שף
שף
מרק עדשים כתומות

שבעה מרקי עדשים מומלצים לימים גשומים

כתומות או ירקות, בנוסח טורקי או אתיופי, עם תרד או חוביזה - קבלו שבע הצעות למרק עשיר ומחמם עם עדשים

פורסם:

מרק עדשים כתומות

אפשר לטחון את המרק, ואפשר להשאיר אותו כפי שהוא.
המרכיבים
(8 מנות)
  • 4 כפות שמן זית
  • 3 שיני שום, כתושות
  • 2 כוסות עדשים כתומות (אדומות) יבשות, שטופות ומסוננות
  • 1 כף פפריקה אדומה
  • 1/2 כפית כמון
  • 1/2 כפית כורכום
  • 7-6 כוסות (כ־1/2 1 ליטרים) מים רותחים
  • מלח, פלפל שחור
  • אפשרות להגשה: קרוטונים

ההכנה
1. מחממים בסיר את שמן הזית. מוסיפים את השום ומטגנים קצרות. מוסיפים את העדשים ומערבבים. מוסיפים את הפפריקה, הכמון והכורכום, ומטגנים תוך ערבוב מתמיד עוד 5-3 דקות.
2. יוצקים 6 כוסות מים רותחים, מוסיפים מלח ופלפל, ומביאים לרתיחה. מורידים את עוצמת הלהבה לנמוכה, מכסים את הסיר ומבשלים כ־35 דקות. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים עוד כוס מים רותחים. מסירים מהכיריים.
3. אם רוצים, טוחנים את המרק בעזרת בלנדר מוט או מעבד מזון, לקבלת מרקם חלק יותר, לפי הטעם. מגישים, אפשר בתוספת קרוטונים.
  • איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.

מרק עדשים ירוקות ותרד

מתכון של יעל גרטי: מרק דיאטטי, מזין ובריא וירוק־ירוק. אם לא הכל חוסל, מומלץ להקפיא את השאריות בקופסאות שמתאימות למנות אישיות. יהיה כיף להפשיר את המרק בימים קרים, שמעוררים חשק למנה חמה.
7 צפייה בגלריה
מרק עדשים ירוקות ותרד
מרק עדשים ירוקות ותרד
מרק עדשים ירוקות ותרד
(צילום: שרית גופן, סגנון: ענת לבל)

המרכיבים (10 מנות)
  • 2 בצלים בינוניים
  • 4 שיני שום
  • 3-2 שורשי פטרוזיליה
  • 3 יחידות כרשה, החלק הלבן בלבד
  • 5 כפות שמן זית
  • 1 כוס עדשים ירוקות, שטופות היטב
  • 1/2 שקית (400 גרם) עלי תרד מוקפאים (אין צורך להפשיר)
  • 2 ליטרים (8 כוסות) מים, מומלץ מינרליים או מסוננים
  • 1/2 1 כפות מלח
  • מעט פלפל שחור גרוס גס
  • אפשרות להגשה: ממרח פלפלים קלויים, עלי נענע, גרעיני דלעת טבעיים קלופים
ההכנה
1. קולפים את כל הירקות והשורשים, לפי הצורך. את הבצלים חותכים לקוביות בינוניות, את שיני השום ואת שורשי הפטרוזיליה חותכים גס, ואת הכרשה חוצים ופורסים.
2. מחממים בסיר גדול 3 כפות משמן הזית. מוסיפים את הבצל ומטגנים דקה על להבה גבוהה. מנמיכים את הלהבה ומטגנים עוד 2 דקות. ממשיכים לטגן במחזוריות הזו, עד שהבצל מזהיב בעדינות. מוסיפים עוד כף משמן הזית ואת השום ומטגנים 3 דקות על להבה נמוכה. מוסיפים את כף שמן הזית הנותרת ואת הכרשה ומטגנים עוד 2 דקות. מוסיפים את שורשי הפטרוזיליה ומטגנים עוד כדקה.
3. מוסיפים את העדשים, התרד והמים. מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את עוצמת הלהבה ומבשלים עוד כ־20 דקות, עד שהעדשים רכות. מסירים מהכיריים.
4. מרסקים את המרק (בעזרת בלנדר מוט או מעבד מזון). מחזירים לכיריים ומביאים לרתיחה חוזרת. מנמיכים את הלהבה, מתבלים במלח ובפלפל ומבשלים עוד 4-3 דקות. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך בעזרת שמן זית, מלח או פלפל.
5. מגישים חם, אפשר בתוספת ממרח פלפלים קלויים, עלי נענע וגרעיני דלעת קלופים.
  • איך שומרים? עד 4 ימים במקרר או עד חודשיים במקפיא.
קיצור דרך: עדשים ירוקות אין צורך להשרות, אבל אפשר להשתמש בעדשים ירוקות או חומות שנמכרות מבושלות ומוקפאות, זה יקצר מעט את משך הבישול.

