יום לאחר השבעת הממשלה ה-36, השרים לא מבזבזים זמן ופוקדים את טקסי החילופים במשרדיהם החדשים. ראש הממשלה נפתלי בנט הגיע ללשכתו החדשה בירושלים - ויצא משם כעבור חצי שעה. שקד, שהתבלבלה לרגע וקראה לעצמה שרת המשפטים, הצהירה על כוונותיה בתפקיד החדש, עובדי משרד החוץ קיבלו את לפיד בתשואות - וליצמן איחל למחליפו במשרד השיכון זאב אלקין לא להישאר בתפקיד לאורך זמן. ynet העביר בשידור חי את הטקסים מירושלים.
מבין 27 שרי הממשלה החדשים, שניים מהם החליטו שלא לקיים את טקס החילופים. הראשון הוא עמר בר-לב, השר לביטחון הפנים הנכנס, שהסביר את החלטתו בכך שאינו מעוניין שהמשטרה תעסוק במסדרי כבוד. "המשטרה צריכה לפעול ביעילות ובשקט. לכן הנחייתי הראשונה היא לבטל את טקס חילופי השרים שנקבע. המפכ"ל וצמרת המשטרה יהיו בשטח ולא בטקסי כבוד. קדימה לעבודה".
גם עיסאווי פריג' ממרצ, השר המוסלמי השני בתולדות המדינה, ביטל את פגישת החפיפה שלו עם אופיר אקוניס במשרד לשיתוף פעולה אזורי, אחרי שהאחרון אמר כי המשרד שבראשו עמד הוא "מיותר" - וכי אינו מעוניין בטקס חילופים.
לפיד: "זו לא חולשה להודות שליבנו מצטער על מוות של חפים מפשע"
מאות עובדי משרד החוץ נעמדו עם כניסתו של יאיר לפיד לתפקיד וקיבלו אותו בתשואות רמות. מנכ"ל המשרד אלון אושפיז אמר כי "אנחנו במקום אחר טוב יותר. חזרנו לעסוק בנושאי ליבה מדיניים, שבנו להשמיע את קולנו ברמה. לאחר שנים שנאבקנו על כל גרוש ועל תקן, שנים שהפכנו רזים מדי - מלאו שוב אסמנו". אושפיז פנה ליאיר לפיד ואמר: "משרד החוץ והדיפלומטים הישראלים מקבלים אתכם בברכה ושמחה. רבים מכירים אותך כמי שעוסק שנים בקידום מעמדה של המדינה בעולם. ברור לנו שבאתם לעבוד, ברור לנו שבכוונתכם להטיל עלינו משימות נוספות שהגיוני שנישא. המלחמה ב-BDS ובדה-לגיטימציה היא לחם חוקנו ואנו מעריכים העובדה שהחזרתם הלחם הזה לפה".
השר היוצא גבי אשכנזי פנה לעובדי המשרד ואמר: "לפני 13 חודשים נכנסתי למשרד המיוחד הזה ברגל ימין. היום אני יוצא ממנו שוב ברגל ימין עם תחושת סיפוק מאוד גדולה. בטקס מצומצם בשל הקורונה קיבלתי לידיי את המפתח למשרד, ויחד איתו את האחריות לשרת את ישראל ואזרחיה ולחתור לשלום ועתיד טוב יותר. דיברנו אז על שלום בנאום הפתיחה, ואמרתי שמעשינו ידברו - ואכן עשיתם. התפרצות הקורונה יצרה קשיים רבים אך גם הזדמנויות לסיוע הדדי, ושמחתי לראות את המשרד פועל סביב השעון. מטוסי המטען הגיעו מכל קצוות תבל בסיוע דיפלומטי, אלפי ישראלים חולצו מכל פינה בגלובוס. לא אשכח את השמחה והגאווה כשהגעתם להתחסן עם המשפחות - הוכחתם שאנחנו כאן עם המשפחות שלכם בכל נקודה מסביב לעולם. היינו מגיעים גם רחוק יותר עבורכם, כי אתם באמת ראויים לכך".
