אחרי חודשיים וחצי של הפסקת אש והארכה, שבהם צה"ל המשיך את התמרון בדרום לבנון ואף העמיק אותו כדי להשמיד תשתיות טרור ואמל"ח של חיזבאללה, היום (שלישי) צפויים הכוחות האחרונים להשלים את הנסיגה - למעט מחמש נקודות אסטרטגיות. הבוקר עוד פרסמו בלבנון תיעודים של כוחות צה"ל נערכים לפיצוצים יזומים בכפרים שישאירו מאחור, כשבינתיים הצבא המקומי נכנס למרחבים ההרוסים שמהם חיילי צה"ל כבר נסוגו.
צבא לבנון הוא זה שמעתה אמור לאכוף את יישום החלטת האו"ם 1701 משנת 2006, הקובעת שחיזבאללה יורחק מדרום לליטני. הלילה דווח בלבנון שצה"ל החל לסגת מכפרים רבים בדרום המדינה, והבוקר כבר הודיע צבא לבנון כי נפרס בשורת כפרים - בהם כאלה הסמוכים מאוד לגבול עם ישראל. בצבא לבנון אמרו כי הם סורקים אחר חפצים חשודים והודיעו כי הם פועלים לפתיחת כבישים במהירות.
לבנון: "כוחות צה"ל נושאים חומרי נפץ בדרך לפיצוץ בשובא"
עד השעות הקטנות של הלילה המשיכו בצבא במאמצים להשלמת הישגים נוספים בניסיון להעמיק את הפגיעה במבנים ותשתיות הטרור שימשיכו לאיים על ביטחון תושבי הצפון ביום שלאחר הנסיגה. גם אתמול ובמהלך ימים האחרונים, אפילו בקרבת הגבול, נחשפו אמצעי לחימה כמו משגרי רקטות, חומרי נפץ ותשתיות תקיפה - והושמדו.
בתיאום עם ארה"ב, השיגו בצה"ל את ההסכמה להישארות הכוחות, לתקופה שלא מוגבלת בזמן, בחמש נקודות עם משמעות ביטחונית גבוהה להגנה על הצפון, שבהן השלימו בצבא הקמת מוצבים פלוגתיים. שר הביטחון ישראל כ"ץ אמר הבוקר ש"אנחנו נחושים להקנות ביטחון מלא לכל יישובי הצפון - בהתאם לעיקרון שנקבע אחרי 7 באוקטובר, לפיו רק צה"ל יבטיח את ביטחון היישובים בכל הגזרות מול כל איום אפשרי".
רכב תופת עם מאות ק"ג חומר נפץ
וגם אחרי התמרון הממושך, האיום לא נעלם. רק ביום חמישי האחרון במהלך סריקות של כוח צה"ל סמוך לגבול ישראל בגזרה המערבית, אותר רכב תופת שבו מאות קילוגרמים של חומרי נפץ שחיזבאללה תכנן לפוצץ במהלך התמרון הקרקעי, לפני הפסקת האש. הרכב נמצא מתחת להריסות מבנים, ונפגע ככל הנראה לפני מספר חודשים בתקיפה של חיל האוויר לעבר יעד סמוך.
התושבים בלבנון חוזרים לכפרים ומגלים את ההרס
בצה"ל לא צופים שהיום חיזבאללה יגיב בהסלמה בעקבות הישארות הכוחות בנקודות הסמוכות לגבול בשטח לבנון, ונערכים להתמודד עם ניסיונות לפרובוקציות כמו הנפת דגלים וכן להגיב בנחישות על פעילויות המסכנות את הכוחות.
הבחירות למועצות האזוריות המפונות ולראשות העיר קריית שמונה צפויות להתקיים ללא התרעות ביטחוניות חריגות. עד כה הצליחו בצה"ל להוכיח את הכוונה לייצר מציאות ביטחונית חדשה ונחושה יותר, שונה ב-180 מעלות מזו שאפיינה את פעילותו ערב 6 באוקטובר 23'. אז, לא הגיבו אפילו על הצבת אוהלי חיזבאללה בהר דב וכיבוש שטח טריטוריאלי ישראלי.