מרג'מק: מרק עדשים טורקי עם יוגורט

מתכון של איילת הירשמן: את המרק הטורקי זה אתם חייבים לנסות - הוא פשוט להכנה, לא דורש מצרכים מיוחדים, ואין בו טיפת ושמן.
7 צפייה בגלריה
מרק מרג'מק. מרק עדשים טורקי
מרק מרג'מק. מרק עדשים טורקי
מרג'מק. מרק עדשים טורקי
(צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
המרכיבים (6 מנות)
  • 1 חבילה ( 500 גרם) עדשים כתומות, שטופות
  • 1/2 צרור פטרוזיליה
  • 1 בצל, קלוף וחצוי
  • מלח, פלפל שחור
  • 2 גזרים, קלופים וחצויים
להגשה
  • לימונים חצויים, יוגורט, פלפלון חריף מיובש וגרוס גס, לחם
ההכנה
1. המרק: שמים את העדשים, הפטרוזיליה, הבצל, המלח, הפלפל והגזרים בסיר, ויוצקים עליהם מיםכך שיגיעו לגובה של כ 3- ס"מ מעל המרכיבים. מביאים לרתיחה, ובינתיים מערבבים מדי פעם, כדי להכניס לתוך הסיר את הקצף הלבן שצף על פני המרק ושלא כמו במרקים אחרים, כאן אין צורך להסיר אותו. הוא דווקא עוזר למרק להסמיך. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית עוד 20-15 דקות, או עד שהעדשים רכות מאוד וכמעט נמסות. מכניסים לסיר מוט ריסוק ידני (או מעבירים את תכולת הסיר למעבד המזון או לבלנדר) ומעבדים למחית חלקה.
2. ההגשה: יוצקים לקעריות, מוסיפים יוגורט ולימון (ואפשר גם פיסות לחם) וזורים מלמעלה את הפלפלון המיובש. אוכלים ככה, ומדי פעם מוסיפיםעוד יוגורט או לימון או פלפלון, אם צריך.

מרק עדשים וחסה

7 צפייה בגלריה
מרק חסה, שום ועדשים
מרק חסה, שום ועדשים
מרק חסה, שום ועדשים
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (4 מנות)
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 בצל, קלוף וקצוץ
  • 1 כרשה, החלק הבהיר (לבן וירוק), חצויה לאורכה וקצוצה דק
  • 2 ענפי סלרי, קצוצים
  • 10 שיני שום, קלופות ופרוסות
  • 1/2 כוס עדשים ירוקות, שטופות
  • מלח, פלפל שחור
  • 1/4 1 ליטר (5 כוסות) מים
  • 10 עלי חסה ערבית, חתוכים לרצועות דקות
  • 4-3 כפות מיץ לימון
  • להגשה: פטרוזיליה קצוצה
ההכנה
1. יוצקים את שמן הזית לסיר ומחממים. מוסיפים את הבצל, הכרשה והסלרי ומטגנים 6-5 דקות, עד שקיפות. מוסיפים את השום והעדשים, מתבלים במלח ובפלפל ומטגנים דקה נוספת.
2. מוסיפים את המים, מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים ללהבה בינונית־נמוכה ומבשלים 25-20 דקות, עד שהעדשים רכות.
3. מוסיפים את חסה, מערבבים ומבשלים 2 דקות נוספות.
4. מכבים את הלהבה, מוסיפים מיץ לימון, מערבבים ומכסים את הסיר. מניחים ל־5 דקות.
5. בוזקים את הפטרוזיליה ומגישים.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

אליצ'ה מסר ווט: מרק עדשים כתומות וגזר

מתכון של מהרטה ברוך: ספק מרק, ספק תבשיל עדשים עשיר. לגרסת המרק פשוט הוסיפו עוד מעט מים, עד שתגיעו לדרגת הסמיכות הרצויה.
7 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
לאשה
(צילום: בועז לביא, סגנון: ענת לבל)


המרכיבים (4 מנות)
  • 2 כפות שמן (כל שמן צמחי)
  • 1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ דק
  • 2 גזרים קלופים, מגוררים דק
  • 3 שיני שום, קלופות וכתושות
  • 1 כוס עדשים כתומות, שטופות היטב
  • מלח, פלפל שחור גרוס
  • ‭1/2‬ כפית כורכום‬
  • 1 כפית קורארימה, תערובת תבלינים אתיופית (להשיג בחנויות התבלינים)
ההכנה
‭.1‬ מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל עד שהוא נעשה שקוף. מוסיפים את הגזרים והשום, מערבבים ומטגנים כדקה.‬
‭.2‬ מוסיפים לסיר את העדשים והתבלינים ומערבבים בעדינות. יוצקים מים כך שיכסו 2 ס"מ מעל גובה העדשים. מביאים לרתיחה עדינה, מכסים חלקית, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־20‬ דקות, עד שהעדשים מתרככות. אם צריך, מוסיפים עוד מים במהלך הבישול (התבשיל אמור להיות סמיך).
‭.3‬ מגישים חם, לצד לחם או עם אורז לבן.‬
איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

