ראש הממשלה בנימין נתניהו מתכוון להקדים את ישיבת הממשלה שבה יצביעו על פיטורי ראש השב"כ רונן בר להיום (שלישי), אלא שאמש התברר גם כי ישנה משוכה נוספת שעליו לעבור בדרך לשם - מלבד התנגדות היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה.
ההחלטה מ-2016
ראש השב"כ בר מונה באישורה של הוועדה למינויי בכירים באוקטובר 2021. לפי החלטת הממשלה מפברואר 2016, שעודכנה בהמשך גם בספטמבר 2017, הפסקת כהונה של נושא משרה כזה לפני פרק הזמן שהוקצב לה "תיעשה על פי המלצה של הוועדה המייעצת לעניין מינויי תפקידים בכירים" - כלומר, על פי הוועדה שאישרה בפועל את המינוי.
וכך נכתב בהחלטה עצמה: "לא תופסק כהונתו של נושא משרה במהלך תקופת הכהונה שנקצבה למשרה, או בתקופת הפז"ם, אלא על פי המלצת הוועדה המייעצת למינויים בכירים". בנוסף, נכתב כי הוועדה רשאית להמליץ על סיום ההעסקה בתוך תקופת הכהונה שנקצבה למשרה או בתקופת הפז"ם, אם השתכנעה שישנה "אי התאמה מובהקת לתפקיד"; או "קיומו של משבר אמון חריף ומתמשך, או חילוקי דעות מהותיים וממושכים בין נושא המשרה הבכיר לבין הממונים עליו".
החלטת הממשלה ציינה גם כי ייתכנו עילות אחרות לסיום כהונת העובד, כגון הליכי משמעת, מצב בריאותו וכדומה. לפי ההחלטה ההיא, נציבות שירות המדינה תרכז את עבודת הוועדה, אחרי שתקבל בקשה מסודרת מהשר או המנכ"ל שעם משרדו נמנית המשרה - "תוך פירוט התשתית העובדתית הרלוונטית ונימוקי הבקשה, בצירוף מסמכים שתומכים בה".
לאחר מכן הוועדה אמורה לגבש את עמדתה, ועליה גם לתת לנושא המשרה הזדמנות להשמיע בפניה את דבריו - בכתב יד או בעל פה. את המלצתה, בסופו של דבר, היא תגיש הן לשר והן לנושא המשרה.
הסייגים
אלא שבאותה החלטה נקבע גם כי "צוות מקצועי בראשות נציב שירות המדינה או נציגו, ובהשתתפות נציג ראש הממשלה, נציג שר האוצר, נציג שר המשפטים, נציג היועץ המשפטי לממשלה, מנכ"ל משרד ממשלתי או נציגו - שיוצע על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה וימונה על ידי ראש הממשלה - יגבש בתוך 120 ימים, בהתייעצות עם השרים והמנכ"לים הנוגעים בדבר, הצעה של רשימת משרות בכירות המתאימות לכל אחת מהקטגוריות". אותו צוות גם היה אמור להציע את משך תקופת הכהונה או הפז"ם המתאימים לכל משרה ומשרה. "הצעת הצוות תובא לאישור הממשלה", נכתב. לא ברור אם אותו צוות התכנס, ומה ההחלטות שקיבל.
כלומר, ראש השב"כ עונה על ההגדרה של מי שמונה בהמלצת הוועדה למינויי בכירים, שנקבעה בחוק, אלא שאין בנמצא מידע על הצוות המקצועי שהיה אמור לקום ולגבש את רשימת המשרות - ולהכיל בהן גם את ראש השב"כ. היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, בוחנת את הדברים הללו - וגם כך עושים נציגי הממשלה.

שר התקשורת שלמה קרעי, מצידו, קרא לממשלה פשוט לבטל את אותה החלטה - אלא שבמקרה כזה, הסיכוי שלה לצלוח את פיטורי בר בבג"ץ יורד דרמטית, שכן מדובר ב"שינוי כללי המשחק תוך כדי המשחק".
ומה אם הוועדה תקום?
בכל מקרה, אם הוועדה אכן תקום, היא ממילא צפויה לאשר את הפיטורים - שכן הממשלה בוחרת את חבריה. אלא שההליך עצמו צפוי לעכב משמעותית את הדחת ראש השב"כ - וגם הליך הקמתה צפוי להיות מלווה בקשיים משפטים וביורוקרטיים. בוועדה חברים בין השאר נציב שירות המדינה - כיום הוא ממלא המקום רואי כחלון, שהיועמ"שית צפויה לקבוע כי הוא פסול; בנוסף חברה בה פרופ' טליה איינהורן - אמא של שרוליק איינהורן, יועצו של נתניהו והבעלים של חברת "פרספשן" שבמרכז חקירת "קטאר-גייט". מדובר בניגוד עניינים מובהק, ולכן גם היא צפויה להיפסל. לצידם חברים בוועדה גם משה טרי והשופט בדימוס אשר גרוניס - כל זאת, במקביל לכך שוועדה אחרת בראשות גרוניס צריכה לדון גם בפיטורי היועמ"שית.
