שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון טוען הבוקר (ראשון) שאיראן סיימה כשידה על העליונה את השלב הנוכחי במלחמה מול ישראל וארה"ב. בריאיון לאולפן ynet הוא הוסיף: "מי שלהוט להסכם זה טראמפ. האיראנים לצערי יצאו מחוזקים. הם שרדו מול שני צבאות אדירים שהיכו בהם, אבל שום דבר לא יצא מזה. המשטר הזה, שיותר קיצוני מהמשטר הקודם, עלול להגיד 'במצב הזה אולי אני ארוץ לפצצה גרעינית כמו צפון קוריאה'". צפו בריאיון המלא:
משה (בוגי) יעלון באולפן ynet
(צילום: ליאור שרון)
יעלון מתייחס לרסיסי המידע המתפרסמים בנוגע למו"מ על מזכר ההבנות האמור להיחתם בין ארה"ב לאיראן, ובהם הערכות עמומות לגבי עתיד הגרעין האיראני, ככל הנראה ללא התייחסות ממשית לסוגיות הטילים הבליסטיים והמשך פעילות הפרוקסיז של טהרן במזרח התיכון.
את תוצאות שתי המלחמות של השנה האחרונה – עם כלביא ושאגת הארי הוא מגדיר "כישלון רע מאוד". לדבריו, "הייתה הפעלת כוח בשני המבצעים, אפילו מוצלחת, אבל אין רגל מסיימת מדינית, כי האסטרטגיה הישראלית נשענת על הישרדות פוליטית".
אבל יש רגל מדינית. זה בדיוק מה שאמור לקרות היום, ואמורים לתת לזה מבחן של חודשיים. איזו עוד אופציה מדינית יש על השולחן? "קודם כל, למה עזבנו ב-2018 את מה שנחשב להסכם לא מושלם, ה-JCPOA? (הסכם הגרעין של המעצמות בהובלת ברק אובמה מול איראן ב-2015, א"ל). כפי שאנחנו יודעים, נתניהו המליץ על זה לטראמפ, ואז קיבלנו את ה-440 קילו המועשרים ל-60%. אבל מה יצא מזה? איפה הרגל המדינית?
"אם השקענו כל כך הרבה אנרגיה צבאית, ובסוף מה שאנחנו מקבלים זה את פתיחת מצר הורמוז, שהיה פתוח גם לפני שאגת הארי, מה יצא לנו מזה? היה קשר בין איראן ללבנון כמו שיש עכשיו? הממשלה הייתה צריכה לסיים את עניין לבנון באוקטובר 24, בשיא ההצלחה שלנו, כשביידן ומקרון הציעו לנהל משא ומתן עם ממשלה לבנון שזעקה שהיא רוצה הסדרה איתנו. ואנחנו ברחנו מזה. למה? כי בממשלה הזאת יושבים סמוטריץ' ובן גביר, שרוצים עכשיו לכבוש את לבנון עד הליטני וליישב ביהודים".
3 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ
ראש הממשלה בנימין נתניהו נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ
"להראות הסכם יותר טוב מאובמה". נתניהו וטראמפ
(צילום: דוברות רה"מ, shutterstock )
אז איראן ניצחה? "אני לא אומר ניצחה".
ידה על העליונה? "זה לא נגמר. כרגע, בסבב הזה, ידה על העליונה".
אתה לא סומך על טראמפ שיבטיח את השיקולים שלנו? "אני שומע את מה הוא אומר. הוא רוצה בעיקר להראות שההסכם שלו יותר טוב משל אובמה".
לאחרונה השתתף יעלון בסיור ביהודה ושומרון כדי להתרשם מהיקף האלימות של מתנחלים כלפי פלסטינים ומההשפעה של כהונת הממשלה על המצב בגדה. "מה שקורה שם יהיה לדיראון עולם", הוא אומר. "ממשלת ישראל מעודדת פוגרומיסטים יהודים לנשל ערבים מאדמותיהם על ידי התעללות, כולל ירי בהם. יש לנו 20 ומשהו מקרים של פלסטינים שנרצחו ואף אחד לא נעצר. חלקם לובשים מדי הגמ"ר וחלקם אזרחים. ואין משטרה, כי בן גביר הורה למחוז ש"י לא לפעול. החטיבה היהודית בשב"כ משותקת.
"אני מסתובב בשטח ורואה ערבי בן 60. בכפר שלו בדרום הר חברון אין מחבל אחד. הוא מגיע עם פרוטזה ברגל ומספר שמההתנחלות השכנה פלשו אליו, לשטח שמוכר גם על ידי בג"ץ כשייך לו. הוא יצא לקראתם וגמר את זה עם ירי ברגל. כתוצאה מעיכוב האמבולנס הוא איבד את כל הרגל. והרבש"ץ הזה עוד לא נחקר ולא נעצר. אני מאמין לאיש הזה כי מלווים אותו גם ישראלים שרואים את הדברים, שמצלמים את הדברים, ואני שומע עשרות עדויות.