הממשלה ה-36 יוצאת לדרך
שר החוץ היוצא הוסיף כי "תזכרו שהמלחמה המוצלחת ביותר אינה שווה שלום אחד. הרגשתי טוב מאוד במשרד והיום אני עוזב בהרגשה טובה. הקפדתי לא לעשות מינויים פוליטיים במשרד ובנציגויות כי יש פה אנשים מצוינים. אתם כיפת הברזל המדינית של ישראל". אשכנזי פנה ללפיד ולסגנו עידן רול ואמר: "אתם מקבלים משרד ראוי והמשרד מקבל שר ראוי, שנמצא בכל הצמתים האסטרטגיים ועוסק בליבת יחסי החוץ של ישראל".
לפיד אמר כי "ש זירות שהופקרו, כמו המפלגה הדמוקרטית בארצות הברית. אני הזהרתי מזה. הרפובליקנים חשובים, אבל לא רק הם. הדמוקרטים כועסים ואנו צריכים לשנות את דרך העבודה מולם". שר החוץ החדש סיפר ששוחח עם עמיתו האמריקני אנתוני בלינקן ואמר כי שניהם מאמינים שאפשר לקיים דיאלוג מכבד, ואמר: "העובדה שאנו נתמכים על ידי קבוצות אוונגליסטיות היא טובה, אבל יהדות העולם היא משפחה וצריך לטפח את הקשר איתם".
על הזירה הבינלאומית הוסיף כי "התפתחה עוינות מסוימת באיחוד האירופי. שוחחתי עם ג'וזפ בורל והתכתבתי עם ידידי מקרון. אנו צריכים להיערך להסכם הגרעין שהוא הסכם רע שאני עדיין מתנגד לו. ישראל תמנע בכל דרך את האפשרות שלאיראן יהיה נשק גרעיני. אנחנו נרצה ונשאף יחד לחתום על הסכמים עם מדינות באזור ומחוצה לו ומשרד החוץ ירכז את הנושא הזה".
ברקע הדיווח על הניסיון להחליש את המלך עבדאללה, לפיד ציין כי "ירדן היא שותפה אסטרטגית חשובה. המלך עבדאללה שותף חשוב ונפעל לחזק הקשר איתו", ואמר שהוא לא צופה פריצת דרך עם הפלסטינים. על העימות עם חמאס אמר כי "אנחנו נלחמים בארגון טרור רצחני שלא חושש לירות מתוך גני ילדים ובתיהם והממשלה לא תחשוש להגיב בכוח על כל טיל. חמאס אשם בכל מוות של חפים מפשע, אך זו לא חולשה להודות שליבנו מצטער על כל מוות של חפים מפשע".
גנץ: מנעתי את פיטורי מנדלבליט. סער: לתקן - כן, להרוס - לא"
בטקס שנערך במשרד המשפטים הודה היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לשר היוצא בני גנץ ואמר כי הוא עמד מול הניסיונות לקעקע את מעמדו. "אני חושב שפעלנו לשמירת שלטון החוק במציאות לא פשוטה", אמר היועמ"ש. "לשר הנכנס סער, המבנה הזה לא זר לך. לא אגזים כשאומר שאתה מכיר את ה-DNA של המקום הזה, שמורכב מעובדי ממשלה מסורים שרואים את טובת המדינה לנגד עיניהם.
"אני משוכנע שנעבוד בשיתוף פעולה מלא ושנצליח להביא הישגים רבים למדינת ישראל ולביצור שלטון החוק. אדוני שר המשפטים הנכנס, כל עובדי המשפט נמצאים לרשותך. הצלחתך הצלחתנו".
גנץ אמר בדברי הפרידה כי הוא בלם את פיטוריו של מנדלבליט ומנע מינויים מטעם והרחקה של עובדי ציבור. "אני מקווה שנחזור משיח של הגנה ובלימה לשיח של בנייה וחיזוק יסודות המשרד והדמוקרטיה הישראלית כולה", אמר שר המשפטים היוצא ופנה לעובדי המשרד: "שתצעדו עם ראש מורם וללא שומרי ראש. אני רוצה לעודד אתכם להמשיך לבצע את עבודתכם כפי שהשופט חשין ז"ל אמר: 'הילחמו בשחיתות בכל עוז, אל תניחו למלחמה יום וליל. בנפשנו הדבר, בנפשה של המדינה, בנפשו של עם".
