ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הלילה (בין שני לשלישי) דיונים בקריה על המגעים לעסקת החטופים, ובשאלה אם לשלוח היום את צוות המשא ומתן הישראלי, בדרגי עבודה, לקהיר - בהתחשב בעובדה שתשובת חמאס ומנהיגה בעזה יחיא סינוואר עדיין לא הגיעה. בישראל מבינים שתשובת חמאס על ההצעה המצרית תגיע בתוך כמה ימים - וככל הנראה לא ב-24 השעות הקרובות.
2 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נתניהו וביידן
(צילום: מרים אלסטר, Eros Hoagland / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AF)
בינתיים, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לוחץ על המתווכות כדי שילחצו על חמאס לקבל את ההצעה המצרית, ואמש הוא שוחח בטלפון עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ואמיר קטאר תמים בן חמד א-ת'אני, בשתי שיחות נפרדות.
מהבית הלבן נמסר הלילה כי ביידן דחק בשני המנהיגים ״להפעיל את כל המאמצים כדי להבטיח את שחרור החטופים המוחזקים בידי חמאס, שכן זה עומד כרגע כמכשול היחיד להפסקת אש מיידית ולסיוע לאזרחים בעזה״. לפי הודעת הבית הלבן, ביידן אישר שארה"ב יחד עם מצרים וקטאר תפעל להבטחת יישום מלא של תנאי העסקה שעומדת על הפרק, וכי ״הנשיא שב והדגיש את החשיבות של הגנה על חיי אזרחים ואת ההבטחה שפלסטינים לא ייעקרו למצרים או לכל מקום אחר מחוץ לעזה״. מלשכתו של א-סיסי נמסר כי השניים שוחחו בין השאר גם ב"סכנות הכרוכות במבצע ברפיח" וב"חשיבות של פתרון שתי המדינות לשלום אזורי".
אמש אמרה דוברת הבית הלבן קארין ז'אן-פייר כי "יש התקדמות במגעים, אבל חמאס צריך לקבל את העסקה ואנחנו מאמינים שזה הזמן לעשות זאת". ברשת "קודס" דווח כי משלחת חמאס עזבה את קהיר לאחר שקיבלה את הצעת המתווכות - וכעת "תבחן אותה". בישראל האשימו אתמול את סינוואר ב"גרירת רגליים" - והבהירו כי עסקה לא תתאפשר אם לא יוותר על דרישתו לסיום המלחמה. ז'אן-פייר התייחסה גם לדיונים בין ישראל לארה"ב על המבצע ברפיח, וטענה כי היו עיכובים בגלל המתקפה האיראנית. "היו שתי פגישות וירטואליות של הצוותים, השיחות האלה יימשכו ואנחנו רוצים שתהיה פגישה פנים אל פנים", הוסיפה.
ב-CNN דווח אתמול מפי גורם ישראלי כי חמאס בוחן מסגרת חדשה לעסקה לשחרור חטופים מההצעה המצרית, שבמסגרתה ישוחררו בשלב הראשון 33 חטופים בתמורה להפסקת אש ולשחרור אסירים פלסטינים - כשבכל יום ישוחרר חטוף בתמורה ליום הפוגה. הגורם אמר בנוסף כי המספרים עשויים להשתנות במהלך המשא ומתן.
2 צפייה בגלריה
בישראל סבורים שידרוש "הבהרות" על ההצעה הקיימת. סינוואר
בישראל סבורים שידרוש "הבהרות" על ההצעה הקיימת. סינוואר
בישראל סבורים שידרוש "הבהרות" על ההצעה הקיימת. סינוואר
(צילום: דובר צה"ל, AP)
באשר לשלב השני של העסקה, כך דווח, תיארו אותו המקורות ל-CNN כ"השבת שקט בר-קיימא", שבמהלכו יוחזרו החטופים הנותרים, בתמורה לאסירים פלסטינים נוספים. הגורם הדיפלומטי שבקיא בשיחות אמר שההתייחסות ל"שקט בר-קיימא" היא "דרך להסכים להפסקת אש קבועה מבלי לקרוא לזה כך".
