרמת עקב מחסור בוויטמין C. זו אינה מחלה שכיחה בעולם המערבי. אני בכלל הכרתי אותה בלימודי הרפואה דרך מחלות של פיראטים: הם חיו בים ולכן הייתה להם פחות נגישות לפירות וירקות טריים. כך הם חלו וכך למעשה התגלתה המחלה".
מפתיע, אך דווקא במאה ה-21, שבה הגישה למזון טרי נחשבת רחבה מאי-פעם, יש עדיין מקרים של חסרים תזונתיים חמורים. "אנחנו רגילים לחשוב שצפדינה שייכת לעבר, אבל היא חוזרת עכשיו בצורה כואבת לעולם המערבי. אלה דברים שלא אמורים לקרות, אבל המציאות מראה אחרת".
אינפו צפדינה
איך תסבירי את זה? "באופן כללי זה לא מאוד נפוץ, וזאת כי לגוף שלנו יש מאגרים של ויטמין C. המחלה יותר נפוצה אצל אנשים מדוכאי חיסון שמתבקשים להימנע מפירות וירקות טריים מאחר ולרוב יש עליהם יותר וירוסים וחיידקים מאשר רכיבי מזון שאינם מבושלים או מורתחים. מה שיותר נפוץ היום ומצער אותי זה המון דיאטות חדשות שבהן מאוד מגבילים אנשים מלאכול פירות. למשל, דיאטות קיטוגניות. אני לא נגד, אך מאוד חשוב לעשות דברים באופן מאוזן עם מעקב של רופא".
ד"ר ענבל קדמן: "אם אנחנו מפסיקים לאכול קבוצת מאכלים מסוימת בפירמידת המזון ראשית יש לבדוק ולבצע הערכה של חסרים שיש לנו בגוף ולבצע מעקב רציף אחר מרכיבים תזונתיים שאנחנו מפסיקים לצרוך – במיוחד פירות וירקות טריים"
מהם התסמינים? תסמיני המחלה עלולים לתעתע. מחסור בוויטמין C מוביל לפגיעה בתהליכים חיוניים בגוף – וכפועל יוצא מכך מביא למגוון של השפעות שונות. "חסר בוויטמין C מוביל לפגיעה בתהליכים חיוניים בגוף – ובפרט בסינתזה של קולגן, שהוא חומר מפתח בגוף", מסבירה ד"ר קדמן. "הוא אמנם מאוד מזוהה עם בריאות העור ותחום האסתטיקה, אך הוא גם מרכיב מאוד חשוב לבריאות השיניים והחניכיים. הדבר גורם לדימום, נפיחות ודלקת חריפה בחניכיים בשל הרס הקולגן, או אפילו איבוד שיניים – תופעה שרואים גם כתוצאה ממחלת האנורקסיה".
3 צפייה בגלריה
מחסור בוויטמין C עלול לגרום לדימום בחניכיים
מחסור בוויטמין C עלול לגרום לדימום בחניכיים
מחסור בוויטמין C עלול לגרום לדימום ולדלקת חריפה בחניכיים
(צילום: shutterstock)
בשל העובדה שוויטמין C גם מתווך בין תהליכים תאיים בגוף, אדם בעל חסך יסבול מעייפות קיצונית. קולגן גם אחראי לבניית רקמות החיבור בגוף ולייצוב הגידים, לכן גם כאבי פרקים מהווים תסמין נפוץ. היא מוסיפה כי "שלבים יותר מתקדמים של המחלה כוללים תסמינים נוספים כמו ירידת מצב רוח, ושינוי אישיותי" – דבר שציין וויליאמס בריאיון.
איך מאבחנים? האבחון פשוט למדי - בבדיקות דם פשוטות לאיתור חסר בוויטמין C. "זו אמנם לא בדיקה שעושים באופן קבוע, אך ניתן לבצע אותה לאחר אבחון של רופא", מסבירה ד"ר קדמן. "ראשית, רופא המשפחה יתשאל את המטופל לגבי התזונה שלו. שנית, אם יש כבר תסמינים קלאסיים כמו למשל דימומי חניכיים, האבחנה היא מאוד קלה, שכן מדובר בסימן מובהק של המחלה".
איך מטפלים? הטיפול בצפדינה מתמקד במילוי החוסר התזונתי של הגוף והשבת כמות הוויטמין C הנדרשת לו לתפקוד. ניתן לעשות זאת על ידי צריכת מזונות עשירים בוויטמין C – ולא בהכרח תוספי תזונה.
"באופן כללי מומלץ לצרוך בכל יום 100 מ"ג ויטמין C", אומרת ד"ר קדמן. "קלמנטינה מכילה 50 מ"ג, לימון סחוט – 55. כל מה שירוק וחמוץ לרוב מכיל כמויות גדולות, כמו קיווי שמכיל 90 מ"ג. בהונגריה, למשל יש מסעדה שנראית כמו ספינת פיראטים ואחת המנות שלהם שמורכבת מסלט של ירקות ירוקים נקראת בתרגום חופשי 'נגד צפדינה'".
3 צפייה בגלריה
פירות וירקות עשירים בוויטמין C
פירות וירקות עשירים בוויטמין C
ידעתם שבגמבה אדומה אחת יש הכי הרבה ויטמין C?
(צילום: shutterstock)
אנשים נוהגים לחשוב שוויטמין C נמצא לרוב רק בפירות הדר, אך ד"ר קדמן ממהרת לנפץ את המיתוס. "הוא מצוי גם בבננות, בתפוח, ובכרובית, למשל. הנה עובדה שתפתיע אותך – ידעת שבגמבה אדומה אחת יש הכי הרבה (190 מ"ג) ויטמין C? ואפילו לא קשה למכור אותה לילדים. עם זאת, חשוב להדגיש שצריך לאכול את הפרי או הירק לא מבושלים – בישול הורס ויטמין C".
איך מונעים את המחלה? לפני אימוץ של כל דיאטה או טרנד תזונתי כזה או אחר יש לפנות לרופא המשפחה. "אם אנחנו מפסיקים לאכול קבוצת מאכלים מסוימת בפירמידת המזון ראשית יש לבדוק ולבצע הערכה של חסרים שיש לנו בגוף ולבצע מעקב רציף אחר מרכיבים תזונתיים שאנחנו מפסיקים לצרוך – במיוחד פירות וירקות טריים", אומרת ד"ר קדמן.
עם זאת גם לעודף צריכה יש השפעות לא טובות. "עודף ויטמין C אינו בריא לגוף ויכול להצטבר בכליות ולכן לא מומלץ לצרוך ויטמין C כתוסף אם אין חסר", מוסיפה ד"ר קדמן. "זה נכון שיש לו סגולות במניעה של מחלות חום, אך הוא גם יכול להתנגש עם תרופות מסוימות כמו אספירין ולכן אני שוב מדגישה שלא מומלץ ליטול ויטמין C ללא התייעצות עם רופא. גם צריכת מיץ אשכוליות לא תמיד מומלצת. הוא אמנם מכיל ויטמין C, אך הוא גם מתחרה עם תרופות על הכבד".