4 צפייה בגלריה
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן
"כבר לא מתערב לסייע לחמאס". ארדואן
(צילום: AFP)
ישראל לא תנרמל את יחסיה עם טורקיה ולא תחזיר את השגריר לאנקרה עד שזו לא תסגור את הפעילות של הזרוע הצבאית של החמאס באיסטנבול. במסגרת פעילות הזרוע בטורקיה, החמאס עוסק בהכוונת פעילות הטרור בגדה, גיוס פלסטינים לפעולות טרור, מימון פעילות טרור בגדה והעברת כספים לתשתית הצבאית של חמאס בגדה.
משרד החוץ מינה לאחרונה את אירית ליליאן, עד לאחרונה שגרירתנו בבולגריה, לשמש כממונה על שגרירות ישראל באנקרה. ליליאן היא דיפלומטית בכירה ומומחית לטורקיה, ובמינוי שלה יש מסר של רצון טוב מצד ישראל להגדיל את המגעים הדיפלומטיים עם טורקיה כדי לבחון האם אפשר לפתוח דף חדש ביחסים.
4 צפייה בגלריה
איסמאעיל הנייה וארדואן בטורקיה
איסמאעיל הנייה וארדואן בטורקיה
חמאס מפעיל בטורקיה יחידה חשאית. ארדואן עם הנייה באוגוסט
4 צפייה בגלריה
איסמעיל הנייה בקהיר
איסמעיל הנייה בקהיר
נאלץ לעזוב את טורקיה לרובע הדאחייה בביירות. סאלח אל-עארורי
גורם מדיני בכיר אמר כי "ארדואן היה שמח שנחזיר את השגריר שלנו לאנקרה, אבל מה שמעניין אותנו הוא פעילות חמאס בטורקיה". ההערכה היא שישראל תדרוש מטורקיה, כתנאי לנרמול היחסים, את סגירת משרדי חמאס באיסטנבול. לחמאס יש משרד גדול באיסטנבול, שמאויש בין היתר על ידי מגורשי "עסקת שליט" שגורשו לחו"ל כחלק מהעסקה ב-2011. חלק מהפעילות שלהם עוסקת בהכוונת פיגועים בשטחי הגדה וניסיונות לגייס לשורות חמאס, חיזבאללה ואיראן סטודנטים מקרב ערביי ישראל שלומדים או מבקרים בטורקיה.
אמצעי התקשורת בטורקיה דיווחו בחודשים האחרונים כי השלטונות במדינה החלו להטיל הגבלות על פעילי חמאס. בין היתר נעצר לאחרונה בשדה התעופה הבינלאומי באיסטנבול פעיל חמאס שהגיע מחו"ל, נחקר במשך שש שעות ולאחר מכן התבקש לעזוב לאלתר את המדינה. בעבר אפשרו שלטונות טורקיה לפעילי חמאס תנועה חופשית אל טורקיה וממנה החוצה. כמו כן, דווח באמצעי התקשורת הטורקיים כי השלטונות הפסיקו להעניק אזרחות או אשרות שהייה לתקופות שונות לפעילי חמאס, כפי שעשו בעבר.
אמצעי התקשורת הטורקיים ייחסו את ההתקררות ביחסי טורקיה-חמאס לדיווח ב"טיימס" על חולייה חשאית של חמאס שפעלה בטורקיה, ללא ידיעת השלטונות, ומשם עסקה בהתקפות סייבר על מוסדות הרשות הפלסטינית ברמאללה ועל שגרירויות סעודיה ואיחוד האמירויות באירופה. על פי מקורות טורקים, שלטונות טורקיה הזהירו את משרד חמאס באיסטנבול כי כמה פעילים של חמאס יגורשו מן המדינה בגלל שהפרו את חוקיה. לדבריהם, הנשיא ארדואן כבר איננו מתערב, כפי שהיה בעבר, כדי לסייע להנהגת חמאס בנושא.

