פרטים נוספים על הביקור של גנץ בארצות הברית, שנחשף ב-ynet: יו"ר המחנה הממלכתי, השר בני גנץ, יטוס מחר (יום ראשון) לוושינגטון לסדרת פגישות, שאותן לא תיאם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. ובעוד נתניהו זועם על הצעד של גנץ - שיטוס על חשבון מפלגתו ולא על חשבון הממשלה - הודיע יו"ר המחנה הממלכתי שייפגש עם סגנית נשיא ארה"ב, קמלה האריס.
2 צפייה בגלריה
בני גנץ ביום ה-96 למלחמה
בני גנץ ביום ה-96 למלחמה
טס על חשבון המפלגה ולא הממשלה. גנץ והאריס
( צילום: חיים צח/ לע״מ)
גנץ מסר כי מלבד האריס, הוא ייפגש גם עם ג'ייק סאליבן, עם חברי קונגרס מהמפלגה הרפובליקנית והדמוקרטית ועם בכירים בשדולת איפ"ק. מטעמו נמסר כי "השר גנץ עדכן באופן אישי ומיוזמתו את ראש הממשלה במהלך יום שישי כי בכוונתו לטוס, על מנת לתאם עימו את המסרים שיועברו בפגישות. השר גנץ צפוי לשוב לישראל במהלך יום רביעי, לאחר ביקור מדיני נוסף בבריטניה".
הביקור של גנץ יתקיים בתזמון מעניין במיוחד, בזמן שהמגעים לעסקת חטופים מתמשכים כבר תקופה ארוכה, ובצל הדיווחים בארה"ב כי בממשל האמריקני מאבדים את הסבלנות מול התנהלות נתניהו במלחמה - והטענות כי הוא כבול על ידי שותפיו לממשלה איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'.
בביקורו שואף גנץ לפעול למען שימור הלגיטימציה לפעולה הקרקעית ברצועת עזה, וקידום הסדר ביטחוני בלבנון; לחזק את הלחץ האמריקני על המתווכות בנושא מתווה החטופים; לקיים שיח בנושאי הסכמי הנורמליזציה, שיהוו גם חלק מהתוכנית המדינית למיגור שלטון חמאס; ולהבטיח את המשך הסיוע האמריקני לישראל, לצד חיזוק הברית האסטרטגית בין ירושלים לוושינגטון.
סביבת ראש הממשלה זעמה כאמור אתמול על הפרסום ב-ynet, והבהירה כי גנץ טס ללא אישור ראש הממשלה, ובניגוד לתקנון הממשלה, ש"מחייב כל שר לאשר את נסיעתו מראש עם ראש הממשלה, לרבות אישור של תוכנית הנסיעה". לטענת מקורבי נתניהו, "ראש הממשלה הבהיר לשר גנץ שלמדינת ישראל יש רק ראש ממשלה אחד". מוושינגטון גנץ צפוי להמשיך ללונדון.
רק מוקדם יותר השבוע נשיא ארה"ב תקף בחריפות את הממשלה, והזכיר מפורשות את השר בן גביר. בריאיון שהעניק לתוכנית הלייט-נייט של סת' מאיירס, ביידן הזהיר שאם ישראל תמשיך בדרכה הנוכחית עם "ממשלה שמרנית כל כך" - היא עלולה לאבד את הלגיטימציה הבינלאומית.
בכירים אמריקנים אמרו שלשום ל-ynet כי ארה"ב ממשיכה ללחוץ "בכל הכוח" כדי להביא לעסקת חטופים והפוגה בלחימה בין ישראל לחמאס, והזהירו כי "אם ניווכח שנתניהו מחבל בכך מסיבות פוליטיות - זה יביא להתנגשות חזיתית עם הבית הלבן". עם זאת, לפחות באופן פומבי ממשיכים בארה"ב להטיל אשמה על חמאס, וטוענים כי הפסקת האש יכולה הייתה לצאת לפועל כבר היום - מאחר שישראל כבר הסכימה לה, אך ארגון הטרור טרם השיב למתווה.
הבכירים האמריקנים טענו כי על אף ש"ארגון הטרור חמאס משחק משחקים ולא עושה לנו חיים קלים", אותו הדבר עושה גם ישראל. "זה לא יעצור אותנו, אנחנו ממוקדים בעסקה", אמרו. לדבריהם, "על נתניהו לעשות כל מה שצריך כדי שתהיה עסקה. אם נגיע למסקנה שהוא לא פועל בהיגיון ומחבל בעסקה, זה יהיה מאוד קשה עבורנו - ולא יהיה מנוס מלהגיע לנקודה של התנגשות".
2 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת חברי הכנסת מצביעים נגד עופר כסיף
מליאת הכנסת חברי הכנסת מצביעים נגד עופר כסיף
מסלול התנגשות עם הממשל. נתניהו
(צילום: שלו שלום)
הבכירים הזכירו גם את דבריו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בנושא, שתקף את ממשלת נתניהו וכבר הפסיק להימנע מהמושג "הפסקת אש". הם הבהירו כי "מה ששמענו מהנשיא זאת רק ההתחלה. אם נגיע למסקנה שראש הממשלה מושך זמן מסיבות פוליטיות, נשמע מביידן דברים הרבה יותר חמורים". ייתכן שגם ההגעה הזו של גנץ לוושינגטון נועדה להעביר מסר לנתניהו.
לאחר אותו ריאיון של ביידן לסת' מאיירס הגיב על דבריו נתניהו, ובהודעה מטעמו נכתב מפורשות כי הוא "משיב לנשיא ביידן". נתניהו אמר כי "מתחילת המלחמה אני מוביל מערכה מדינית שתכליתה לבלום את הלחצים שנועדו לסיים את המלחמה טרם זמנה, ומנגד גם להשיג תמיכה בישראל".
בתחילת החודש שעבר התראיין בן גביר לעיתון האמריקני וול סטריט ג'ורנל, וביקר בחריפות את ביידן: "במקום לתת לנו גיבוי מלא, הוא עסוק בלתת סיוע הומניטרי ודלק לעזה - שהולך לחמאס. אם טראמפ היה בשלטון, ההתנהגות של ארה"ב הייתה שונה לחלוטין", אמר בן גביר לעיתון האמריקני. יו"ר עוצמה יהודית האשים אז את ממשל ביידן "בפגיעה במאמץ המלחמתי של ישראל", ואמר כי הוא מאמין שטראמפ יאפשר "יד חופשית יותר" לדיכוי חמאס.