מפקד מפקדת אלון, תא״ל שלומי בן מוחה , מדבר על המטרות והיעדים החדשים של היחידה
(צילום: דובר צה"ל )

"המעבדות הגיעו לקצה גבול היכולת שלהן". כך אמרו היום (ב') גורמים במפקדת אלון של פיקוד העורף בתדרוך לעיתונאים. "כשבנינו את תרחיש הייחוס הוא היה עד 200 אלף. מראש דובר על כך שיש שלב שלא נבדוק את כולם ונפספס חולים".
דברי הגורמים בפיקוד העורף מעלים תהיות בנוגע לטענתו של ראש הממשלה נפתלי בנט אחרי גילוי המקרים הראשונים של וריאנט האומיקרון, ולפיהם "הרווחנו זמן יקר". כעת מתברר כי במשך שבועות ארוכים ויקרים לא הוגדלה למעשה קיבולת העבודה במעבדות - עד שגובש לבסוף מתווה הבדיקות של משרד הבריאות בסוף השבוע האחרון, שמטרתו להוריד באופן חד את מספר הנבדקים בבדיקות ה-PCR.
3 צפייה בגלריה
בדיקות קורונה בירושלים
בדיקות קורונה בירושלים
בדיקות קורונה בירושלים
(צילום: רויטרס)
לאחר 4 שעות בתור לבדיקת קורונה: המטושים נגמרו והבדיקות הופסקו
(צילום: גיל יוחנן )

לפי הגורמים במפקדת אלון, ניתן היה להגדיל במעט את הקיבולת באמצעות העברת חלק מהבדיקות לבתי החולים - דבר שלא נעשה מסיבות תקציביות. עוד עולה מדבריהם כי מדיניות הבדיקות הנוכחית, שלפיה הזכאות ל-PCR תישלל מרבים, נחזתה עוד בתחילת גל האומיקרון - דבר שכאמור לא הביא להגדלת סף הספיקה של המעבדות.
יחד עם זאת, במפקדה שהוקמה לצורך קטיעת שרשרות ההדבקה מבהירים: כעת המשימה היא להתמקד באוכלוסייה בסיכון ולהוביל בסביבתה את מאמצי החקירות, הבדיקות, החיסונים וההסברה. במהלך השנה החולפת ביצעה המפקדה 706,271 חקירות ויותר מ-13 מיליון בדיקות PCR.
יו"ר מועצת תלמידים על הבלבול במתווה החינוך: פוגעים בנו
(צילום: נויל האריס)

3 צפייה בגלריה
בני גנץ בביקרו במשל"ט המשותף לפיקוד העורף, משרד הבריאות ומשרד החינוך המרכז את מבצע החיסונים בבתי הספר
בני גנץ בביקרו במשל"ט המשותף לפיקוד העורף, משרד הבריאות ומשרד החינוך המרכז את מבצע החיסונים בבתי הספר
שר הביטחון גנץ בביקור במפקדת אלון
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון )
לצד היעדר הטיפול במעבדות, קודמה שורת מהלכים שכן הצליחה להביא לדחיית הופעת גל האומיקרון בישראל באמצעות עבודת המפקדה. בין היתר תוגברה מצבת כוח האדם בבדיקות מ-50 ל-150 צוותים, גויסו 132 חובשים לטובת סיוע לקופות החולים במאמצי החיסונים, הורחב והושק בוט (מענה אוטומטי) החקירות למאומתים עד גיל 69 שכיום לא נעשות להם חקירות אפידמיולוגיות על ידי חוקרים למעט במקרים של התפרצות חריגה, ותוגבר כוח האדם בחיסונים בבתי האבות.
במפקדה נערכים לתגבור כוח האדם בבתי החולים בימים אלו, לקראת עומס ומחסור משמעותי של צוותים רפואיים בשל כניסה לבידוק או הדבקה בקורונה.
3 צפייה בגלריה
חיסון קורונה רביעי בתל מונד
חיסון קורונה רביעי בתל מונד
חיסון קורונה רביעי בתל מונד
(צילום: gettyimages)
בנט: "איפה שאפשר - זה הזמן לעבור לעבודה מהבית"
(צילום: לע"מ )

מפקדת אלון הוקמה באוגוסט 2020 ומאז מנהלת בשיתוף משרד הבריאות את החקירות האפידמיולוגיות, מוקדי הבדיקות, חלק ממוקדי החיסונים ואת פעילות החיסונים בבתי האבות, כמו גם ההסברה לאזרח וניהול מלוניות הקורונה. מי שעומד בראשה הוא תת-אלוף שלומי בן מוחה.
ברקע ביטול התו הירוק בקניונים שאושר בממשלה, מנתוני פיקוד העורף עולה כי מעל 50% מהמאומתים אתמול היו בעלי תו ירוק. לפי הנתונים שהוצגו - רק 2% מכלל החולים הפעילים עד כה מאושפזים במצב קשה.
עוד עולה מהנתונים כי חלקן היחסי של חקירות הבוט שהסתיימו גדל באופן מתמיד, ולמעשה הציבור משתף פעולה עם הרעיון של בוט כאמצעי לחקירה אפידמיולוגית. מהנתונים עולה גם כי בימים האחרונים נרשם גידול במספר המוסדות הגריאטריים ובתי האבות שבהם נמצא לפחות מאומת אחד – נתון זה לבינתיים התמתן. השיא נרשם ביום שישי האחרון, אז נמצאו לא פחות מ-253 מוסדות כאלו, בעקבות מבצע הדיגום שעורכת המפקדה. יש לצין כי 62% מכלל המאומתים ב-21 הימים האחרונים בבתי האבות הם עובדים, ולא דיירים.