בארגוני משרתי המילואים מחו נגד נוסח חוק הפטור מגיוס שהפיץ הצהריים (חמישי) יו"ר ועדת החוץ והביטחון בועז ביסמוט, בתיאום עם הרבנים החרדים. "החוק הזה מבהיר לכל עם ישראל שהממשלה שלנו מתעדפת את המשתמטים על חשבון המשרתים", אמר רס"ן במילואים תומר וינר, מייסד ארגון "מגן הדור". "שולחים אותנו לעוד 60 ימי מילואים בשנה ובני דורנו החרדים מקבלים פטור ממשלתי. לא ניתן לחוק הזה לעבור, עם ישראל כולו יתאחד כדי לבלום אותו - ואנחנו גם נצליח".
המילואימניק שקרא מתוך עזה: "החוק לא יביא לנו לוחמים"
רס"ן במילואים יצחקי גליק, ממייסדי תנועת "אל הדגל", אמר כי "הצעת החוק של ביסמוט לא מחדשת דבר והיא המשך הונאת הציבור. אנחנו, הציבור המשרת, יחד עם משפחות שכולות ופצועי צה"ל, לא ניתן לחוק הזה לעבור. אסור שהוא יעבור. נקודה".
יו"ר פורום המילואימניקים הדתי-לאומי, יאיר וייגלר, שמשרת כעת במילואים בעזה, אמר כי "מי שבעזה יודע שצריך לוחמים, החוק הזה הוא חוק עם מספרים קוסמטיים שלא יביא לוחמים חדשים. ביסמוט כנראה התבלבל, החוק הזה עדיין בלוף, הוא לא מרחיב את גיוס החרדים מעבר לכמות המתגייסת כבר היום, הוא מרחיב את הגדרת חרדי לעוד מאות חרדים לשעבר, הוא עדיין דוחה את כל הסנקציות הכלכליות ועוד ועוד. עצוב שיו"ר ועדת חוץ וביטחון, שיודע איזה אתגרים עומדים לפנינו בצפון ובדרום, עושה את כל המאמץ להקשות על צה"ל".
רס"ל במיל' רון פרץ, מארגון "המילואימניקים" אמר כי "ביסמוט במשך חודשים לא נפגש עם ארגון מילואים אחד, אבל חיכה עד לרגע הזה כדי לקבל אישור מהרבנים. כי עבור חוק השתמטות והסדרת מעמד בני ישיבות באמת אין צורך בפגישות עם משרתים, ויש רק צורך במשתמטים. מפלגת המילומנאיקים לא תתן לחוק הזה לעבור ולפגוע בבטחון המדינה".
יו"ר מפלגת המילואימניקים יועז הנדל הוסיף: "חוק הגיוס ה'חדש' של ביסמוט גמיש מאוד לגבי זמן הגיוס והיעדים, רק שלמדינת ישראל אין זמן. הנוסח הוא הוכחה נוספת לכך שממשלות שמסתמכות על מפלגות לא ציוניות נסחטות לקבל החלטות לא ציוניות". רס"ן במיל' יואב אדומי, ממייסדי התנועה, אמר גם הוא כי "זו יריקה בפרצוף של משרתי המילואים וזלזול מוחלט בביטחון ישראל. זה לא 'חוק גיוס', זה חוק השתמטות ממלכתי".
לדבריו, "לשון החוק מאפשרת ומכשירה בפועל השתמטות המונית דווקא בשעה שצה"ל זקוק לכל לוחם ולוחמת כדי להרחיב את השורות. תיאטרון האבסורד זה כאן. בצבא אומרים שלכל שבת יש מוצאי שבת, ומוצאי השבת של נבחרי הציבור הפחדנים שלנו הולך ומתקרב: הבחירות. אני קורא לכל אזרחי ישראל הציונים, שטובת המדינה וביטחונה לנגד עיניהם, לחרוט בזיכרונם את העוולה הזו, ולהחזיר לנבחרי הציבור בקלפי מנה אחת אפיים. הגיע הזמן להבהיר: העם הגיע לקו האדום".