בטיימס דיווחו גם, מפי גורמי מודיעין בינלאומיים, כי היחידה החשאית של חמאס פעלה באיסטנבול בנפרד מהמשרד של חמאס. לפי הדיווח, היחידה כפופה לזרוע הצבאית של חמאס ומדווחת ישירות לבכיר חמאס סמאח סראג', שמקבל הנחיות מיחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה. על פי מקורות המודיעין של העיתון, היחידה החשאית התבקשה גם לרכוש חומרים דו-שימושיים שישראל אוסרת על הכנסתם לרצועה מחשש שישמשו לפיתוח אמצעי לחימה. כמו כן, היחידה החשאית עוסקת בריגול נגדי נגד ארגוני טרור אחרים, שחשודים בחוסר נאמנות לחמאס.
מי שאחראי על משרד חמאס בטורקיה הינו סאלח אל-עארורי, מספר 2 בארגון שמשמש כראש הזרוע הצבאית של חמאס בגדה ואיש הקשר לחיזבאללה ואיראן. עם זאת, לפי גורמים ברצועה, השלוחה החשאית באיסטנבול הינה פרוייקט אישי של סינוואר - והוא השתמש בה בעיקר למטרות של הזרוע הצבאית ברצועת עזה.
לפי גורמים בחמאס, הארגון מפעיל באיסטנבול חדר האזנה משוכלל לאמצעי תקשורת וקשר בישראל, ומספק את המודיעין לחיזבאללה ולאיראן. את המשרד הזה מפעיל עבד אל-חכים חנאני, נאמנו של בכיר חמאס אל-עארורי שבעצמו נאלץ לעזוב את טורקיה בעקבות לחץ אמריקני-ישראלי. כיום יושב אל-עארורי ברובע הדאחייה שבביירות, ומשם הוא מפעיל את המשרד באיסטנבול.
4 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן נשיא ארה"ב הנבחר חושף תוכנית סיוע למשבר ה קורונה
ג'ו ביידן נשיא ארה"ב הנבחר חושף תוכנית סיוע למשבר ה קורונה
בטורקיה חוששים מקו אמריקני נוקשה. ביידן
(צילום: AP )
בישראל לא מתרשמים במיוחד מהאיתותים שמגיעים מטורקיה בדבר רצונה לפתוח דף חדש ביחסים עם ישראל, ורואים בכך פזילה לממשל ביידן והחשש של ארדואן מקו נוקשה של הממשל הבא בארה"ב. ארדואן אמר לאחרונה כי טורקיה מעוניינת לשפר את היחסים בין שתי המדינות, אף שמדיניות ישראל בסוגיה הפלסטינית "אינה מקובלת" כדבריו. בשיחה עם עיתונאים באיסטנבול הוא הבהיר כי הקשר בין המדינות נשמר ברמת אנשי המודיעין.
ארדואן, ככל הנראה, חושש מביידן לנוכח עסקת הנשק של טורקיה עם רוסיה, רכש סוללות ה-S-400 וכן סוגיות של זכויות אדם ופגיעה בחופש העיתונות.
"יש לנו עניינים עם אנשים בדרג הבכיר", הבהיר ארדואן בדבריו, ורמז כנראה ליחסיו הרעועים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אם לא היה עניין עם הדרג הבכיר, היחסים יכלו להיות שונים". ארדואן הוסיף כי "המדיניות בנוגע לפלסטינים היא הקו האדום שלנו. זה בלתי אפשרי מבחינתנו לקבל את המדיניות הישראלית בנושא. הפעולות חסרות האחריות שלהם שם לא מקובלות".
ערוצי ההידברות עם טורקיה מתקיימים בשלב זה בעיקר עם מי שעמד בראש ארגון הביון הלאומי הטורקי, הקאן פידאן, באמצעות המוסד. ישראל סייעה לטורקים לסכל לפחות שליש מפיגועי דאעש בשטחם. עם זאת, מחקר דעת קהל שנערך בטורקיה העלה כי ארה"ב וישראל נתפסות על-ידי הטורקים כשתי המדינות הכי מסוכנות לשלומה של טורקיה - ארה"ב 60.5%, וישראל 60.3%.