הסנקציות החריפות, ומתקפת-הנגד: לאחר שיו"ר הקואליציה אופיר כץ הודיע על העונשים שהטיל הליכוד על ח"כ טלי גוטליב בעקבות סירובה לפרוש מהמרוץ לוועדה לבחירת שופטים, תקפה אותו גוטליב בחריפות - מבלי שהיא מזכירה את ראש הממשלה בנימין נתניהו. אבל העונש של גוטליב תואם עם נתניהו, וזכה גם לגיבוי מצמרת רשימת הליכוד.
"אופיר כץ, מספר 32 ברשימת הליכוד, חייל נאמן, החליט לספר לתקשורת ולא לי כי יוטלו עליי סנקציות ובכללן הוצאתי מוועדות הכנסת", כתבה גוטליב בטוויטר בתגובתה לסנקציות שהוטלו עליה. "יפה לך אופיר. כבר ביררתי מול הייעוץ המשפטי כי אין מדובר בהפרת משמעת קואליציונית. אתה פעלת באופן בריוני ונקמני. חבריי נאמני הליכוד, אנא הזכירו לו שאתם רואים הכול". ח"כ אתי עטיה הזכירה בטוויטר לגוטליב שכץ הוא בכלל מספר 31 ברשימה. גוטליב עצמה הוצבה במקום ה-25, במשבצת האישה החדשה, אבל קיבלה בפריימריז כמחצית מקולות כץ.
כמה שעות לאחר מכן, גוטליב אף הגדילה ואיימה לעתור לבג"ץ נגד הסנקציות שהוטלו עליה. "חובתי וזכותי לעבודה פרלמנטרית בכנסת. הציבור משלם לי בדיוק על זה. סתימת פי בסנקציות דרקוניות ובלתי-מבוקרות היא נפסדת ובלתי-חוקית", כתבה גוטליב בציוץ בטוויטר. "לאחר בירור בדבר אי-סבירות ואי-חוקיות ההחלטה בענייני, בכוונתי להגיש ליועמ"ש הכנסת התראה לפני פנייה לבג"ץ. הכנסת היא לא המערב הפרוע".
גוטליב נשארה במרוץ לוועדה לבחירת שופטים, אף שראש הממשלה לחץ עליה לפרוש, ואף צעק עליה - כמו גם שרים וחברי כנסת אחרים. "כשראש הממשלה מבקש ממך להסיר מועמדות את מסירה מועמדות. נקודה", אמר גורם פוליטי.
2 צפייה בגלריה
הצבעה לוועדה לבחירת שופטים במליאת הכנסת
הצבעה לוועדה לבחירת שופטים במליאת הכנסת
נתניהו, במהלך ההצבעה בכנסת
(צילום: רויטרס /Ronen Zvulun)


לפי החלטת הליכוד, גוטליב לא תכהן יותר כחברה בוועדות הכנסת השונות; לא תוכל להעלות הצעות חוק; ולא תוכל לדבר בשם סיעת הליכוד במליאת הכנסת. יו"ר הקואליציה כץ, שמסר כי הסנקציות הוטלו עליה "בשל הפרת המשמעת הקואליציונית והסיעתית החמורה וחסרת התקדים", ציין כי הסנקציות יהיו בתוקף עד הודעה חדשה. ח"כ בועז ביסמוט, במה שנראה כביקורת מרומזת, כתב בטוויטר: "חבריי לסיעת הליכוד, אני רק רוצה להזכיר - את הסנקציות הכי קשות מטילים המתפקדים, בפריימריז".
העונשים הוטלו למרות הפופולריות של גוטליב, ופורסמו במהירות ובצמוד לאירוע - בין היתר כדי למנוע התרופפות משמעת בליכוד ומצב שבו חברי כנסת פועלים בחודש וחצי הקרובים עד סוף כנס הקיץ בסוף יולי על פי צו מצפונם ורחשי הלב של המתפקדים, ולא על פי עמדת הסיעה. גורמים בכירים בליכוד אמרו כי נתניהו מתכוון לטפל באופן הדוק במשמעת הקואליציונית, משום שהתרופפות אפשרית בתקופה כל כך רגישה היא בעלת משמעויות רחבות מאוד.
אתמול בבוקר שר התרבות מיקי זוהר אמר בריאיון ל-ynet radio כי התנהלותה של הח"כית הטרייה – שנכנסה לכנסת רק לפני חצי שנה ואתמול כבר נכנסה לעימות חזיתי מול נתניהו – עשויה להוביל לסנקציות עוד יותר חריפות נגדה בהמשך. "אם היא לא תיישר קו, הרחקה מהסיעה זו אופציה", אמר זוהר.
2 צפייה בגלריה
הוועדה המיוחדת לתיקונים לחוק היסוד הממשלה
הוועדה המיוחדת לתיקונים לחוק היסוד הממשלה
אופיר כץ. הכתובת לחיצים של גוטליב
(צילום: יואב דודקביץ')
עם זאת, בריאיון לאולפן ynet אתמול בבוקר גוטליב טענה כי לא ניתן להטיל עליה סנקציות – כיוון שמדובר בבחירות חשאיות, כאלו שלדבריה לא ניתן להפעיל עליהן משמעת קואליציונית. היא גם השיבה באיום משלה: "לא רק שלא אורחק מהסיעה, תאמינו לי – עדיף להם שלא אורחק. חד וחלק, אני אומרת את זה עם שמונה סימני קריאה, גם לא תוטל עליי שום סנקציה. עדיף לכם שלא אורחק".
גוטליב חוללה שלשום את הדרמה הפוליטית בבחירות שני נציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים: נתניהו ניסה תחילה לאפשר מינוי של נציג קואליציה ונציג אופוזיציה בהתאם לנוהג הקיים – אבל גוטליב סירבה לפרוש מהמרוץ ולאפשר בכך את מינוי הנציג המוסכם של הקואליציה, ח"כ יצחק קרויזר מעוצמה יהודית. היא סירבה לפרוש גם אחרי שיחה קשה עם ראש הממשלה, וצעקות שספגה מיו"ר ש"ס אריה דרעי, מהשר דוד אמסלם ומחברים אחרים בסיעת הליכוד.
בעקבות החלטתה להתמודד, ראש הממשלה הורה להצביע נגדה וגם נגד המועמדת של האופוזיציה, ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד. נתניהו רצה בכך להביא לסיכול הבחירות ודחייתן בחודש, אבל התרגיל נכשל ואלהרר נבחרה בסופו של דבר בזכות קולותיהם של לפחות ארבעה ח"כים מהקואליציה שמרדו בהחלטתו - ובסך הכול 58 קולות. גוטליב, מנגד, קיבלה רק 15 קולות בעד.
פורסם לראשונה: 23:12, 15.06.23