הגרסיניה (Garcinia Cambogia) היא פרי טרופי קטן הדומה לדלעת מיניאטורית וגדל בעיקר בדרום הודו ובדרום מזרח אסיה.
לפי מחקרים קליניים ורפואה מערבית, העניין המדעי בגרסיניה נובע מחומצה פעילה הנמצאת בקליפת הפרי, Hydroxycitric Acid, אך תוצאות המחקרים אינן חד־משמעיות.
לפי מחקרים מסוימים, הגרסיניה:
מפחיתה את התיאבון באמצעות העלאת רמות הסרוטונין במוח.
מעכבת את הפיכת הפחמימות לשומן בכבד, דרך עיכוב האנזים ATP Citrate Lyase.
תומכת באיזון רמות הסוכר והשומנים בדם במצבי טרום־סוכרת או עודף משקל.
ברפואה המסורתית:
בסרי לנקה ובהודו הגרסיניה נחשבת לצמח מקרר שתורם לעיכול ומסייע בניקוי מערכת העיכול משומנים ומחום עודף.
ברפואה האיורוודית היא משמשת גם לטיפול בבחילות ובהשמנת יתר ולעתים גם באיזון מצב הרוח בזכות החומצה שנמצאת בקליפת הפרי.
איך משתמשים?
פרי מיובש: משמש כתבלין חמוץ בתבשילי דגים, קארי ורטבים לעידוד העיכול.
אבקה: אפשר להוסיף לשייקים או למים חמימים לפני האוכל, אך טעמה חמצמץ ודורש הסתגלות.
כמוסות: 500–1,000 מ"ג לפני ארוחות עיקריות, עד 3 פעמים ביום.
זהירות!
לא מומלצת לנשים הרות ומיניקות.
עלולה לגרום לגזים או לבחילה.
במינונים גבוהים או בשילוב עם תרופות נוגדות דיכאון (SSRIs) עלולה הגרסיניה להשפיע על רמות הסרוטונין. יש להיוועץ ברופא.
הערה: כשנוטלים צמחי מרפא יש להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת ולוודא שהתוסף אינו משפיע על תרופות אחרות או על מדדים רפואיים.
- הכותבת היא דיאטנית קלינית ומטפלת בצמחי מרפא