גנץ בירך את גדעון סער על כניסתו לתפקיד ואמר: "אני מעביר לך משרד חזק עם אנשים מצוינים שנכונים לשרת את האינטרס הציבורי תוך שמירה על שלטוון החוק. משרד שעוסק בצרכים חברתיים כמו סיוע לעסקים, סיוע לנפגעות מינית. אני לא יודע אם כולנו מסכימים על תפיסת העולם המשפטית, אני מניח שנשוחח על מבנה היועמ"ש ואיך צריך לקדם את חוק החקיקה, אבל נעשה את הדברים האלו מתוך ראייה שגם אם יפוצל התפקיד - היועמ"ש לא יחוסל. אם יהיה חוק הוא יהיה לטובת המערכת, ואני מאמין שנדע לשמור על מערכת מכובדת מאוזנת ועובדת".
השר הנכנס, שהגיע מלווה בבתו אלונה סער ורעייתו גאולה אבן-סער, סיפר כי "לפני קצת יותר מ-27 שנים הגעתי לבניין הזה כמתמחה של פרקליטת מחוז ת"א דאז, הגברת נעמי שטרן ז"ל. אישה חזקה, חכמה, ניצולת שואה שנאבקה על כספי המדינה וזכויותיה במסירות. היום כשאני עומד כאן כשר המשפטים, אני זוכר את נעמי. בבניין הזה זכיתי לעבוד לפני שנות דור. הבנות הבכורות שלי דניאלה ואלונה היו קטנות, ומבוקר עד לילה, פשוטו כמשמעו, בהתחלה כיועץ צעיר ליועמ"ש ולאחר עם פרקליטת המדינה. אני מכיר היטב את עבודתכם ומסירותכם.
"כשאני מגיע לכאן היום כשר משפטים אין לי את גבהות הלב. אני מעדיף את 'אנחנו' על 'אני'. היום אני חוזר הביתה והמשימה המשותפת של כולנו ביחד היא להחזיר לבניין הזה את ההוד וההדר שמגיעים לו. לחזק את שלטון החוק כיסוד מרכזי במדינה מתוקנת ומודרנית. נשאלתי הבוקר איזה שר משפטים אהיה. התשובה: שר משפטים שרואה את האזרח, שחושב על האזרח, וששואף שהמערכת החשובה הזאת תתן שירות מיטבי לאזרחי המדינה. בראש ובראשונה זו מערכת שאמורה לתת שירות משפטי לאזרחי ישראל, ועלינו לשאוף ליעילות, מהירות, נגישות, ולא למערכת שמשרתת רק ערכים מושפטים, היא משרתת אנשים בשר ודם.
"האמת היא שיש מה לתקן במערכת המשפט, שהיא בין המערכות שלא חל בהן שינוי משמעותי שנים רבות, ומכובדיי, אני באתי כדי לתקן. לתקן כן, להרוס - לא. אין דמוקרטיה בלי מערכת משפט עצמאית, אבל היא איננה פותרת מביקורת, פיקוח או שינויים. המערכת זקוקה היום לשינויים אחראיים שייעשו מתוך גישה ממלכתית".
שקד: אפעל להשיב מסתננים לארצם
שרת הפנים הנכנסת ומי שכיהנה כשרת המשפטים, ח"כ איילת שקד, עמדה לצד השר שאותו תחליף אחרי חמש שנות כהונה במשרד - יו"ר ש"ס אריה דרעי. שקד תהיה האישה הראשונה בתפקיד. בפתח הטקס בירך השר היוצא דרעי את השרה הנכנסת שקד, ואמר: "זה טבעו של עולם, זה טבעו של משטר דמוקרטי, כשמתחלף השלטון גם שרים מתחלפים. יש הרבה מעלות - כל שר שבא עם מרץ חדש, מדיניות, יעדים שהוא רוצה להשיג. זאת השאיפה שאני חושב שצריכה להיות לכל מי שבא לתפקיד כזה. קודם כל לא לקלקל מה שעשו אחרים, ולנסות לשפר".