מרק ירקות עם עדשים ומנגולד

מתכון של אלומה בליליוס: מרק עשיר בירקות ובחלבונים, שכדאי להכין ממנו מראש כמות גדולה, הוא שורד הקפאה מצוין.
7 צפייה בגלריה
מרק ירקות עם עדשים ומנגולד
מרק ירקות עם עדשים ומנגולד
מרק ירקות עם עדשים ומנגולד
(צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

המרכיבים
  • 2 בצלים
  • 2 תפוחי אדמה בינוניים
  • 1 שומר בינוני
  • 7-6 יחידות ארטישוק ירושלמי
  • 2 גזרים
  • 1 קישוא בינוני
  • 200 גרם דלעת
  • 1 חבילה עלי מנגולד (10-8 עלים, עם גבעולים), שטופים היטב
  • 3-2 כפות שמן זית
  • 1 כוס עדשים שחורות, שטופות
  • 1 כף מלח גס
  • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס דק
  • 2 1/2 ליטרים (10 כוסות) מים
ההכנה
1. קולפים את הירקות לפי הצורך וחותכים אותם לקוביות בגודל 2 ס"מ. את הארטישוק הירושלמי חוצים לאורך. את עלי המנגולד חותכים למקטעים ברוחב 3 ס"מ (עם הגבעולים). מניחים כל ירק בערימה נפרדת על משטח העבודה.
2. מחממים סיר גדול (6-5 ליטרים) על להבה גבוהה. מוסיפים את שמן הזית והבצל ומטגנים 4-3 דקות, עד שהבצל מתחיל להזהיב. מוסיפים את תפוחי האדמה ומטגנים 5-4 דקות. מוסיפים כך, מדי 5-4 דקות, ירק נוסף, לפי סדר הופעתם ברשימת המרכיבים. אחרונים מוסיפים את עלי המנגולד ומטגנים רק עד שהם מאבדים מנפחם. מוסיפים את העדשים, המלח והפלפל ומערבבים היטב.
3. מוסיפים את המים, מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מעבירים את הסיר ללהבה בינונית־קטנה ומבשלים עוד 25-20 דקות, עד שהירקות והעדשים מבושלים. מגישים.
  • איך שומרים? עד 5 ימים במקרר, או עד חודש וחצי במקפיא.

מרק חוביזה ועדשים

מתכון של מילי אליהו: מרק ירקרק וחמצמץ, קל ופשוט להכנה. אפשר להעשיר את המרק בתוספות של חומוס מבושל, קישואים, פלפלים, עלי מנגולד וכדומה.
7 צפייה בגלריה
מרק חוביזה ועדשים
מרק חוביזה ועדשים
מרק חוביזה ועדשים
(צילום וסגנון: מילי אליהו)


המרכיבים (5-4 מנות)
  • 1/2 כוס (100 גרם) עדשים ירוקות
  • 45-40 עלי חוביזה טריים
  • 4 כפות שמן קנולה
  • 1 בצל בינוני־גדול, קלוף וקצוץ
  • 3 גזרים, קלופים חתוכים לקוביות קטנות
  • 1 שן שום, כתושה
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/2 כפית כורכום
  • 1/2 כף כמון
  • 3-2 כפות מיץ לימון
  • 6 כוסות (1/2 1 ליטרים) מי ברז
ההכנה
1. שמים את העדשים בסיר וממלאים במי ברז כך שיכסו כ־5 ס"מ מעל גובה העדשים. מביאים לרתיחה על להבה בינונית, מנמיכים אותה ומבשלים עד שהעדשים מתרככות קלות (30-25 דקות). מסננים ושוטפים היטב תחת זרם מים. מניחים בצד.
2. שוטפים היטב את עלי החוביזה במים חמים וסוחטים מעודפי נוזלים. מניחים את עלי החוביזה זה על זה, מגלגלים אותם לגליל וחותכים לרצועות דקות.
3. מחממים את השמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל על להבה בינונית, עד ריכוך. מוסיפים את הגזרים ואת השום, מערבבים ומטגנים עוד כ־5 דקות. מוסיפים את עלי החוביזה ואת העדשים ומערבבים. מוסיפים את התבלינים ואת מיץ הלימון ומבשלים 8-7 דקות, עד שהחוביזה מתרככת מעט. מוסיפים את המים ומערבבים. מביאים לרתיחה על להבה בינונית, מנמיכים את האש, מכסים חלקית ומבשלים עוד 30-25 דקות. לאחר הרתיחה, מסירים בעזרת כף את הקצף שמצטבר על המרק.
4. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים.
  • איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button