ראש הממשלה נפתלי בנט כינס בצהריים (יום ראשון) את הישיבה הראשונה של צוות השרים למאבק בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית שהחליטה בין היתר לערב את שב"כ וצה"ל בסוגיית הנשק הבלתי-חוקי.
הממשלה אימצה את תוכנית העבודה של סגן השר לביטחון הפנים יואב סגלוביץ, שבמסגרתה יתבצע שיתוף פעולה בין המשטרה, המל"ל, שב"כ, היועמ"ש, פרקליטות המדינה, רשות המיסים, הרשות לאיסור הלבנת הון ועוד. מלבד המעורבות של שב"כ וצה"ל בסוגיית הנשק הבלתי חוקי הוחלט שמשרד המשפטים יקדם שורת חוקים שיעניקו אמצעים נוספים לגופי האכיפה בטיפול בפשיעה, לרבות קביעת עונשי מינימום בחוק להחזקה וסחר בנשק - וכי המהלך יצא לפועל באופן מיידי. בלשכת רה"מ ציינו כי בדיון עלה שאין צורך בשינוי חוק השב"כ, וכי הארגון יפעל במסגרת החוק הקיים שמאפשר את הסמכויות הנדרשות.
3 צפייה בגלריה
נפתלי בנט, בפתח ישיבת צוות השרים למאבק בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית
נפתלי בנט, בפתח ישיבת צוות השרים למאבק בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית
"מצפים שנבחרי הציבור ואנשי התקשורת הערבים יעמדו מאחורי כוחות הביטחון". בנט בישיבה
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
3 צפייה בגלריה
מתחילת השנה: 100 נרצחים בחברה הערבית
מתחילת השנה: 100 נרצחים בחברה הערבית
מתחילת השנה: 100 נרצחים בחברה הערבית
"מצב האלימות בחברה הערבית הגיע לקו האדום", אמר בנט בפתח הדיון. "הממשלה לוקחת את הנושא ברצינות גדולה. הציבור הערבי חייב להבין שכוחות הביטחון הם לא האויב, הם הפתרון. לא להאשים את המדינה, אלא ללכת איתה יד ביד".
לדברי בנט, "הבעיה הודחקה והוזנחה במשך שנים עד שהגיעה לממדים מפלצתיים, כפי שראינו בשנה האחרונה. בתיאום עם השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, ועם השרים האחרים, הקמנו צוות עבודה בין-משרדי בראשות ניצב בדימוס, סגן השר לביטחון פנים יואב סגלוביץ, כדי להתמודד עם הפשיעה והאלימות בחברה הערבית. יואב ישמש כפרויקטור הממשלתי למיגור הפשיעה והאלימות בחברה הערבית. אנחנו כממשלה מעניקים ליואב ולצוות את הכלים ואת הגיבוי כדי להצליח במשימה".
3 צפייה בגלריה
נפתלי בנט, בפתח ישיבת צוות השרים למאבק בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית
נפתלי בנט, בפתח ישיבת צוות השרים למאבק בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית
"מצפים לשיתוף פעולה מלא". ישיבת השרים
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

הוא התייחס לתקיפת השוטרים בכפר קאסם בסוף השבוע ואמר: "אני מצפה שהציבור הערבי - נבחרי הציבור, אנשי הציבור הערבי, אנשי תקשורת מהחברה הערבית ואחרים - יעמדו מאחורי השוטרים וכוחות הביטחון. וכן, הציבור הערבי כולו צריך לעמוד מאחורי המדינה".
"המדינה מתגייסת עכשיו כדי להגן על האזרחים הערבים ממכת הפשע, מהנשק הבלתי חוקי, מהרצח ומהפרוטקשן", אמר בנט. "זה יצריך הרבה זמן, מאמץ ומשאבים. ובזמן שהמדינה מתגייסת, הציבור הערבי חייב להבין שכוחות הביטחון הם לא האויב, הם הפתרון. לא להאשים את המדינה, אלא ללכת איתה יד ביד".

"אני מצפה מהחברה הערבית לשיתוף פעולה מלא במלחמה כנגד הפשע והאלימות בחברה הערבית", הוסיף ראש הממשלה. "במהלך שנים התפתחה פה מדינה בתוך מדינה, אני חושב שכולנו עכשיו כבר ערים לזה. הטיפול בהיקפים הגדולים האלה לא ייקח יום ולא יומיים, אבל אנחנו על זה. אנחנו פועלים ונמשיך לפעול".
מתחילת השנה נרצחו 100 ערבים, וכמעט על בסיס יומי מתפרסמים תיעודים שבהם נראים עבריינים יורים בנשק חי על בתים, אנשים, עסקים ועוד. לכל אלה יש להוסיף את תופעת הפרוטקשן, ארגוני הפשע, סכסוכים בין משפחות וגורמים רבים נוספים, שמובילים גם הם לאלימות קשה ולפחד ברחובות.
בחברה הערבית יש ביקורת גדולה על המשטרה, שלטענתם לא מצליחה להתמודד ביעילות עם התופעה. כך למשל עו"ד אמל עוראבי, רכז תחום האלימות בעמותת סיכוי, אמר באולפן ynet כי קבוצת השמירה בכפר קאסם - שאנשיה הכו את השוטרים והשר לביטחון הפנים כינה אותה "מיליצה" - הוקמה "על רקע אוזלת היד של המשטרה ואי היכולת שלה לספק ביטחון אישי". לטענתו, "אותה קבוצה פעם פענחה רצח והגישה את הראיות למשטרה. היא פועלת לפתרון סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט".

בדיון הממשלתי השתתפו שר המשפטים, שרת הפנים, השר לביטחון פנים, שר הרווחה, שר במשרד האוצר, סגן השר לבט"פ, היועץ המשפטי לממשלה, ראש המל"ל, מזכיר הממשלה, מנכ"ל משרד רה"מ, מנכ"ל משרד הפנים, מנכ"ל משרד הבט"פ, מנכ"ל משרד האוצר, מנכ"לית משרד הרווחה, מפכ"ל המשטרה, סגן ראש השב"כ וראש השב"כ המיועד, ראש רשות המסים, וגורמי מקצוע נוספים.
בתוך כך, שר המשפטים גדעון סער מקדם באופן מואץ תזכיר לחוק שירחיב את סמכות השוטר לערוך חיפוש במקום ללא צו בית משפט – כך שיסייע למשטרה לתפוס כלי נשק בחברה הערבית.
החוק קובע כיום ארבע עילות שאם הן מתקיימות נוצר צורך לערוך חיפוש דחוף – אם יש חשד סביר שמבצעים במקום פשע או שבוצע בו פשע לא מזמן, אם המחזיק במקום פנה למשטרה, אם אדם שנמצא בתוך המקום פנה למשטרה ויש חשד שמבוצעת שם עבירה ואם שוטר רודף אחרי אדם שמתחמק ממעצר או נמלט ממשמורת חוקית. סער מבקש כעת להוסיף עילה נוספת - תפיסת ראיה בקשר לעבירת פשע חמור מחמת חשש לפגיעה בה או להיעלמותה. הדבר חל גם אם יש חשד סביר שבמקום נמצא חשוד בעבירת פשע חמור.
ההצעה, שהוכנה על-ידי מחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט פלילי), נועדה להרחיב את סמכויות החיפוש שנתונות למשטרה כדי להביא לעלייה בהיקף כלי הנשק והאמל"ח שנתפסים בטווח הזמן המיידי. הם נועדו לקידום החקירה וההעמדה לדין תוך זמן קצר, באופן שירתיע עבריינים מלבצע את העבירות.
פורסם לראשונה: 13:57, 03.10.21