דרעי הוסיף: "אני מקווה שהשתדלתי לא לקלקל לעומת קודמיי, וניסיתי לעשות כמה שאני יכול כדי לשפר את השלטון המקומי. אמרתי לאיילת קודם בחדר - אני יכול להרים את ידיי למעלה ולומר שזה הדבר הנכון ביותר. אין יותר מצוות מקצועי, נאמן, ובעיקר מחויב שמגיע מתוך המשרד, נותן דחיפה למי שהתמנה, שיש אופק ויש עתיד. כך השתדלתי לעשות".
על הישגיו במשרד סיפר: "עשינו עבודה יוצאת מן הכלל ביחד. התקופה האחרונה הייתה מאוד מאתגרת, אבל מדובר במשרד עם שדרת ניהול יוצאת מן הכלל, עם רפורמות שנעשו או בדרך להיעשות, עם תנופה קדימה. נכון, זה משרד קטן בלי הרבה כוח אדם, אבל מאוד איכותי ומחויב. את תיווכחי בזה מהר מאוד", פנה לשקד, ובהמשך הוסיף: "זאת הייתה תקופה מאוד טובה, מאוד חמה, ואני מודה לעובדים וללשכה שלי, לעובדות המסורות שעבדו יומם וליל. אני רוצה לבקש סליחה אם לפעמים הפתיל היה קצר, זאת לא הייתה הכוונה".
שרת הפנים הנכנסת, שהתבלבלה בנאומה ואמרה כי היא שרת המשפטים, אמרה בטקס: "אני עומדת כאן מתוך תחושת שליחות ואחריות עצומה. בזמן המו"מ הייתי בנקודה שבה יכולתי לבחור איזה משרד שאני רוצה, ובכוונה בחרתי את המשרד הזה. אני חושבת שזה אחד המשרדים הכי חשובים במדינת ישראל, שנוגע כמעט בכל תחומי החיים של האזרח", היא המשיכה, "אחרי סבבים אינסופיים של בחירות, שהמדינה הייתה משותקת, משרד הפנים לקח את ההובלה ועשה עבודה מדהימה. אני שמחה שהחיים חוזרים למסלולם וישראל חוזרת למסלולה גם כן".
שקד ציינה כי בתקופתה במשרד המשפטים היא ראתה כמה משרד הפנים חשוב לחיי האזרחים, ובתקופת הקורונה התרשמה מעבודת השלטון המקומי. "ראינו איך ראשי הערים לקחו אחריות והראו ערבות הדדית. השלטון המקומי היה עוגן איתן שעזר מאוד למדינת ישראל לנצח את המגפה הזאת", אמרה. "מקווה לאמץ את המלצתו של יתרו, חותן משה, למנות שרי אלפים ושרי מאות - שככה יהיה אפשר לנהל את המערכת טוב יותר. הוא התגלה כיועץ ארגוני מוצלח ואני מתכוונת לקחת דוגמה ולהאציל סמכויות על הרשויות המקומיות".
שרת הפנים החדשה הבהירה את יעדיה בתפקיד - וסימנה את גירוש מהגרי העבודה. "אני חושבת שרשות האוכלסין וההגירה היא חשובה מאוד. ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית ואפעל בכל כוחי כדי ליישם מדיניות הגירה אחראית תוך מתן מענה הולם למצבים ההומניטריים, אבל כמו שעשיתי מאז שכננסתי לפוליטיקה אפעל להשיב מסתננים לארצם. צריך להתמודד עם תופעת ההסתננות, זה עניין אסטרטגי". היא הזכירה את שיחותיה עם דרעי ואמרה כי "ישבתי קודם עם אריה והבנו שבמשך שנתיים היו דברים מדהימים שהוא רצה לעשות ולא היה אפשר בגלל ממשלות המעבר. אז עכשיו יש הזדמנות".
