כבר לפני יותר משלושה חודשים טען נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ כי "קשה לנהל משא ומתן עם חמאס כי רוב החטופים לא בחיים", אך בימים האחרונים, בעוד ממשל ביידן מנסה לדחוף לעסקת חטופים לפני חילופי השלטון, נראה כי גם טראמפ מעוניין בעסקה שכזו. הנשיא הנבחר, שאנשיו החלו לאחרונה לדחוף לעסקה, שינה ככל הנראה את עמדתו בנושא בעקבות מידע שהועבר לו מהשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, לפיו ישראל מעריכה כי כמחצית מהחטופים בחיים.
רק אמש פורסם סרטון הטרור הפסיכולוגי של חמאס, שבו נראה החטוף עידן אלכסנדר, אזרח אמריקני, פונה לנשיא הנבחר טראמפ - ומבקש ממנו לפעול לשחרור החטופים. טראמפ וביידן צפו בסרטון. "לכבוד הנשיא טראמפ. אני בעל אזרחות אמריקנית וישראלית, כרגע שבוי ברצועת עזה. כאמריקני כל הזמן האמנתי בכוחה של ארה"ב, ועכשיו אני שולח את המסר שבבקשה תשתמשו בכוח ובהשפעה שלכם לדון בשחרורנו. כל יום מרגיש כמו נצח כאן, והכאב מבפנים גדל מיום ליום. אנא אל תעשה את הטעות שביידן עשה, הנשק שהוא שולח הורג אותנו, אני לא רוצה למות כמו הירש, חבר אמריקני נוסף", אמר בסרטון.
אך למרות הרצון של ביידן וטראמפ לקדם עסקה עוד לפני 20 בינואר, חמאס מתעקש על הפסקת המלחמה בעזה כתנאי לכך, וראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר, יותר מפעם אחת, כי הוא מוכן להפסקת אש - אך לא להפסקת המלחמה. לשכת נתניהו מסרה אמש כי רה"מ שוחח עם משפחתו של החטוף עידן אלכסנדר, לאחר פרסום הסרטון. "רה"מ אמר כי הוא חש היטב את הייסורים העוברים על עידן ועל החטופים ומשפחותיהם, והבטיח שישראל פועלת בנחישות ובכל דרך להשבתם הביתה, יחד עם כל החטופים הנמצאים בידי האויב", מסרה לשכתו.
ובינתיים, משלחת חמאס, בראשות בכיר בארגון הטרור חליל אל-חיה, הגיעה אתמול לקהיר, לפגישה עם ראש המודיעין המצרי חסן רשאד. המצרים מנסים לקדם פיוס בין חמאס לפתח, אך הם דנים גם על עסקת חטופים.
מאחורי הקלעים במגעים לעסקה פועלים רבות אנשי צוות המו"מ מול קטאר וארה"ב. למעשה, על אף שבקטאר הודיעו על הקפאת המעורבות שלהם במגעים לעסקה, מתברר שהם ממשיכים להיות פעילים מאחורי הקלעים. במקביל, גם משפחות החטופים הגבירו את הלחץ על נתניהו - ודרשו ללכת לעסקה. המשפחות תוהות למה עקרונות הסכם ההסדרה שנחתם בצפון לא יכולים להיות מיושמים גם בדרום.
בינתיים, בעוד הדרג המדיני טרם קיבל החלטה בנושא, צוות המשא ומתן הישראלי עובד מסביב לשעון כדי להכין את הקרקע לפתרונות אפשריים. מערכת הביטחון סבורה כי ישראל הגיעה לנקודה שאפשר לסיים את המלחמה בעזה ולהחזיר את החטופים, אך נותר פער בדרג המדיני. גורם ישראלי שמעורה בפרטים הדגיש כי "צריך לומר לציבור את האמת", ואמר: "לא תהיה עסקת חטופים אם ממשלת ישראל והקבינט לא יקבלו החלטה של הפסקת מלחמה".
וכעת נשאלת השאלה האם נתניהו יהיה מסוגל להעביר בקבינט החלטה ללכת לעסקת חטופים - עם סיום המלחמה ונסיגה מלאה מעזה. אחרי הצטרפותו של שר החוץ גדעון סער לממשלה, מרחב התמרון של נתניהו גדל. למעשה, נמנעה אפשרות להפלת הממשלה מצד השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.
אך לצד המגעים, הלחצים והניסיונות להתניע שיחות שיבשילו להסכם - השאלה המרכזית היא האם חמאס יסכים לעסקה בשלבים. בישראל מעריכים כי חמאס לא יסכים לעסקה קטנה, אלא אם יקבל ערבויות חד-משמעיות לכך שהלחימה לא תתחדש.
פורסם לראשונה: 20:00, 30.11.24