ארגון המילואימניקים "כתף אל כתף" הוסיף על ההצעה כי "הקשר בינה לבין גיוס הוא רק בשם. חוק השתמטות על מלא שנכתב על ידי עסקנים חרדים ומוגש על ידי ביסמוט. השורה התחתונה של ההצעה הזו, שיורקת בפני המשרתים, היא שאף תלמיד ישיבה שלא התגייס לא יסבול מאף סנקציה או שלילת הטבות לעולם ועד".
בארגון "אמא ערה" אמרו כי "המודל הביזיוני הזה ימוטט את צה"ל", ומסרו: "המודל שמוצע כאן הוא מסוכן, מבטיח את המשך קריסת צה"ל כצבא העם ויוצר תמריץ מובנה להרחבת ההשתמטות. אנו דורשות למען בנינו והדורות הבאים, אל תחוקקו חוק שמפקיר את החיילים שמגנים עליכם. אל תכשירו השתמטות. המודל הביזיוני הזה אולי ייצב את הקואליציה, אבל ימוטט את צה"ל ואת החברה הישראלית".
שירות אזרחי ייכלל ביעדי הגיוס, הסנקציות - בתיאום הרבנים | הנוסח המלא
בטיוטה שפרסם היום ביסמוט נכתב כי שירות אזרחי ביחידות סמך של משרד רה"מ נחשב כשירות, וחרדי מוגדר בה כמי שלמד במוסדות החרדים לפחות שנתיים בין גילאי 14 ו-18. כלומר, החוק קובע את יעדי הגיוס לא מקרב תלמידי ישיבות - אלא מרחיב גם לכדי "בוגרי חינוך חרדי".
נוסח ההצעה המלא
היעדים לפי הנוסח גדלו מבטיוטה שדלפה - 8,160 צעירים יגויסו לשירות צבאי ואזרחי, בשנה הראשונה - שמוגדרת למעשה כשנה וחצי, עד יוני 2027. לאחר מכן ירידה - 6,840 בשנה השנייה, 7,920 בשלישית, וברביעית לא פחות מ-8,500. בשנה החמישית ואילך, לפי הנוסח, יגויסו 50% מכל מחזור גיוס שנתי של בוגרי החינוך החרדי. אולם, זאת כאשר מחשיבים גם את אלו שיגויסו לשירות אזרחי ולא צבאי בלבד, עד למגבלה של 10% מהיעד השנתי.
גם בנוסח של יו"ר הוועדה הקודם יולי אדלשטיין, נזכיר, שירות צבאי נחשב במסגרת המכסות רק למי שמתגייס לקרבי או לתומכי לחימה - בעוד שכל שירות אזרחי אחר לא נחשב במכסת הגיוס. בשבוע הבא יתקיימו בנושא שני דיונים בוועדת החוץ והביטחון, בימים שני ושלישי.
הסנקציות המובאות בנוסח שפורסם כוללות הפחתת תקציב לישיבות לפי תלמיד שקיבל צו ולא התגייס, אם לא עמדו ביעדים, לפי התחשיב הבא - בשנה הראשונה אם לא עמדו ב-75% מהיעד, בשנה השנייה 80%, ובשנה שלישית ואילך 90%. שלילת התקציב, אם כך, אינה מלאה, אלא רק בגין התלמידים שחייבים בגיוס. הסנקציות בחוק והיעדים המוגדלים הם בתיאום עם בתי הרבנים ואישורם. המטרה היא שהחוק לא יפול בבג"ץ.
בתחום הסנקציות האישיות, מי שישתמט ולא קיבל דחייה או פטור בתחולה מיידית - לא יהיה זכאי לרישיון נהיגה עד גיל 23, למלגת סטודנט, לצאת לחו"ל עד גיל 23 בכפוף לוועדת חריגים, לנקודות זיכוי במס הכנסה ולמשרה בשירות המדינה בייצוג הולם לחרדים. לפי ההצעה, תוקף הסנקציות הן עד להגעה לגיל הפטור - 26.
