אחרי הודעת חמאס על "דחייה עד הודעה חדשה" של שחרור החטופים ואיומי ארצות הברית וישראל על "גיהינום" שממתין לארגון הטרור, מתקבלים הערב (יום ד') איתותים שהפעימה השישית תתקיים בכל זאת כמתוכנן, בשבת. גורמים בעזה אמרו ל-ynet כי יש התקדמות בדרך לפתרונות שיאפשרו שחרור שלושה חטופים בשבת הקרובה, וגם המתווכות הביעו אופטימיות לפיה הפעימה הקרובה בכל זאת תצא לפועל.
3 צפייה בגלריה
עצרת בכיכר החטופים
עצרת בכיכר החטופים
הפגנה בכיכר החטופים בתל אביב, ארכיון. המתווכות אופטימיות
(צילום: דנה קופל)
הכותרת
בדרך למשבר בהסכם? מנופי הלחץ שנשארו לישראל | רון בן ישי
24:03
בכיר חמאס מוחמד מרדאווי אמר כי יש "איתותים חיוביים" שהפעימה תתקיים בשבת. הוא טען, עם זאת, כי הארגון טרם קיבל ערבויות מישראל בנוגע לסיוע ההומניטרי - שהעיכוב לכאורה בהעברתו היה אחד הסיבות להודעת חמאס. במקביל, גורם מצרי המעורה במשא ומתן אמר לסוכנות הידיעות AP כי שני הצדדים קרובים להסכם - על רקע הגברת הלחץ מצד המתווכות מצרים וקטאר. לדבריו, ישראל התחייבה להעביר יותר אוהלים, מחסות וציוד כבד לעזה.
לקהיר הגיעה היום משלחת חמאס בראשות בכיר ארגון הטרור חליל אל-חיה, ומקור שמעורה בפרטי השיחות שנערכות שם אמר ל-ynet כי מטרתו של אל-חיה היא המשך הפסקת האש. "חמאס היה חייב להתעכב על אופי הסיוע שנכנס לרצועה שאינו הומניטרי ברובו, והדרישה להכנסת דיור זמני כפי שסוכם. אם חמאס לא היה יוצר את המשבר הזה ישראל לא הייתה מתייחסת בכלל לסעיפים שהיא חתמה עליהם שמשפיעים על חילופי השבויים", טען הגורם.
מלבד הסיוע והמחסות לעקורים, סוגיה נוספת שחמאס כנראה דורש להתקדם בה היא המשא ומתן על השלב השני של העסקה - שלפי ההסכם אמור היה להתחיל כבר בשבוע שעבר, בעוד ישראל שלחה לדוחא משלחת ללא מנדט שיכלה רק להקשיב ולא לשאת ולתת. מקורות בחמאס שצוטטו הערב בעיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון, טענו כי "המתווכות הציעו ערבויות לכך שישראל תעמוד בהסכם הפסקת האש ותתחיל במשא ומתן אמיתי לקראת השלב השני". הגורמים טענו כי האווירה בשיחות "מעודדת", והוסיפו כי "אם ישראל תעמוד בתנאי ההסכם, תהליך מסירת החטופים יתבצע בזמן ללא בעיות".

אוהלים כן, קרוואנים עדיין לא: "אלו הסיבות לעיכוב"

חמאס, נזכיר, הודיע שלשום על דחיית שחרור החטופים שתוכנן ביום שבת, תוך שהוא מאשים את ישראל בהפרת ההסכם ובין היתר טען לעיכוב בהכנסת אוהלים ומחסות לעקורים, וזו מסתמנת כאחת מסוגיות המחלוקת המרכזיות שהמתווכות פועלות לפתור כעת. גם ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח הערב על אופטימיות בקרב המתווכות, שמקוות שניתן יהיה לפתור את המשבר באמצעות הגדלת הסיוע המוזרם לרצועה.
3 צפייה בגלריה
ג'באליה
ג'באליה
אוהלים שהוקמו בין ההריסות בג'באליה. בין 25 ל-50 אלף הוכנסו עד כה, מתוך 200 אלף שנדרש בשלב הראשון
(צילום: AP Photo/Abdel Kareem Hana)
בישראל הכחישו בתוקף את הטענות של חמאס על עיכובים בהכנסת הסיוע. ב-AP דווח הערב כי לפי ההסכם שנחתם מול חמאס על ישראל לאפשר בשלב הראשון של העסקה הכנסה של לפחות 60,000 בתים זמניים (כלומר קרוואנים) ו-200,000 אוהלים. חמאס טען כי עד כה הוכנסו רק 20,000 אוהלים, וכי בתים זמניים כלל לא הוכנסו. גורם אמריקני וגורם ישראלי אישרו בפני AP שנכון ליום שלישי לא הוכנסו בתים ארעיים לרצועה, וגורם בארגוני הסיוע הפועלים בעזה ציין מצדו כי מספר האוהלים שהוכנסו עומד על בין 25,000 ל-50,000. הגורם הישראלי אמר שהוכנסו לפחות 30,000 אוהלים.
בחמאס אמנם האשימו את ישראל בעיכוב בהכנסת המחסות לעקורים הפלסטינים, אבל בארגוני הסיוע ההומניטרי הסבירו כי לעיכוב היו גורמים נוספים ולוגיסטיים. לדבריהם אחת הסיבות הייתה ההתמקדות שלהם תחילה בהכנסת מזון ומים בצל החשש ממצוקת רעב ברצועה. שהינה לו, מארגון בשם "מועצת הפליטים הנורבגית", ציינה כי גורם נוסף היה חשש מהעברת האוהלים לפליטים במהלך הנהירה ההמונית שלהם מדרום הרצועה לצפונה, עם פתיחת ציר נצרים לפני כשבועיים, כדי שלא ייאלצו לשאת את האוהלים במהלך המסע המפרך שמאות אלפים עשו ברגל.
3 צפייה בגלריה
פליטים חוזרים לביתם בצפון הרצועה
פליטים חוזרים לביתם בצפון הרצועה
פליטים חוזרים לצפון הרצועה. בארגוני הסיוע מודים: לקח לנו זמן להגביר פעילות
(צילום: AP Photo/Jehad Alshrafi)
תניה הרי, מנכ"לת הארגון הישראלי "גישה" שפועל לקידום חופש תנועה לפלסטינים, אמרה ל-AP כי לארגוני הסיוע בעזה היה קשה להגביר במהירות את פעילותם עם כניסת הפסקת אש לתוקף, וכי ההתמקדות הראשונית שלהם הייתה בעמידה בקריטריון של הכנסת לפחות 600 משאיות סיוע מדי יום. "הם נאבקו על הכנסת האוהלים", היא אמרה, "להגיע ל-60,000 קרוואנים זה תהליך מסובך".