תוכניות והאצלת סמכויות לרשויות: כהונת דרעי
בזמן כהונתו, שר הפנים היוצא אריה דרעי השקיע מאמצים רבים לקידום תכניות שלא בהכרח שייכות לתחום משרדו - בהן קידום מיזם שוברי המזון לנזקקים, שאמור להיות תחת משרד הרווחה ולא בכדי היו בו כשלים רבים לפני שיצא לדרך.
אך יותר מכל, בשנה זו של מגפת הקורונה העולמית וירי טילים מרצועת עזה לעבר יישובי ישראל, דרעי השקיע מאמצים בהאצלת סמכויות לרשויות המקומיות. זו תהיה גם אחת המשימות החשובות של השרה שקד בתפקידה.
גם בזמן הקורונה וגם בימי מבצע "שומר החומות", ראשי הרשויות הוכיחו שהם יודעים טוב מכולם למה זקוקים תושביהם, אם בתחום החינוך, אם בביטחון ואם ברווחתם. בעת המגפה למשל, ראשי הרשויות יזמו תוכניות חינוך שהיו יעילות יותר מאלה של משרד החינוך, ועם הזמן הן אף הוכיחו את עצמן כמתאימות יותר לכל רשות. באשר לירי הטילים, ראשי הרשויות בדרום ובשפלה התריעו במשך שנים על מצוקה בשל היעדר מקלטים ומרחבים מוגנים, בעיקר באשקלון ובאשדוד.
תקציבי שיקום לרשויות: המשימות של שקד
אחת ממשימותיה הראשונות והחשובות של שרת הפנים הנכנסת שקד, תהיה לדאוג להעברת תקציבים מידיים לרשויות אלה על מנת לשקם את הנזקים שנגרמו בזמן המבצע הצבאי. זאת בנוסף לצורך לפעול בהקדם לפרישה רחבה של מקלטים חדשים, כך שבמערכה הבאה התושבים יהיו מוגנים מפני ירי הטילים מעזה.
כמובן שלצד סמכויות אלה שיינתנו לרשויות, שרת הפנים החדשה תידרש להרחיב את הרגולציה בנושא ולהגדיל את מספר המפקחים - שהיום עומד על כמה בודדים - שאמורים לפקח על כ-200 רשויות, ובכך לוודא שהתקציבים משמשים לצרכי התושבים ולטובתם.
שרת החינוך החדשה: "הגיל הרך הוא בנפשי"
שרת החינוך החדשה יפעת שאשא ביטון אמרה בטקס של משרד החינוך כי כל מה שעשתה בחייה הוביל אותה לרגע הזה. "השנה האחרונה הייתה מאוד מאתגרת, אבל במקביל היא גם זימנה לנו הרבה מאוד הזדמנויות. אם נדע לקחת את מה שהיה כאן בשנת הקורונה ולמנף את זה להזדמנויות לעתיד - אני בטוחה שנוכל לקחת דברים טובים שהתחלתם במשרד ולהמשיך אותם לטובת הצוותים החינוכיים והתלמידים", אמרה.
"השנה הזו גם יצרה הרבה מאוד פערים שאנו נדרש להם באופן מיידי, הפגיעה בלימודי היסוד, האתגרים שיעמדו בפני התלמידים שנמצאים בכיתה י"ב ועוד הרבה. לכל זה אנחנו נצטרך לתת מענה באופן מיידי. לצד היבטים חברתיים ורגשיים שנפגעו מאוד בשנה האחרונה. אנחנו שוכחים שהילדים ישבו בבית מול המסך. חלקם אמרו שכבר נמאס להם להיות קובייה על המסך. אנחנו נצטרך לגשר על כל זה ונעשה את זה בזכות פעולות מדויקות שיופנו לערוץ הרגשי של הילדים.