סנקציות נוספות במידה והיעד לשנת הגיוס הראשונה לא יושג - כל חייב בגיוס יחויב בדמי ביטוח לאומי כאילו יש לו הכנסה מזערית גם אם אין לו הכנסה כזו, הוא לא יהיה רשאי להשתתף בתוכנית של המדינה או הרשויות לקבלת דיור מוזל, לא יקבל סבסוד מעונות ולא יקבל הטבות בתחבורה ציבורית.
בנוסף, אם לא יושגו היעדים בשנה השנייה, תתווסף סנקציה אישית של אי קבלת סיוע כספי מהמדינה ברכישת דירה. בשנה השלישית, תתווסף גם סנקציה של אי זכאות לפטור על מס רכישה בדירה.
ועדת חריגים שיקים הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר תוכל להחריג מקרים בסנקציות של שלילת הוצאת הרישיון ואיסור היציאה לחו"ל. הוועדה תורכב משני קצינים בדימוס ונציג ועד הישיבות.
תנועת "אימהות בחזית" תקפה גם היא את הממשלה: "רק מי שניתק קשר מביטחון המדינה ומהציבור המתגייס ששילם מחירים כ"כ כבדים בשנתיים האחרונות, מסוגל לרוץ ולחוקק חוק השתמטות לשרידותו הפוליטית. כל זאת בזמן שמונחים על השולחן תרחישי קיצון מידיים, כשמילואימניקים נדרשים לשרת 70 יום בשנה וצה״ל דורש להאריך את שרות הסדיר. אם החרפה הזו תעבור, נדרוש תנאים זהים בחקיקה לילדים שלנו. הם לא ישארו לבד תחת האלונקה. שיוויון זה שיוויון. דם ילדינו אינו שווה פחות. נגמר!".
מיכל ברקאי ברודי, מייסדת תנועת "המתמרנות", מסרה: "אור ירוק. דגל אדום. כנסת ישראל תידרש סוף סוף לעמוד מול ציבור המשרתים שהקריב אינסוף למען קיום מדינת ישראל ולענות: האם זו ממשלה שנועדה לחזק את ביטחון המדינה, או לרסק אותו לרסיסים בעבור אתנן פוליטי". ארגון "מדור במיל'" מסר כי "אתם לא ראויים לנו. תדע כל אם עבריה שהפקידו את גורל ילדיה בידי ממשלה של משתמטים ותומכי משתמטים. אין כבר מסכות כי הבושה מתה ממזמן - אתם לא ראויים לנו אחרי כל מה שהקרבנו!".
רס״מ במילואים גלעד רנד, מפורום המילואימניקים הדתי-לאומי: "אחרי 300 ימי מילואים בלחימה, חשבתי שתהיה מנהיגות שתדאג גם לי ולחבריי. בפועל, מעלים חוק שמעגן את המצב הקיים - אנחנו נמשיך לשרת חודשיים בשנה לפחות, והחברה החרדית תמשיך את חייה כאילו כלום לא קרה. אולי בפעם הראשונה אני וציבור דתי שלם מרגיש כמה הוא לבד - הליכוד עם החרדים, הפוליטיקאים הדתיים מגמגמים, וקול רבני ציוני ערכי נשמע בקול ענות חלושה. כשהמציאות כל כך מאכזבת, נותר לנו שוב לקחת אחריות על משפחותינו, ילדינו, וביטחון ישראל, ולצאת למאבק על החיים שלנו ועתיד המדינה".
ד"ר שירה אמסילי חברת הצוות המנהל של ארגון "שותפות לשירות": "צה"ל זקוק ל-12 אלף חיילים חדשים בשנה, רובם לוחמים. ומה מציע המתווה? תוספת רק של 1,000 מתגייסים בשנה מתוך מאה אלף חרדים חייבי גיוס, בלי התחייבות שיהיו לוחמים. אנו קוראות לקואליציה: עצרו! תצביעו נגד המתווה. אישורו מהווה ביזוי לערכי התורה וסיכון לביטחון המדינה".











