גם כיתות ה' עד י' ילמדו בבתי הספר במהלך הסגר, בערים שמוגדרות "ירוקות" או צהובות". זו השורה התחתונה של הדרמה שהתרחשה הבוקר (יום א') בוועדת החינוך של הכנסת, שהצביעה בהתאם לסמכותה כדי להפוך סעיף בהחלטת הממשלה מיום שישי על ביטול הלימודים בכיתות.
יו"ר כחול לבן, השר בני גנץ - שבממשלה הצביע בשבוע שעבר בעד ההחלטה שמאפשרת רק לימודים מרחוק - סיכם הבוקר עם יו"ר הוועדה, ח"כ רם שפע, ועם ח"כ תהלה פרידמן, כי מערכת החינוך תישאר פתוחה, בניגוד להחלטה המקורית. נדגיש כי בכל מקרה בערים "אדומות" או כתומות" לפי מודל הרמזור שמתעדכן מדי שבוע ביום חמישי, כיתות ה'-י' ילמדו מרחוק.
למרות הצבעת הוועדה, הממשלה תוכל כעת לפרסם מחדש את התקנות בעניין סגירת כיתות ה'-י', והן ייכנסו לתוקף מחדש. עדיין לא ברור אם יש כוונה כזו.
זהו הזיג-זג השני הקשור למערכת החינוך בסגר. לפי ההחלטה המקורית בשבוע שעבר היו אמורים הלימודים בגנים, בכיתות הנמוכות ובי"א-י"ב להתקיים רק בין השעות 8:00 ל-13:00, אולם לנוכח ביקורת רבה הממשלה שינתה את ההחלטה.
3 צפייה בגלריה
ועדת החינוך והספורט
ועדת החינוך והספורט
ועדת החינוך, הבוקר
(צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
3 צפייה בגלריה
בני גנץ
בני גנץ
הצביע בממשלה בעד הסגירה - ואז סיכם עם הוועדה על פתיחה. גנץ
(צילום: לע"מ)
מי שהוביל את ה"מרד" היום הוא יו"ר הוועדה שפע, שהיה אחד מהמורדים של כחול לבן (ביחד עם מיקי חיימוביץ' ואסף זמיר) בהצבעה בשבוע שעבר שמטרתה הייתה לעכב את קיום הבחירות.
שפע אמר בפתח הדיון: "במשך תקופה ארוכה אני וחברי הוועדה הבהרנו פה את עמדתנו - שבמקרה של סגר לא תיסגר שוב מערכת החינוך. אין שום סיבה בעולם שילדי כיתות ה'-י' יישארו בבית לתקופה של חודש". עוד סיפר שפע: "לפני הדיון הזה קיבלתי איומים ושיחות הפחדה מגופים ואנשים מסוימים שלא נגרום לפתיחת מערכת החינוך".
עוד אמר ח"כ שפע: "הקורונה בעולם היא שאלה של איזונים בין שיקולים בריאותיים למצב נפשי וחברתי. הילדים שנמצאים חודשים מול המסך משלמים מחיר כבד מדי. אנחנו צריכים לקבל החלטות על פי מה שגובה מחיר כבד יותר".

3 צפייה בגלריה
רם שפע באולפן ynet
רם שפע באולפן ynet
יו"ר הוועדה רם שפע
(צילום: שאול גולן)
אל מול טיעוניהם של חברי הוועדה, נציגת משרד הבריאות ד"ר אפרת אפללו ביקשה מהם לקחת בחשבון את מצב התחלואה הכללית בהחלטתם. "מה שתחליטו יכול להשפיע על מצב התחלואה במדינה באופן כללי, וכמה זמן נהיה בסגר הזה", היא אמרה. היא הוסיפה: "אם אנחנו רוצים להוריד את התחלואה אין מנוס מסגר. בכל המגזרים יש עלייה (בתחלואה), והעלייה גדולה יותר בקבוצות הגיל הצעירות".
יו"ר הנהגת ההורים הארצית מירום שיף הציג בדיון נתונים על עלייה משמעותית בשימוש באלכוהול וסמים בקרב תלמידי התיכונים. "יש 40% עלייה בקריאות מצוקה באונליין, 30% עלייה בנשירה בשכבות שרוצים להשאיר בבית עכשיו - ויש רק 4% מהחולים שהם ממערכת החינוך. זה בריאות הציבור. מערכת החינוך צריכה להישאר פתוחה ביישובים ירוקים וצהובים. צריך לדאוג שאנשי החינוך וצוותי החינוך יקבלו עדיפות להתחסן. אני פונה אליכם בשם מיליון וחצי הורים - זה הזמן לעצור את התקנות הנוראיות האלה ולהפיל אותן", אמר שיף.
סמנכ"ל משרד החינוך אריה מור אמר כי "80% מהתלמידים החולים במערכת החינוך הם מהמגזר החרדי, ובמגזר הכללי דווקא התחלואה יציבה". עוד הוא הציג נתונים שלפיהם "528 גני ילדים סגורים בגלל תחלואה נקודתית, רוב הגנים עם חולה אחד, ועוד 21 גנים עם שני חולים ומעלה. עיקר האירועים החריגים הם במגזר החרדי בישיבות - חלקם במוסדות חינוך מפוקחים וחלקם במוסדות חינוך לא מפוקחים".

ח"כ יאיר גולן (מרצ) תהה מדוע ההגבלות על החינוך לפי החלטת הממשלה לא נעשות באופן דיפרנציאלי. "דימונה עיר ירוקה, אילת עיר ירוקה, אז למה להשבית את כל מערכת החינוך? למה להפסיק את הלימודים ביישוב ירוק לגמרי? צריך להתמקד ולטפל היכן שיש בעיה. איפה שאין בעיה, לתת להם להמשיך לעבוד".
ח"כ אורלי פרומן טענה כי השיקולים בהטלת הסגר אינם ענייניים. "זה סגר פוליטי שפוגם בכל אורחות החיים. כל הטעויות האפשריות נעשו במהלך השנה הזו עם מערכת החינוך. חשבנו שילמדו את הלקח וינהגו במערכת החינוך אחרת. כל המערכת צריכה להמשיך לפעול", אמרה פרומן, שגם קראה לחסן בהקדם את צוותי ההוראה.
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי הסביר הבוקר בריאיון לאולפן ynet כי הסגר מגיע משום ש"מיהרנו לפתוח את המסחר והלימודים". כשנשאל כמה זמן יימשך הסגר הוא אמר כי "זה יכול להימשך לדעתי לפחות שלושה שבועות. הסגר הפעם אינו דומה לסגרים הקודמים בכך שהלימודים כן מתקיימים. הלימודים מתקיימים לרבות כיתות י"א-י"ב, שאצלם שיעור התחלואה וההדבקה הוא גבוה יותר מאשר אצל הילדים הקטנים".
פורסם לראשונה: 10:55, 27.12.20