נשיא המועצה האירופית מספר שהוא מתקשה להירדם, בעקבות התקרית המביכה שהייתה השבוע באנקרה – שקיבלה את הכינוי sofa-gate ("פרשת הספה"). הפרשה הובילה לעימות דיפלומטי בין טורקיה לאיחוד האירופי, לתגובות סוערות ולחילופי האשמות.
אורסולה פון דר ליין ושרל מישל, מבכירי האיחוד האירופי, הגיעו לאנקרה לפגוש את רג'פ טאיפ ארדואן. כשהם נכנסו לחדר פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית (והאישה הראשונה בתפקיד), הופתעה לגלות שלצד הכיסא של ארדואן ממתין עוד כיסא אחד בלבד. שרל מישל, נשיא המועצה האירופית, מיהר להתיישב בו. פון דר ליין נאלצה לשבת בספה שממול והביעה את מורת רוחה בפני השניים. "היא בפירוש הופתעה", אמר הדובר של פון דר ליין.

2 צפייה בגלריה
רג'פ טאיפ ארדואן עם שרל מישל ו אורסולה פון דר ליין פגישה ב אנקרה טורקיה
רג'פ טאיפ ארדואן עם שרל מישל ו אורסולה פון דר ליין פגישה ב אנקרה טורקיה
ארדאן, מישל ופון דר ליין
(צילום: AFP)
לא רק ארדואן והטורקים ספגו ביקורת על הפרשה. רבים תהו מדוע מישל מיהר לתפוס את הכיסא ליד ארדואן, ולא הפגין סולידריות כלפי פון דר ליין. מישל אמר השבוע שהוא מצטער על הרושם שהתקבל מהסרטון - אך הדגיש שהוא "משוכנע" שאם היה מסרב להתיישב ליד ארדואן הנזק הדיפלומטי היה חריף יותר. "התנגדות הייתה גורמת לתקרית חמורה בהרבה, שהייתה הורסת את הסיכוי שהיחסים שלנו עם טורקיה יהיו, סוף-סוף, קצת פחות שליליים".
בריאיון לעיתון הגרמני Handelsblatt סיפר מישל שהפרשה מטרידה את מנוחתו. "אני לא מסתיר את העובדה שמאז אני לא ישן טוב בלילה, בגלל שאני כל הזמן משחזר את הסצנות בראש". בניגוד להצהרתו הקודמת, נשיא המועצה האירופית הדגיש שאם היה יכול לחזור אחורה ולתקן את מעשיו הוא היה עושה זאת. בריאיון נוסף, לרשת השידור הבלגית LN24, אמר מישל שמדובר בתקרית "הרסנית" והדגיש שהוא מצטער מאוד על מה שקרה.
2 צפייה בגלריה
בריסל האיחוד האירופי הסכם סיוע כלכלי מגפת קורונה שרל מישל וארסולה פון דר ליין
בריסל האיחוד האירופי הסכם סיוע כלכלי מגפת קורונה שרל מישל וארסולה פון דר ליין
מישל ופון דר ליין
(צילום: AP)
אחת הסיבות המרכזיות להדים שעוררה התקרית היא היחסים המתוחים בין אנקרה לבריסל. האיחוד האירופי וטורקיה מנסים לשקם את היחסים ביניהם, שהידרדרו מאז ניסיון ההפיכה בטורקיה ב-2016 – שאחריו הוביל משטר ארדואן גל מעצרים של מתנגדי המשטר. בנוסף, באיחוד טוענים שהתקרית מסמלת את היחס של ארדואן לנשים ולזכויותיהן: הפגישה באנקרה התקיימה אחרי שארדואן החליט שטורקיה תפרוש מ"אמנת איסטנבול", אמנה בינלאומית למאבק באלימות נגד נשים. פון דר ליין אמרה שהיא העלתה את הנושא בשיחה.
מי שהתבטא בחריפות יוצאת דופן נגד ארדואן היה ראש ממשלת איטליה מריו דראגי, שאמר שהתקרית מראה שמדובר ב"דיקטטור". דראגי הביע צער על "ההשפלה שנשיאת הנציבות האירופית הייתה צריכה לספוג מהאנשים האלה – בוא נקרא להם בשמם, רודנים. איתם אנחנו צריכים לשתף פעולה". טורקיה הגיבה בזעם ודורשת התנצלות מדראגי, והשגריר האיטלקי באנקרה זומן לשיחה במשרד החוץ. "אנחנו מגנים בחריפות את הרטוריקה הזאת – אין לה מקום בדיפלומטיה", אמר פהרטין אלטון, ראש מערך התקשורת של ארדואן. אלטון הוסיף שאם דראגי "מחפש דיקטטור" – הוא יכול לבחון את ההיסטוריה של איטליה.