"יש לנו גם משימות ארוכות טווח, מי שמכיר אותי יודע שהגיל הרך והנושא של מעונות היום הוא בנפשי הם מסגרות חינוכיות לכל דבר ועניין. נכון שחוקקתי את חוק הפיקוח וחוק המצלמות אבל אמרתי לאורך כל הדרך שאלה רק היסודות הראשונים למהפכה שנדרשת כאן בגיל הרך. את המהפכה הזו אנחנו מתחילים היום - מעונות היום יעברו באופן רשמי למשרד החינוך ויקבלו את ההתייחסות הנדרשת מבחינה חינוכית פדגוגית והתפתחותית. לא עוד מסגרות שרק מעדדות תעסוקה או נותנות פתרון להורים עובדים. נחזיר את החינוך למערכת החינוך. נחזיר התייחסות לנושא הערכים: ערכים חברתיים, ציוניים, יהודיים ודמורקטיים שנותנים ביטוי לגיוון ולעושר שיש לנו כאן במדינת ישראל".
שאשא ביטון הוסיפה כי בכוונתה לקדם אוטונומיה למנהלים ולבתי הספר, ולקדם מעמד המורים והמנהלים. עוד ציינה כי בכוונתה לשנות את שיטת הבגרויות ותקדם תהליכי עומק, כמו גם מעבר לחמישה ימי לימוד בתיכונים וחמישה ימי לימוד לבתי הספר היסודיים כשהיום השישי יוקדש להעשרה, בשיתוף עם השטח. "כולנו יודעים שהדברים לא יקרו ביום אחד צריך סבלנות. אנחנו נצטרך לעבוד קשה ולהבין שזה לא קסם", אמרה.
בסיום דבריה פנתה שאשא ביטון לתלמידים ואמרה: "תסתכלו עליי, גם אני הייתי תלמידה בדיוק כמוכם. לא תלמידה מיוחדת ולא מחוננת. תלמידה כמוכם ואני כאן היום. אני כאן כי האמנתי בעצמי ועשיתי הכל להגשים את החלומות שלי בלי לתת לאף אחד להפריע לי בדרך אני רוצה שתדעו שגם אתם יכולים אם רק תהיו מספיק נחושים, עקביים ותאמינו בעצמכם".
ליצמן לאלקין: מאחל שיהיה מעט זמן במשרד
שר השיכון היוצא יעקב ליצמן לא מיהר לברך את הממשלה החדשה, ואמר כי יפעל לפרק אותה בכול הכוח. "משבר הדיור הוא קשה לכל האוכלוסיות, ובמיוחד למגזר החרדי, ונדרשת עבודה חזקה לפתרון", אמר ליצמן. "אך לצערי אני לא מצפה מהממשלה הזו לכלום. אני מברך את אלקין אישית כידיד אבל את הממשלה הזו יש לפרק ואת זה נעשה בכל הכוח".
ליצמן הוסיף כי "זוהי ממשלה רפורמית שחתומה על הסכמים שפוגעים בכל הקדוש והיקר לנו. אני מאחל לאלקין שיהיה מעט זמן במשרד. זה לא אישי. הוא נקלע לתאונת דרכים".
אלקין מצדו אמר כי "הרב יעקב ליצמן הוא מורי ורבי. היות שהוא מורה טוב, למדתי הרבה וכל מה שלמדתי ממנו אני הולך ליישם כשר המקשר בין הממשלה לכנסת, כדי שכן יהיה תקציב ושהממשלה הזו סוף סוף תיתן יציבות לעם ישראל ולמדינת ישראל. בשבילי זהו רגע מרגש. זה לא סוד שאני עליתי לישראל לפני מעט יותר מ-30 שנה ועברתי את כל הדרך הזו של מי שמחפש את קורת הגג שלו. התחלתי את דרכי בקרוואן והייתי הלקוח של המשרד הזה בתחנות האישיות שלי. המשרד הזה נוגע בכל אזרח במדינת ישראל, כי אין אזרח במדינה הזו שלא צריך דירה ואין אזרח שהמחשבה על קורת גג לא מטרידה אותו. לכן, בעיניי זו משימה לאומית ממדרגה ראשונה".
פורסם לראשונה: 12:38, 14.06.21