חקירת "קטאר-גייט", נזכיר, נוגעת לקשר בין אנשי לשכת נתניהו לקטאר, המממנת העיקרית של חמאס. צו איסור פרסום גורף הוצא על פרטי החקירה. הפרשה עוסקת בשלושה חשודים מסביבתו של ראש הממשלה: אלי פלדשטיין, דוברו שכבר נחקר ונאשם בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים; היועץ והדובר יונתן אוריך, שחשוד גם הוא בפרשת המסמכים המסווגים; ואיינהורן.
נזכיר כי בחוות דעת שהעביר בסוף השבוע המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, ד"ר גיל לימון, הוא הבהיר כי ראש הממשלה נתניהו אינו יכול לסיים את כהונת ראש השב"כ "בדרך שרירותית" לפני המועד המקורי. לדבריו, על הממשלה להביא את הדברים לבחינה מוקדמת של הייעוץ המשפטי לממשלה, בטרם קיום ההצבעה על הפיטורים.
הודעת נתניהו אחרי הפגישה עם בר, אתמול
(צילום: דוברות ראש הממשלה)
לימון הבהיר כי אמנם הסמכות לפטר את ראש השב"כ נתונה על פי החוק למליאת הממשלה, אך הנעת ההליך היא החלטה מינהלית "הכפופה לכללי 'הליך סדור' כמו כל העומדים בראש מערכות אכיפת החוק". לימון ציין שכדי להניע פיטורי ראש שב"כ יש להציג "סיבות ענייניות" לפיטורים, אשר נשענות על "תשתית עובדתית מוצקה, חפה משיקולים זרים ואשר עומדת בהוראות הדין לרבות כללי המשפט המינהלי".
בהרב-מיארה עצמה, נזכיר, אמרה כי נתניהו נמצא בניגוד עניינים חריף לנוכח פרשת "קטאר-גייט" שבמסגרתה נחקרים יועציו הבכירים בשב"כ. היועמ"שית צפויה להגיד היום בדיון כי הדחת ראש השב"כ לא יכולה להיעשות בהחלטת ממשלה מיידית, ללא היוועצות, וההסבר היחיד לא יכול להיות "אי-אמון" השורר בין ראש הממשלה לבר. לטענתה, יש לפרט מהן העובדות שהובילו ליצירת אי-אמון זה.
בכל מקרה, גם אם לפיטורי בר יהיה הרוב הצפוי בממשלה, נתניהו יצטרך להתמודד בנוסף עם עתירות לבג"ץ שבוודאי יוגשו - ועם מחאה ציבורית שהיקפה יתברר ככל הנראה ביום הדיון עצמו.
התרגיל למחאה
את אותה הפגנה מדוברת ניסה נתניהו ככל הנראה לסנדל על-ידי תרגיל ישן: לאורך היממה האחרונה נערכו ארגוני מחאה - וגם מרצים באוניברסיטת תל אביב, ואפילו מנהל הגימנסיה הרצליה וגורמים נוספים - להפגין נגד הפיטורים של בר ביום רביעי. אלא שאתמול בערב, סמוך לשעה 20:00, עדכנו בסביבת ראש הממשלה כי הישיבה הוקדמה להיום בערב - מבלי שצוינה שעה. השרים לא קיבלו זימון, אך אמרו כי הבינו שהישיבה תתקיים בשעה 20:00. אלא שלפי שעה, עדיין לא ברור מתי בדיוק תתקיים הישיבה, ככל הנראה כדי להקשות על התארגנות ההפגנות.
מסיבת עיתונאים של ראשי המחאה, הערב
(צילום: אלכס גמבורג )
לאור זאת, נאלץ אחד ממובילי המחאה משה רדמן להודיע על הקדמת הצעדה לקריית הממשלה בירושלים, שתתקיים לדבריו היום בשעה 18:30. "מאיצים את פיטורי ראש השב"כ, ואנחנו מאיצים את הלו"ז שלנו", אמר. "אנחנו נעמוד מחוץ לישיבת הממשלה ונתמוך ביועצת המשפטית ובראש השב"כ, ובמקביל ב-19:30 בתל אביב תתקיים הפגנה של בכירי מערכת הביטחון לשעבר".
לדבריו, "מיום רביעי ואילך, 'יום הפקודה' מתקיים כסדרו. שומרי הסף צריכים אותנו, הדברים קורים בירושלים ואנחנו נהיה בה כמה זמן שצריך כדי לתמוך בהם ולתמוך בדמוקרטיה הישראלית". רוב ארגוני המחאה תכננו לקיים את ההפגנה ביום רביעי כאמור, ואף הזמינו כבר אוטובוסים ואוכל, ולכן מחאה תתקיים גם היום וגם ברביעי.
פורסם לראשונה: 22:12, 17.03.25