האיומים והמסרים המעורפלים

לדברי פעילי הסיוע, גורם נוסף שמעכב את הכנסת ציוד המחסה הוא העובדה שישראל מגדירה חלק ממנו כ"דו-שימושי", כלומר כזה שיכול לשמש גם לצרכים אזרחיים וגם לצרכים צבאיים. רשימה של פריטים שלפי AP הופצה בקרב ארגוני הסיוע דורשת בדיקה ל"בתים ניידים" ולאוהלים גדולים. ברשימה נכללים גם חומרי ניקוי, משאיות מים, גנרטורים, מכלי פסולת ממתכת וציוד לבדיקת מערכות ביוב. לפי הרשימה, הליך בדיקה קפדני יותר נדרש לאוהלים גדולים עבור אחסנת ציוד, למתקני התפלה, לשירותים ולמקלחות עם סוגים שונים של מתכות ולגנרטורים שפועלים על דיזל.
וויטקוף לחמאס: "שבת, 12:00. אם לא - תהיה בעיה גדולה"
(צילום: C SPAN)

האופטימיות הערב בנוגע לאפשרות לפשרה שתביא להחזרת העסקה למסלולה ולשחרור חטופים בשבת מגיעה כאמור כשברקע האיומים מישראל בחידוש הלחימה - ובעיקר הדד-ליין שהציב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשחרור "כל החטופים" עד שבת בשעה 12:00. טראמפ אמנם העריך אמש שחמאס לא יעמוד בדד-ליין, אבל שליחו למזרח התיכון סטיב וויטקוף הביע היום תקווה שהאולטימטום כן ייענה: "הנשיא אמר את כל מה שאנחנו צריכים לדעת. שבת, 12 בצהריים. הוא מצפה שיקרה משהו שונה. אם לא - תהיה בעיה גדולה", אמר וויטקוף.
אף שטראמפ התעקש על שחרור "כל החטופים", והביע תסכול ממתווה הפעימות מחשש שלחטופים החיים לא נותר זמן רב בשל התנאים המזוויעים בשבי, בישראל שיגרו מסרים מעורפלים בנוגע למספר החטופים שירושלים דורשת שישוחררו בשבת: כולם, שלושה חטופים כפי שתוכנן במקור או את כל תשעת החטופים החיים שנותרו בשלב א' של העסקה. שר הביטחון ישראל כ"ץ איים הערב ב"מלחמת עזה חדשה" אם חמאס לא ישחרר את החטופים, אך גם הוא לא נקב במספר.
כ"ץ בבור בקריה, עם מסר מאיים לחמאס
(צילום: אלעד מלכה, שירה קינן משרד הביטחון)

כ"ץ ערך התייעצות ביטחונית בבור הפיקוד של אגף המבצעים ואמר: "באתי לכאן כדי לוודא שצה"ל נערך כראוי לחידוש המלחמה בעזה. כל הסכם הפסקת האש עם מרצחי החמאס נועד להביא לשחרורם המהיר של החטופים הישראלים המוחזקים בתנאים חמורים ביותר בעזה, ותמורת זה ישראל הסכימה לשלם מחירים כבדים. אם חמאס מפסיק את שחרור החטופים - אז אין הסכם ויש מלחמה". הוא הוסיף: "מלחמת עזה החדשה תהיה שונה בעוצמתה מזו של לפני הפסקת האש - ולא תסתיים ללא הכרעת החמאס ושחרור כל החטופים, ותאפשר גם את מימוש חזונו של נשיא ארה"ב טראמפ ביחס לעזה".