"כשהייתי מפקד אוגדת יהודה ושומרון ואלוף פיקוד, פעלתי ככל יכולתי שישעיהו ליבוביץ לא יצדק. הוא טען שהכיבוש יהפוך אותנו ליודונאצים. אני חשבתי שנכון להחזיק את השטח עד שיהיה הסכם. בוודאי שלא להגיע למצבים כאלה. היום אני לא יכול להגיד שהוא לא צדק. אני מקווה שהממשלה הבאה תהפוך את זה.
"את יודעת מה הקפיץ אותי ליהודה ושומרון? קצין שלי מסיירת מטכ"ל הלך לעזור לפלסטינים בביתא במסיק זיתים. ואני מקבל דיווח שהוא חטף אבן בראש. אני מתקשר אליו לבית החולים והבת שלו אומרת שהוא לא במצב שיכול לדבר. הוא הגיש תלונה למשטרה, ועדיין לא גבו ממנו עדות".
3 צפייה בגלריה
סיור של רון בן ישי ביו"ש בעקבות הטרור היהודי
סיור של רון בן ישי ביו"ש בעקבות הטרור היהודי
"אני מתבייש בבני עמי". תושבי מאחזים בגדה
(צילום: רון בן ישי )
יכול להיות שאלה כמה מקרים ספורדיים? |"אני אקח אותך לשטח. מתעללים בהם. תשמעי, אני מתבייש שבני עמי עושים דברים כאלה. וזה בהנחיית ממשלה. וההגמ"ר שם משתולל".
פורסם קטע שלך בערוץ 14 שקשרת בין הציונות הדתית לבין תורת גזע יודונאצית. "אמרתי שיש תורה שהיא עליונות יהודית. זו התפיסה של הרב דב ליאור, הרב גינזבורג. מה זה עליונות יהודית? 80 שנה אחרי השואה, מיין קאמפף במהופך. הגזע העליון זה אנחנו. הם מסתובבים ומדברים על זה".
על הדרך לפתרון עם הפלסטינים אמר יעלון: "אני לא משלה את עצמי, אני לא חושב שאפשר לתת להם מיד מדינה. אבל ההפרדה ביהודה ושומרון היא חיונית. קחי את הנאום של רבין, האחרון, הפרוגרמטי, מ-5 באוקטובר 95. הוא עשה את הכול בזהירות ודיבר על ישות פוליטית עצמאית. הוא לא קרא לה אפילו מדינה. אבל זה לא משנה".
אתה בעד נסיגה? "אני לא בעד עקירת אף יישוב. הייתי נגד עקירת ההתיישבות בגוש קטיף. חשבתי שזה תקדים רע מאוד. אבל ביהודה ושומרון, רבין רצה לשמר את ההתיישבות ולהחיל עליה גם ריבונות. המאחזים כרגע נועדו לטרפד את האפשרות הזאת. הרי מה זה 'החמאס הוא נכס, הרשות היא נטל'?".
אתה בעד פינוי מאחזים? "אני בעד הסדרה עם הפלסטינים. אחרת נהיה מדינת אפרטהייד או מדינה דו-לאומית".
3 צפייה בגלריה
גדי איזנקוט ונפתלי בנט
גדי איזנקוט ונפתלי בנט
"גדי צריך להיות שר בכיר". בנט עם איזנקוט
אנחנו עלולים להיות מדינת אפרטהייד? "בוודאי, מה קורה עכשיו? איך היחס לפלסטינים? איך היחס לערביי ישראל? הם צריכים להשתלב במדינה שלנו. תקשיבי אפילו לפוליטיקאים מהאופוזיציה, שלא מעזים להגיד שמנסור עבאס צריך להיות שר בממשלת ישראל. הערכים המשותפים שלי עם מנסור עבאס רבים יותר מאלה עם סמוטריץ' ובן גביר".
במי תתמוך לראשות הממשלה בבחירות הקרובות? "אני חושב שהיינו צריכים להיות מזמן עם רשימה משותפת של בנט, איזנקוט ולפיד, בראשות בנט. כי הוא מנוסה. את מה שגדי לצערי עוד לא למד בנט כבר שכח מבחינת פוליטיקה. איזנקוט איש מצוין, צריך להיות שר בכיר בממשלה. כרגע לדעתי בנט צריך להוביל".
כי אתה אומר, יכול להיות שאיזנקוט ייפול במלכודת של נתניהו. "במלכודת שגנץ נפל אצל נתניהו. זה חוסר ניסיון. יש פה תחכום של נוכל, תסלחי לי. מה שעשו לגנץ, איך פירקו את כחול-לבן, זו פעולה של נוכל. לכן אני חושב שהקואליציה הזאת צריכה להיות מבנט ועד מנסור עבאס, כל מי שבאופוזיציה. כי זו שעה הרת גורל".