הבעיה, כך אומרים בישראל, היא שלא ידוע כמה חטופים מוכן חמאס לשחרר. בארגון הטרור מוכנים לשחרורם של 20, בעוד ישראל עומדת על 33. בינתיים, בישראל מתכוננים כאמור ליציאת המשלחת מנציגי מוסד, שב"כ וצה"ל בדרגי העבודה לקהיר היום. אולם, החלטה סופית תתקבל רק בכפוף לתשובת סינוואר. בכל מקרה, לא תצא משלחת לפני שתגיע תשובתו - וההחלטה תתקבל בהתאם ל"איכותה". בישראל סבורים שמנהיג חמאס בעזה ידרוש "הבהרות" על ההצעה הקיימת.
בישראל כאמור אין אופטימיות לגבי תשובת חמאס להצעה המצרית, שגובשה ברובה בהסכמת ישראל. גורם ישראלי בכיר אמר ל-ynet אתמול כי "ניתן יהיה להגיע לעסקה רק אם חמאס יוותר על דרישתו לסיום המלחמה וליציאת צה"ל מעזה".

בתוך כך, מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן יגיע הלילה לביקור בישראל כחלק ממסעו האזורי, שכלל גם את סעודיה. זהו ביקורו השמיני של בלינקן מאז פרוץ המלחמה, לא כולל הליווי לביקור הנשיא ג'ו ביידן. בלינקן מגיע לכאן היישר ממסעו בסעודיה, שבו ניסה להשלים את המגעים לעסקת נורמליזציה בין ישראל לריאד, שכוללת ברית הגנה וגרעין אזרחי לממלכה עם העשרה מחוץ לאדמת סעודיה (כנראה בארה"ב, א"א). האמריקנים צריכים לסגור את הפרטים במהירות כדי להספיק לקבל את האישור של הקונגרס, ולכן הדד-ליין שלהם הוא סוף חודש מאי, תחילת יוני.
הסעודים מוכנים לנורמליזציה עם ישראל אך מתנים את זה בהתפתחויות משמעותיות בקונפליקט הישראלי-פלסטיני - התחייבות של ראש הממשלה בנימין נתניהו שיקבל את חזון שתי המדינות, ויסכים למעורבות של הרשות הפלסטינית בשיקום הרצועה ב"יום שאחרי". מקורבים לנתניהו אמרו באחרונה בשיחות סגורות שאנשים יופתעו כאשר ידעו כמה רחוק נתניהו מוכן ללכת בעניין הפלסטיני בתמורה לנורמליזציה עם סעודיה. בכירים אמריקנים אומרים כי נורמליזציה עם סעודיה היא אולי המסלול היחיד של נתניהו לחלץ את עצמו מהמשבר שבו הוא נמצא.
אבל בכירים בישראל מודים שנורמליזציה עם סעודיה לא יכולה להתקיים בלי הפסקת אש בעזה. כדי שתהיה הפסקת אש, הם אומרים, צריך עסקת חטופים ואת ההסכמה של סינוואר. במובן מסוים מדובר בסתירה לוגית: הרי סינוואר הורה על טבח 7 באוקטובר כדי לסכל את הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, אז למה שעכשיו יסכים לעסקה שדי בוודאות תביא את הנורמליזציה למימוש היסטורי.
במערכת הביטחון מבינים שיש חשיבות כעת לעסקת חטופים בשביל להניע את סוגיית הנורמליזציה ולכן מערכת הביטחון תומכת בעסקה הנוכחית. למעשה, כל קבינט ניהול המלחמה תומך בעסקה ואילו נתניהו מסתייג מחשש שהדבר ייתפס כסיום המלחמה – מה שהוא "סדין אדום" בעיני הימין האידיאולוגי וה"בייס".
פורסם לראשונה: 22:49, 29.04.24