7 צפייה בגלריה
ההרס לאחר התקיפה
ההרס לאחר התקיפה
ההרס לאחר התקיפה מדרום לטרטוס
משרד ההגנה הסורי מסר הבוקר (יום שבת) כי "שני אזרחים נפצעו במתקפה ישראלית" שהתרחשה כ-20 ק"מ מדרום לעיר הנמל טרטוס. מלבד האזרחים שנפצעו, טענו הסורים, נגרם גם נזק לרכוש. הם האשימו את ישראל ב"תוקפנות אווירית" מעל הים התיכון, וטענו ששיגרה כמה טילים ממערב לטריפולי.
לטענת הצבא הסורי, התקיפה התרחש בסביבות השעה 06:30 בבוקר. הטילים, לדבריהם, פגעו בכמה "לולי תרנגולים" סמוך לחמידיה שמדרום לטרטוס. בין התושבים שנפצעו הייתה גם אישה. מנגד, מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, ארגון המזוהה עם האופוזיציה למשטר אסד, דיווח כי יעד התקיפה היה אתרים לאחסון אמצעי לחימה של ארגון חיזבאללה, שיועדו להעברה ללבנון.
7 צפייה בגלריה
ההרס לאחר התקיפה
ההרס לאחר התקיפה
האיראנים נוהגים להעביר מטענים מוברחים דרך נמל טרטוס. ההרס שנגרם הבוקר
הכפר חמידיה, שבו בוצעה התקיפה לפי ההודעה הסורית, אכן ממוקם לא הרחק מגבול המדינה עם לבנון. לטענת מרכז המעקב, אנשי משטר אסד לא ידעו שבמקום הזה מאוחסנים אמצעי לחימה. בנוסף לכך, לאחר התקיפה נשמעו פיצוצים עזים נוספים, עדות לכך שבמקום היו אמצעי לחימה.
שעות אחרי התקיפה, נחת בדמשק שר החוץ של איראן, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, והתקבל על-ידי עמיתו הסורי פייסל מקדאד. בהצהרה לכלי התקשורת אמר מקדאד שהביקור "חשוב מאוד, ומתקיים על רקע התפתחויות רבות בזירה המקומית, האזורית והבינלאומית". עבדוללהיאן, שנחת בנמל התעופה של דמשק שרק לאחרונה שב לפעילות אחרי שהושבת בעקבות תקיפה שיוחסה לישראל, גינה את התקיפה שאירעה הבוקר.
טרטוס, שסמוך אליה אירעה התקיפה, היא עיר הנמל השנייה בגודלה בסוריה אחרי לטקיה, והיא בירת מחוז טרטוס. היא נמצאת במרחק של כ-25 ק"מ מהגבול עם לבנון, ובנמל שלה ממוקם גם בסיס של הצי הרוסי. מיקומו של המתקן הימי בטרטוס היווה גורם מניע לתמיכת רוסיה ביציבותו של משטר אסד, והוא הבסיס הימי היחיד של מוסקבה באזור הים התיכון.
ישראל ביצעה מאות תקיפות בשנים האחרונות בסוריה, בניסיון למנוע מאיראן להבריח טילים מדויקים וציוד לייצור טילים מדויקים עבור חיזבאללה בלבנון ועבור המיליציות הפועלות עבורם משטח סוריה. כמו כן, האיראנים מנסים להבריח לצבא הסורי מערכות הגנה אווירית שיגנו על סוריה ועל הבסיסים האיראניים במדינה מפני תקיפות חיל האוויר הישראלי. ההברחות האלו בשלושה ערוצים – ביבשה, דרך המסדרון היבשתי העובר דרך עיראק וסוריה, ומשם ללבנון; באוויר, באמצעות חברת התעופה הפועלת בשירות משמרות המהפכה; ובים, באמצעות ספינות סוחר תמימות כביכול, העוגנות בנמלי טרטוס ולטקיה, הנמלים הגדולים היחידים שבהם ניתן לפרוק מטענים גדולים של דלק ומכולות.

7 צפייה בגלריה
הריסות נמל התעופה בדמשק, סוריה
הריסות נמל התעופה בדמשק, סוריה
נזקי התקיפה בנמל התעופה של דמשק בחודש שעבר
ההברחות האיראניות לא נפסקו בגלל הפעולות הישראליות, אך איראן מנסה להרחיק את המקומות שאליהן היא מבריחה בתוך סוריה צפונה ומזרחה עד כמה שהיא יכולה, כדי להקשות על חיל האוויר הישראלי לפגוע במטענים שהיא מבריחה. את ההברחות דרך הים מבצעת איראן בהסתר בתוך מכולות תמימות כביכול, שנמצאות בתוך צבירים גדולים של מכולות ובהן סחורה אזרחית מכל הסוגים. סביר להניח שכאשר האיראנים משתמשים במכולות, הם עושים זאת כדי להעביר ציוד תעשייתי גדול ממדים או מערכות הגנה אווירית שלא ניתן לפרקן לחלקים קטנים ולהעבירן באמצעות משאיות בנתיב היבשתי או במטוסים בנתיב האווירי.
לרוב, איראן מעבירה את המטענים המוברחים לסוריה, בעיקר דלק ומערכות נשק, דרך נמל טרטוס שקרוב ללבנון ולאזור דמשק, שסביבו מרוכז מערך ההגנה האווירית הגדול המגן על המשטר ועל סמלי השלטון. עם זאת, חלק גדול מהנמל מוחכר לרוסים, מלבד כמה רציפים בו שעדיין משרתים את הכלכלה הסורית. הרציפים האלה משמשים גם לפריקת דלק איראני המגיע לסוריה ובאמצעות סוריה לחיזבאללה. ישראל, נציין, לא נוהגת לתקוף בנמל טרטוס כדי להימנע מפגיעה בשוגג באנשי צבא ואזרחים רוסים, וכן בספינות מלחמה רוסיות העוגנות במקום.
לפני כחודש טענו הסורים שישראל תקפה את נמל התעופה הבינלאומי בדמשק, מה שהוביל להשבתתו. הרוסים, שגינו את התקיפה, זימנו את שגריר ישראל לשיחת הבהרה והביעו "דאגה עמוקה" מהצעד. זו הייתה התקיפה האחרונה שיוחסה לישראל בסוריה עד הבוקר, ונפגעו בה מסלולי המראה, מערכות ניווט ואולמות נוסעים שמשמשים את בכירי איראן וחיזבאללה.