כניסת צבא לבנון למארון א-ראס בדרום לבנון

כמו כן, השתנו גם היקפי הכוחות שייפגשו התושבים לאורך הגבול - שגדלו פי שלושה בהשוואה לתקופה שקדמה למלחמה. עם שובם לבתיהם בעוד פחות משבועיים, יפגשו התושבים את הלוחמים הרבים שהוצבו גם במוצבים חדשים החוצצים בינם לבין האויב בלבנון. "אנחנו נחושים מאוד להסתכל קדימה ולא לאפשר לתשתיות ולאמל"ח להצטבר ובטח שלא לאפשר לחיזבאללה לבנות מחדש יכולת התקפית", הבהירו בצה"ל לפני הנסיגה.
הממשלה: גם למטולה אפשר לשוב
בצבא מזהים בשבועות האחרונים עלייה בניסיונות חיזבאללה לשגר כטבמ"י איסוף מודיעין ותצפית למרחב הגבול. בכיתות ההגנה שביישובים הסמוכים לגבול שוב נדרשים להתרגל למציאות של התרעות "פטיש אוויר" על חדירת כלי טיס עוין למרחב. גורם בצה"ל אמר ל-ynet כי הכוחות מונעים מכל כלי טיס זר לפעול באזור הגבול ו"מורידים" אותו. לדבריו, מרבית ההתרעות בשבועות האחרונים הופעלו בעקבות זיהויי שווא של ציפורים או כלי טיס של כוחותינו.
במקרים בודדים אכן זוהו רחפני צילום ותיעוד. חלק מהמקרים אומתו אחרי הצלבת מידע ותחקור מודיעיני שנערך מספר ימים. "חיזבאללה מבקש לאסוף מידע ולראות את קו הגבול החדש שייצרנו בשטח ומנסה להבין על המציאות שהשתנתה פה", הסביר הגורם הבכיר בצבא.
בשבועיים האחרונים שלושה כטבמ"י צילום חדרו לישראל מלבנון, ומאחורי הפעילות האווירית של חיזבאללה עומד הרצון של מפקדי ארגון הטרור שמבקש להשתקם. לדברי הגורם בצה"ל, חלק מההתרעות שהועברו במרחב, ולא הביאו להפעלת אזעקות ביישובים אזרחיים, הן בעקבות זיהוי ניסיונות העלאת רחפני צילום של כלי תקשורת לבנוניים ואזרחים מקומיים, לתיעוד ההרס בכפרים השיעים שמעבר לגבול.
5 צפייה בגלריה


גם לגבי מטולה ההרוסה, הממשלה עומדת מאחורי ההחלטה: התושבים יכולים לחזור
(צילום: גיל נחושתן)
לאחר שהודיעו בפיקוד הצפון כי אין עוד מניעה ביטחונית להשבת תושבי הצפון לבתיהם ב-1 במרץ - לכל אורך יישובי הגבול ובכלל זה במטולה שנפגעה קשות מירי חיזבאללה ושוהים בה עדיין כוחות צבא רבים – בממשלה עומדים מאחורי ההחלטה להחזיר את התושבים, בהם משפחות עם ילדים הלומדים זו שנת הלימודים השנייה במערכות חינוך ברחבי המדינה.
ביום חמישי צפוי להתקיים בבית המשפט העליון דיון על העתירה שהגישו עיריית קריית שמונה והנהגת ההורים המקומית נגד מתווה משרד החינוך וסגירת בתי הספר הארעיים שהוקמו בתל אביב ובטבריה ובדרישה להאריך את מענקי האכלוס למפונים עד לסוף שנת הלימודים.
ראש המועצה האזורית מבואות החרמון בני בן מובחר הודיע אתמול כי בכוונת המועצה להצטרף לעתירה. בהודעת המועצה שנשלחה לתושבים הוסבר כי "בהחלטה שלא להאריך את הסיוע למפונים יש כדי לפגוע פגיעה משמעותית בתושבי המועצה המפונים. אנו מודעים לקשיים הרבים הכרוכים במעבר באמצע שנת הלימודים הן ברמה הלימודית, והן ברמה החברתית והרגשית. אנו עומדים על כך שעל המדינה לאפשר את הבחירה לכל משפחה ללא החשש מפגיעה כלכלית".
בכתבה זו שולבו סרטונים ותמונות מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם ידוע לכם מי צילם אותם - שלחו לנו במייל אדום
פורסם לראשונה: 23:06, 17.02.25